Menü

Reflux kezelése természetes gyógymódokkal

A felnőtt lakosság hatvan százaléka évente egyszer megtapasztalja a reflux betegség kellemtelen tüneteit, húsz-harminc százalékuknak pedig heti rendszerességgel jelentkező panaszai vannak.

Arefluxkezelése a szövődmények elkerülése miatt nagyon fontos, a homeopátia természetes összetevőivel pedig erre kínál hatékony gyógymódot. A refluxot a nyelőcső és a gyomor találkozásánál lévő gyűrűs záróizom elégtelen működése okozza. A gyomor savas közegű, nyálkahártyája ehhez alkalmazkodva megóvja a gyomrot a sav káros hatásaitól A nyelőcsőben azonban nincs hasonló nyálkahártya, védőfunkció. Ha a gyűrűsizom elgyengül, nem záródik megfelelően, akkor az akadálytalanul visszaáramló gyomorsav súlyos felmaródásokat, elváltozásokat okozhat a nyelőcsőben.

A reflux betegség (GERD) legjellemzőbb tünete a gyomorégés, amely általában a szegycsont mögött jelentkezik, a mellkas, nyak felé sugárzik. E kellemetlen tünetek leggyakrabban étkezés vagy lefekvés után tapasztalhatók, de akár egész nap is fennállhatnak. Az étkezés, a fekvés vagy a hajolgatás fokozhatja a panaszokat. A gyomorégés mellett jellemző tünet még a torokban jelentkező maró érzés, a savanyú szájíz, a gyakori böfögés, a fokozott nyálképződés, émelygés, teltségérzet, puffadás.

A reflux betegség gyanúja gyakran valamilyen légúti panasz formájában kerül felszínre. A garat és a gége még a nyelőcsőnél is kiszolgáltatottabb a gyomorból visszaáramló maró savhatásának. Például a régóta fennálló makacs köhögés, az elhúzódó rekedtség, esetleg garat-, gége- vagy tüdő-,arcüreggyulladásis utalhat a háttérben meghúzódó reflux betegségre. Ugyanakkor minden ötödik érintettnél időnként mellkasi fájdalom is jelentkezik, amit gyakran nehéz megkülönböztetni a szívinfarktus jeleitől.

A reflux kockázati tényezői

A hasűri nyomás fokozódásának jelentős szerepe van a betegség kialakulásában. Ezt okozhatja elhízás, terhesség, köhögés, tüsszentés, a húgyhólyag problémái is. Az életmódnak, a megfelelő diétának kiemelt szerepe van a reflux kezelésében, a kellemetlen tünetek kiújulásának, fellángolásának megelőzésében. Bizonyos élelmiszerek is nagymértékben befolyásolják a záróizom működését. A nehéz, zsírdús ételek, a kávé, a fekete tea, a csokoládé, a túlfűszerezett, a csípős, ecetes, savanyú, mentolos ételek elernyesztik a záróizmot, elősegítik a betegség kialakulását. Ugyanakkor a citrusfélék, a paradicsom, a paprika, a hagyma, az alkohol, a szénsavas üdítők és magas savtartalmú gyümölcslevek fokozzák a gyomorsav termelését, súlyosbítják a tüneteket.

Az élelmiszereken túl az asztmaellenes szerek, a szívgyógyszerek, a nyugtatók is csökkentik a záróizom tónusát. A savtúltengés, a reflux tüneteit kezelni kell, hisz súlyos szövődmény kialakulásához vezethet. A túlzott savtermelés szétmarhatja a gyomor, a nyelőcső nyálkahártyáját, a krónikus gyulladás sebeket, fekélyeket okozhat.

Miért fontos a fényvédő?

Bőrgyógyászok és kozmetikusok egyaránt nem győzik kiemelni, hogy mennyire fontos a fényvédő gyakori kenése az arcra. Nemcsak nyáron, de télen is szükség lenne rá, azonban erről sokan megfeledkeznek.

A legjobb természetes vérhígítók

A vérhígítókat számos betegség kezelésére használják, mivel megakadályozzák a vérrögök képződését, amelyek szívrohamot vagy stroke-ot is okozhatnak. Vannak természetes anyagok, amelyek szintén ilyen tulajdonsággal rendelkeznek.

Egyél epret!

Tudtad? Az ókori rómaiak szerint az eper gyógyhatású, ezért orvosságként használták a depressziótól az ájulásig, a lázig, a vesekőig, a rossz leheletig és a torokfájásig.

Nyári arcpakolások

Ki gondolná, hogy bizonyos gyümölcsöknek nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is jó hatása van a szervezetünkre? Készítsünk gyümölcsös, nyári arcpakolásokat!

A lecsökkent fizikai aktivitás és a táplálkozás kapcsolata

Sajnos napjainkban a gyermekeinknek kevesebb lehetősége van a mozgásra, sportolásra az iskolán kívül, mint korábban. Sok esetben nem nincs meg a lehetőség kerékpárral iskolába járni, az iskolatáskát gyalogszerrel húzni, vonni, cipelni.