Menü

Egy sokrétű idénynövény, ami szuper egészséges is

Igaz, általában május közepétől számítjuk a spárga idényét, azonban most a szeszélyes időjárás és az éghajlatváltozás miatt kitolódtak a mezőgazdasági növények termési ideje. Mivel mindössze pár hétig élvezhetjük ennek a sokoldalú növénynek a friss hajtásait, most van a legjobb lehetőség arra, hogy becsempésszük étrendünkbe ezt a szuper egészséges növényt. Termesztése körülményes és nagy odafigyelést is igényel, nem véletlenül nevezték régen a királyok ételének. Valójában a liliomfélék családjába tartozik és eredetileg az egyiptomiak kezdték el termesztését, majd a rómaiak folytatták ezt a hagyományt. Igaz, Európa déli részén, Észak-Afrikában és Kis Ázsiában is őshonos.

Már a népi gyógyászatban is ismerték áldásos hatásait. Régen gyulladás csökkentésére és különböző fájdalmak csökkentésére használták, illetve ízületi problémákra is ajánlották. Emellett magas ásványi anyag tartalma és vitamin tartalma miatt ajánlották terhes nőknek is. Rengeteg kalcium, vas, foszfor és kálium van benne, valamint nyomelemeket is tartalmaz, ellenben nátrium tartalma igen alacsony. A vitaminok közül főként a C, E, K, A és B-vitamin tartalma jelentős.

Vesetisztító hatása is ismert és vízhajtóként is használható, nem véletlen ajánlják felfázásra és különböző húgyúti fertőzések kezelésére. Az ásványi anyag és nyomelem összetétele miatt enyhén lúgos kémhatású, így vértisztító hatást is tulajdonítanak a spárgának. Persze minden említett jótékony hatás elsősorban nyers fogyasztásnál van jelen, de elkészítési módjai is legalább olyan változatosak, mint az egészségre kifejtett pozitív hatásai.

Alapvetően érdemes frissen felhasználni, mivel nem áll el túl sokáig, Ha nedves törlőkendőbe vagy ruhába csavarjuk, akkor hűtőben 2-3 napig még tárolható.

Felhasználása is sokrétű, de mindenekelőtt pár szó arról, melyik részét használhatjuk. Az alsó, fásabb részeket például le kell vágni, utána pedig a sípokat meg is kell hámozni. Csupán a sípok felső, puhább részei jók úgy, ahogy vannak, ezeket elegendő megmosni. Készülhet belőle saláta, fogyaszthatjuk nyersen, levet is csinálhatunk belőle, de sós-citromos vízben főzve a levet felhasználhatjuk leves vagy rizs főzéséhez is.

Végül pedig egy érdekesség, hogy a spárga az ásványi anyagok és nyomelemek mellett kéntartalmú vegyületeket is tartalmaz. Ezeket a szervezet lebontja és a vizeletbe választja ki, aminek hatására jellegzetes „illata” lesz. Ez egy természetes folyamat, nem utal semmilyen emésztési problémára, azonban nem minden ember érzi ezt az „illatot”, mivel nem minden ember képes ezeknek a lebontására.

Cukkinis finomságok recepttel

A hetvenes évek végén a cukkini még ritkaságnak számított hazánkban. Szorgos kertészeknek és a természet sokoldalúságának köszönhetően ma már kerekded, hajlított alakban, sárgán-zölden-feketén, csíkosan, egyszínűen és foltosan egyaránt megtalálhatjuk. A cukkini virágát is használja a francia és az olasz konyha. Kecskesajttal, paradicsommal és fűszerekkel megtöltve, zsiradékban kisütve fogyasztják.

Házi gyógymódok fejfájás ellen

A fejfájás oka ezer és egy féle lehet. Ám amikor a fájdalomtól semmire sem tud figyelni, akkor általában nem az okokat keresi, hanem azt, hogy mivel lehet a fejfájás kezelése gyors és hatékony. Erre kínálunk most néhány egészséges és egyszerű, házi megoldást.

Szépüljünk belülről!

Talán kevésbé hirdetett vagy ritkábban emlegetett dolog, hogy belülről legalább annyit tehetünk a bőrünk épségért és szépségéért, mint külsőleg, a drága kozmetikumokkal. A márkás holmik mit sem érnek, a belső támogatás nélkül. Mégis mit értünk azon, hogy szépüljünk belülről?

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

A nap legfontosabb étkezése cukorbetegként

A reggelit egyébként is a nap legfontosabb étkezésének tartják, de cukorbetegnél kiemelt fontosságú, mivel indítják a napot.