Menü

Amikor a lélek összeroppan a test is megbetegszik

A stresszel járó betegségek esetén, a tünetek többsége valóban elmúlik. Azonban közel sem nyom nélkül. Ha nem vigyázunk, és az állandó stressz tartósan fennáll, akkor a kellemetlenségekből könnyen kialakulhat valamilyen szervi baj. A kérdés, hogy mit lehet a stressz ellen tenni? A stresszt nem is feltétlenül elkerülni kell, hanem sokkal inkább kezelni.

Ha a stresszt egyáltalán nem tudjuk kezelni, akkor az előbb-utóbb ki fog hatni az emberi szervezetre is. Emiatt pedig valamilyen szervi baj is elő fog jönni, mert innen már sokszor az ember az ördögi körforgás része lesz, hogy minden betegség a stressz miatt van, és azt kellene kezelni, holott már valamilyen tényleges szervi problémáról is lehet beszélni.

A megoldás persze kézenfekvő lehet, hogy ha például felhív a munkaközvetítő vagy a főnök, hogy holnap be kellene menni dolgozni, viszont te már programot szerveztél. Akkor bemehetnél hozzá és ráboríthatnád az asztalt. Viszont erre nincs lehetőség, noha megteheted, de akkor holnap nem kell menned dolgozni és valószínűleg többet sem.

A test és a lélek problémái összefüggnek.

Ami még nagyobb probléma, az a krónikus stressz. Ebben az esetben az immunrendszer gátlás alá kerül, megbénul a szervezet legfontosabb védelmi rendszere, nem képes küzdeni a betegségek ellen.

Valójában nem önmagában a stressz, hanem sokkal inkább a reménytelenség és a tehetetlenség érzése teremti meg a különböző betegségek kifejlődésének a lehetőségét.

Ha lélek beteg és szenved, viszont be van zárva az emberi testbe. Emiatt pedig csak azon keresztül tudja kifejezni magát. Ilyenkor pedig a lélek arról próbál hírt adni, hogy valami odabent rossz, fáj, feszít, nem működik – és változtatni kellene.

De a szervezetben pontosan mi is történik, tehetjük fel a kérdést…A szervezet a lelki problémák, az örökös aggodalom, gond, szorongás, félelem, düh bonyolult hormonális folyamatok útján hozza létre a betegségeket. Emiatt pedig az immunrendszer is gyengül és megváltozik.

Sokszor a gyulladásos elváltozások, például a vastagbélgyulladás, a magas vérnyomás, az asztma, bizonyos bőr- és szembetegségek, az ízületi gyulladások hátterében a krónikus stressz folyamata áll.

Mit tehetünk ellene?

Mint már említettem megverhetjük a főnököt, de az nem feltétlenül vezet eredményre. Viszont ő is stresszes lesz.

Törekedni kell a testi-lelki egyensúly fenntartására. A stressz kezelésének technikáit el kell sajátítani, ez pedig már magától a személytől függ. A stresszt le lehet vezetni edzéssel, meditációval, sütéssel, de akár egy jó motorozással is, meg még rengeteg más módja is van annak, hogy levezessük a mindennapi feszültséget.

Valójában meg kell tudnunk találnunk az életünkben az apró örömöket, legyen az a munka, szórakozás vagy a hobbi terén is.

Szabó Máté

Miért fontos a fényvédő?

Bőrgyógyászok és kozmetikusok egyaránt nem győzik kiemelni, hogy mennyire fontos a fényvédő gyakori kenése az arcra. Nemcsak nyáron, de télen is szükség lenne rá, azonban erről sokan megfeledkeznek.

A legjobb természetes vérhígítók

A vérhígítókat számos betegség kezelésére használják, mivel megakadályozzák a vérrögök képződését, amelyek szívrohamot vagy stroke-ot is okozhatnak. Vannak természetes anyagok, amelyek szintén ilyen tulajdonsággal rendelkeznek.

Egyél epret!

Tudtad? Az ókori rómaiak szerint az eper gyógyhatású, ezért orvosságként használták a depressziótól az ájulásig, a lázig, a vesekőig, a rossz leheletig és a torokfájásig.

Nyári arcpakolások

Ki gondolná, hogy bizonyos gyümölcsöknek nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is jó hatása van a szervezetünkre? Készítsünk gyümölcsös, nyári arcpakolásokat!

A lecsökkent fizikai aktivitás és a táplálkozás kapcsolata

Sajnos napjainkban a gyermekeinknek kevesebb lehetősége van a mozgásra, sportolásra az iskolán kívül, mint korábban. Sok esetben nem nincs meg a lehetőség kerékpárral iskolába járni, az iskolatáskát gyalogszerrel húzni, vonni, cipelni.