Menü

Alacsony kortizolszint – mit jelent?

Lényegében egy újabb stressz okozta betegségről lesz szó, mely nem más, mint a kortizol hiánya, alacsony kortizolszint. Mit jelent, mit jelez a hiánya, mit lehet tenni ellene, ennek jártunk utána. Ismerkedjünk meg a stresszhormonnal, melynek neve: kortizol.

A kortizol, vagy stresszhormon a napszaki ritmusban termelődő hormon. A vérszintje hajnalban-kora reggel a legmagasabb, éjfél körül a legalacsonyabb.

A stressz alatt nem, vagy nem csak a konkrét idegeskedést kell érteni, egészen más, egyszerű hétköznapi dolgok is jelenthetnek a szervezetünk számára olyan állapotot, melyek növelik a stresszhormont. Az állandó rohanás és kapkodás, végigdolgozott ebédszünetek, állva – futva evés, határidők miatti sürgés, betáblázott napok.

A stresszes életmód a hormonrendszerre mér erős csapást és ott nyújtja be a számlát.

Hogyan függ össze a kortizol szint a pajzsmirigy működésével?

A mellékvese felelős a kortizol terméléséért, a kortizol pedig a pajzsmirigy hormonok hatékonyságában játszik jelentős szerepet. Ezért fontos a pajzsmirigy vizsgálatakor a pajzsmirigy hormonokon túl a kortizolszintet is nézetni.

Kevés kortizol esetén a pajzsmirigy hormon nem hasznosul, ezért a T3 rezisztencia esetén különösen fontos lenne a mellévese-fáradtság (tehát az alacsony kortizolszint) kezelése.

A kortizolhiány tünetei az álmatlanság, a vércukor és vérnyomás ingadozása, a szédülés, illetve számos szorongással és pánikkal járó élethelyzetek.

A mellékvese ilyenkor „erőlködik” és termeli a kortizolt. Ekkor a szervezet erre koncentrál, csökkentve más egyéb hormonok termelését.

Elégtelen kortizol mennyiség esetében a következő tüneteket tapasztalhatjuk: testsúlycsökkenés, izomgyengeség, fáradékonyság, alacsony vérnyomás és hasi fájdalom. A kortizol túltermelése magas vérnyomást, emelkedett vércukor értéket, elhízást, a has bőrén bíborszínű csíkokat, izomgyengeséget és csontritkulást okozhat. Nőknél rendszertelen havivérzést és erősödő arcszőrzetet.

A kortizol és az adrenalin a két legjelentősebb stresszhormon. Ne csodálkozzunk tehát, hogy tartósan magas stresszhormon-szinttel a pajzsmirigyműködés is felborul és mindez kihat az alvásra, pihenésre, s jelentkeznek előbb-utóbb az elalvási vagy átalvási zavarok. A kevés alvás még több kortizolt termel és már benne is vagyunk egy ördögi körben, nem tudunk megnyugodni és pihenni. Nem megfelelő laborértékek esetén endokrinológiát javasolt felkeresni, így megoldást kaphatunk a kezelésről.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

Okok amiért sírsz álmodban

Ha gyakran sírsz álmodban, és ez már hatással van a mindennapi életedre is, akkor azt tanácsoljuk, hogy fordulj orvoshoz vagy mentálhigiénés szakemberhez. Ők segíthetnek azonosítani a kiváltó okot, és kezelési lehetőségeket kínálhatnak az alvás és az általános közérzet javítására.