Menü

Egy sokrétű idénynövény, ami szuper egészséges is

Igaz, általában május közepétől számítjuk a spárga idényét, azonban most a szeszélyes időjárás és az éghajlatváltozás miatt kitolódtak a mezőgazdasági növények termési ideje. Mivel mindössze pár hétig élvezhetjük ennek a sokoldalú növénynek a friss hajtásait, most van a legjobb lehetőség arra, hogy becsempésszük étrendünkbe ezt a szuper egészséges növényt. Termesztése körülményes és nagy odafigyelést is igényel, nem véletlenül nevezték régen a királyok ételének. Valójában a liliomfélék családjába tartozik és eredetileg az egyiptomiak kezdték el termesztését, majd a rómaiak folytatták ezt a hagyományt. Igaz, Európa déli részén, Észak-Afrikában és Kis Ázsiában is őshonos.

Már a népi gyógyászatban is ismerték áldásos hatásait. Régen gyulladás csökkentésére és különböző fájdalmak csökkentésére használták, illetve ízületi problémákra is ajánlották. Emellett magas ásványi anyag tartalma és vitamin tartalma miatt ajánlották terhes nőknek is. Rengeteg kalcium, vas, foszfor és kálium van benne, valamint nyomelemeket is tartalmaz, ellenben nátrium tartalma igen alacsony. A vitaminok közül főként a C, E, K, A és B-vitamin tartalma jelentős.

Vesetisztító hatása is ismert és vízhajtóként is használható, nem véletlen ajánlják felfázásra és különböző húgyúti fertőzések kezelésére. Az ásványi anyag és nyomelem összetétele miatt enyhén lúgos kémhatású, így vértisztító hatást is tulajdonítanak a spárgának. Persze minden említett jótékony hatás elsősorban nyers fogyasztásnál van jelen, de elkészítési módjai is legalább olyan változatosak, mint az egészségre kifejtett pozitív hatásai.

Alapvetően érdemes frissen felhasználni, mivel nem áll el túl sokáig, Ha nedves törlőkendőbe vagy ruhába csavarjuk, akkor hűtőben 2-3 napig még tárolható.

Felhasználása is sokrétű, de mindenekelőtt pár szó arról, melyik részét használhatjuk. Az alsó, fásabb részeket például le kell vágni, utána pedig a sípokat meg is kell hámozni. Csupán a sípok felső, puhább részei jók úgy, ahogy vannak, ezeket elegendő megmosni. Készülhet belőle saláta, fogyaszthatjuk nyersen, levet is csinálhatunk belőle, de sós-citromos vízben főzve a levet felhasználhatjuk leves vagy rizs főzéséhez is.

Végül pedig egy érdekesség, hogy a spárga az ásványi anyagok és nyomelemek mellett kéntartalmú vegyületeket is tartalmaz. Ezeket a szervezet lebontja és a vizeletbe választja ki, aminek hatására jellegzetes „illata” lesz. Ez egy természetes folyamat, nem utal semmilyen emésztési problémára, azonban nem minden ember érzi ezt az „illatot”, mivel nem minden ember képes ezeknek a lebontására.

Házi praktikák tyúkszem ellen

Mielőtt nekilátnánk a tyúkszem kezeléséhez, bizonyosodjunk meg, hogy tényleg arról van-e szó. A vírusok által okozott tyúkszemek inkább a fiatalokra jellemzőek.

A vegán húsok világában

Se vegetariánus, se vegán életmódot nem folytatok. Habár volt néhány év, amíg nem ettem húst, ennek is vége már. Azóta mindössze annyit teszek, hogy tudatosan figyelek a mennyiségekre, miből mennyit fogyasztok. Inkább a mértékletesség határozza meg a mindennapjaimat. Ennek ellenére mindig érdekelnek az új megoldások, a különböző lehetőségek, így jutottam el oda, hogy érdekelni kezdett a vegán hús mibenléte. Egyféle van? Sokféle létezik? Jobb vagy rosszabb, mint a nagybetűs hús? Nézzük meg, milyen következtetéseket vontam le!

Finom és egyszerű pástétomok– avagy hogyan dobjuk fel a vacsorát!

Háziasszonyok számára nem elhanyagolható, hogy előre elkészíthető egy étel. Amikor a rántotta, a virsli és a melegszendvics, meg a felvágott egy idő után unalmassá válik, akkor jók a szendvicskrémek, pástétomok, melyeket akár előző este is elkészíthetünk, de frissen összedobva sem tart pár percnél tovább.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Miért fontos az omega-3 fogyasztása gyerekeknek?

Az omega-3 nagyon fontos tápanyag, különösen a gyerekeknek elengedhetetlen. Vajon miért olyan fontos és hogyan segíti a fejlődésüket?