Menü

Amikor a lélek összeroppan a test is megbetegszik

A stresszel járó betegségek esetén, a tünetek többsége valóban elmúlik. Azonban közel sem nyom nélkül. Ha nem vigyázunk, és az állandó stressz tartósan fennáll, akkor a kellemetlenségekből könnyen kialakulhat valamilyen szervi baj. A kérdés, hogy mit lehet a stressz ellen tenni? A stresszt nem is feltétlenül elkerülni kell, hanem sokkal inkább kezelni.

Ha a stresszt egyáltalán nem tudjuk kezelni, akkor az előbb-utóbb ki fog hatni az emberi szervezetre is. Emiatt pedig valamilyen szervi baj is elő fog jönni, mert innen már sokszor az ember az ördögi körforgás része lesz, hogy minden betegség a stressz miatt van, és azt kellene kezelni, holott már valamilyen tényleges szervi problémáról is lehet beszélni.

A megoldás persze kézenfekvő lehet, hogy ha például felhív a munkaközvetítő vagy a főnök, hogy holnap be kellene menni dolgozni, viszont te már programot szerveztél. Akkor bemehetnél hozzá és ráboríthatnád az asztalt. Viszont erre nincs lehetőség, noha megteheted, de akkor holnap nem kell menned dolgozni és valószínűleg többet sem.

A test és a lélek problémái összefüggnek.

Ami még nagyobb probléma, az a krónikus stressz. Ebben az esetben az immunrendszer gátlás alá kerül, megbénul a szervezet legfontosabb védelmi rendszere, nem képes küzdeni a betegségek ellen.

Valójában nem önmagában a stressz, hanem sokkal inkább a reménytelenség és a tehetetlenség érzése teremti meg a különböző betegségek kifejlődésének a lehetőségét.

Ha lélek beteg és szenved, viszont be van zárva az emberi testbe. Emiatt pedig csak azon keresztül tudja kifejezni magát. Ilyenkor pedig a lélek arról próbál hírt adni, hogy valami odabent rossz, fáj, feszít, nem működik – és változtatni kellene.

De a szervezetben pontosan mi is történik, tehetjük fel a kérdést…A szervezet a lelki problémák, az örökös aggodalom, gond, szorongás, félelem, düh bonyolult hormonális folyamatok útján hozza létre a betegségeket. Emiatt pedig az immunrendszer is gyengül és megváltozik.

Sokszor a gyulladásos elváltozások, például a vastagbélgyulladás, a magas vérnyomás, az asztma, bizonyos bőr- és szembetegségek, az ízületi gyulladások hátterében a krónikus stressz folyamata áll.

Mit tehetünk ellene?

Mint már említettem megverhetjük a főnököt, de az nem feltétlenül vezet eredményre. Viszont ő is stresszes lesz.

Törekedni kell a testi-lelki egyensúly fenntartására. A stressz kezelésének technikáit el kell sajátítani, ez pedig már magától a személytől függ. A stresszt le lehet vezetni edzéssel, meditációval, sütéssel, de akár egy jó motorozással is, meg még rengeteg más módja is van annak, hogy levezessük a mindennapi feszültséget.

Valójában meg kell tudnunk találnunk az életünkben az apró örömöket, legyen az a munka, szórakozás vagy a hobbi terén is.

Szabó Máté

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.