Menü

Egy sokrétű idénynövény, ami szuper egészséges is

Igaz, általában május közepétől számítjuk a spárga idényét, azonban most a szeszélyes időjárás és az éghajlatváltozás miatt kitolódtak a mezőgazdasági növények termési ideje. Mivel mindössze pár hétig élvezhetjük ennek a sokoldalú növénynek a friss hajtásait, most van a legjobb lehetőség arra, hogy becsempésszük étrendünkbe ezt a szuper egészséges növényt. Termesztése körülményes és nagy odafigyelést is igényel, nem véletlenül nevezték régen a királyok ételének. Valójában a liliomfélék családjába tartozik és eredetileg az egyiptomiak kezdték el termesztését, majd a rómaiak folytatták ezt a hagyományt. Igaz, Európa déli részén, Észak-Afrikában és Kis Ázsiában is őshonos.

Már a népi gyógyászatban is ismerték áldásos hatásait. Régen gyulladás csökkentésére és különböző fájdalmak csökkentésére használták, illetve ízületi problémákra is ajánlották. Emellett magas ásványi anyag tartalma és vitamin tartalma miatt ajánlották terhes nőknek is. Rengeteg kalcium, vas, foszfor és kálium van benne, valamint nyomelemeket is tartalmaz, ellenben nátrium tartalma igen alacsony. A vitaminok közül főként a C, E, K, A és B-vitamin tartalma jelentős.

Vesetisztító hatása is ismert és vízhajtóként is használható, nem véletlen ajánlják felfázásra és különböző húgyúti fertőzések kezelésére. Az ásványi anyag és nyomelem összetétele miatt enyhén lúgos kémhatású, így vértisztító hatást is tulajdonítanak a spárgának. Persze minden említett jótékony hatás elsősorban nyers fogyasztásnál van jelen, de elkészítési módjai is legalább olyan változatosak, mint az egészségre kifejtett pozitív hatásai.

Alapvetően érdemes frissen felhasználni, mivel nem áll el túl sokáig, Ha nedves törlőkendőbe vagy ruhába csavarjuk, akkor hűtőben 2-3 napig még tárolható.

Felhasználása is sokrétű, de mindenekelőtt pár szó arról, melyik részét használhatjuk. Az alsó, fásabb részeket például le kell vágni, utána pedig a sípokat meg is kell hámozni. Csupán a sípok felső, puhább részei jók úgy, ahogy vannak, ezeket elegendő megmosni. Készülhet belőle saláta, fogyaszthatjuk nyersen, levet is csinálhatunk belőle, de sós-citromos vízben főzve a levet felhasználhatjuk leves vagy rizs főzéséhez is.

Végül pedig egy érdekesség, hogy a spárga az ásványi anyagok és nyomelemek mellett kéntartalmú vegyületeket is tartalmaz. Ezeket a szervezet lebontja és a vizeletbe választja ki, aminek hatására jellegzetes „illata” lesz. Ez egy természetes folyamat, nem utal semmilyen emésztési problémára, azonban nem minden ember érzi ezt az „illatot”, mivel nem minden ember képes ezeknek a lebontására.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.