Menü

Alacsony kortizolszint – mit jelent?

Lényegében egy újabb stressz okozta betegségről lesz szó, mely nem más, mint a kortizol hiánya, alacsony kortizolszint. Mit jelent, mit jelez a hiánya, mit lehet tenni ellene, ennek jártunk utána. Ismerkedjünk meg a stresszhormonnal, melynek neve: kortizol.

A kortizol, vagy stresszhormon a napszaki ritmusban termelődő hormon. A vérszintje hajnalban-kora reggel a legmagasabb, éjfél körül a legalacsonyabb.

A stressz alatt nem, vagy nem csak a konkrét idegeskedést kell érteni, egészen más, egyszerű hétköznapi dolgok is jelenthetnek a szervezetünk számára olyan állapotot, melyek növelik a stresszhormont. Az állandó rohanás és kapkodás, végigdolgozott ebédszünetek, állva – futva evés, határidők miatti sürgés, betáblázott napok.

A stresszes életmód a hormonrendszerre mér erős csapást és ott nyújtja be a számlát.

Hogyan függ össze a kortizol szint a pajzsmirigy működésével?

A mellékvese felelős a kortizol terméléséért, a kortizol pedig a pajzsmirigy hormonok hatékonyságában játszik jelentős szerepet. Ezért fontos a pajzsmirigy vizsgálatakor a pajzsmirigy hormonokon túl a kortizolszintet is nézetni.

Kevés kortizol esetén a pajzsmirigy hormon nem hasznosul, ezért a T3 rezisztencia esetén különösen fontos lenne a mellévese-fáradtság (tehát az alacsony kortizolszint) kezelése.

A kortizolhiány tünetei az álmatlanság, a vércukor és vérnyomás ingadozása, a szédülés, illetve számos szorongással és pánikkal járó élethelyzetek.

A mellékvese ilyenkor „erőlködik” és termeli a kortizolt. Ekkor a szervezet erre koncentrál, csökkentve más egyéb hormonok termelését.

Elégtelen kortizol mennyiség esetében a következő tüneteket tapasztalhatjuk: testsúlycsökkenés, izomgyengeség, fáradékonyság, alacsony vérnyomás és hasi fájdalom. A kortizol túltermelése magas vérnyomást, emelkedett vércukor értéket, elhízást, a has bőrén bíborszínű csíkokat, izomgyengeséget és csontritkulást okozhat. Nőknél rendszertelen havivérzést és erősödő arcszőrzetet.

A kortizol és az adrenalin a két legjelentősebb stresszhormon. Ne csodálkozzunk tehát, hogy tartósan magas stresszhormon-szinttel a pajzsmirigyműködés is felborul és mindez kihat az alvásra, pihenésre, s jelentkeznek előbb-utóbb az elalvási vagy átalvási zavarok. A kevés alvás még több kortizolt termel és már benne is vagyunk egy ördögi körben, nem tudunk megnyugodni és pihenni. Nem megfelelő laborértékek esetén endokrinológiát javasolt felkeresni, így megoldást kaphatunk a kezelésről.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.

Ételadalék allergia

Mindenki ismerősi körében előfordul valaki, aki laktózérzékeny vagy épp pollenallergiás, ám egyre több embernél fordul elő az ételadalék allergia is.

Korunk új szupermolekulája: a GABA (gamma-amino-vajsav)

Hazánkban is mélyreható kutatások folynak egy nem túl rég felfedezett molekulával, a gamma-amino-vajsavval (GABA, gamma-aminobutyric acid) kapcsolatosan. E főként csírázáskor képződő vegyületnek egyre komolyabb szakmai jelentősége van.

Csípések és kezelésük

Rovarcsípés bárkin bármikor előfordulhat. A körülöttünk élő rovarok kertészkedés közben, sétálva vagy otthon is okozhatnak kellemetlenségeket, duzzanatot, viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakciót.