Menü

Környezetvédelmi világnap

1972. június 5-én tartották Stockholmban az ENSZ első környezetvédelmi világkonferenciáját. A világszervezet közgyűlése még abban az évben határozatában nemzetközi éves környezetvédelmi világnappá nyilvánította ezt a napot.

A környezetvédelmi világnap célja sokak számára felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, közös cselekvésre, megelőzésre buzdítani, helyes magatartásra tanítani, továbbá fontos területei - a wikipedia oldalon böngészve -, az energiatakarékosság, a helyi erőforrások és a megújuló természeti források hasznosítása, a szemét- és hulladékképződés csökkentése, lényegében a környezetszennyezés megelőzése.

Már nagy a baj, alig látunk ki a szemétből, a légszennyezettségtől már levegőt sem kapunk és nem tudunk spórolni az energiával. Vajon milyen bolygót hagyunk az utókorra?

Én magam egy úgynevezett ökoiskolában tanítok évek óta és nálunk nagy hangsúlyt kap a környezetvédelem az oktató-nevelő munkában.

Az iskolai környezeti nevelési program feladata a tanulók környezettudatos magatartásának kialakítása, hogy felelősségteljesebb döntéseket tudjanak hozni a jövőben.

Fontos, hogy kialakuljon a környezet iránti érzékenység, ismerjék a Földet sújtó globális környezeti problémákat. A környezeti nevelés holisztikus szemléleten alapul: ökológiai, társadalmi, gazdasági, kulturális szempontból is meg kell közelíteni a témát.

A tanulókban ennek köszönhetően kialakul egyfajta felelősségérzet, tisztelet, tudatosság.

Erre már fiatalkorban nagyon fontos felhívni a figyelmet, hiszen a környezetvédelemmel kapcsolatos legnagyobb probléma még ma is az, hogy mindenki a másikra mutogat és a másiktól várja a megoldást, pedig egyetlen ember hozzáállása is sokat számít abban, hogy milyen földet hagyunk az utódainkra. Bár sokan harcolnak a jó ügyért, még több tudatosságra lenne szükség. Nem kell nagy dolgokat tenni, csupán a hétköznapok mindennapjait éljük okosabban.

A környezetvédelmi világnap kapcsán világszerte programokat, figyelemfelhívó akciókat szerveznek, illetve elismerések és díjak is kiosztásra kerülnek.

Környezettudatosabban élni – tedd meg az első lépéseket!

Mondhatjuk, hogy már nemcsak a médiából, de a csapból is az folyik, hogy az unokáinknak valamiből nem lesz elég: a Föld víz-, illetve kőolajtartalékai végesek. Utóbbi nagy valószínűséggel néhány évtizeden belül elfogy. Mit tehetünk a hétköznapokban, hogy kicsit tehermentesítsük a környezetünket?

Karácsony kisgyerekkel - biztonságosan

Az ünnepi készülődés és a karácsonyi várakozás izgalma azt hiszem gyerekként a legjobb, illetve, mikor nekünk lesznek gyermekeink, azonban kicsikkel az ünnepvárás cseppet sem egyszerű, zökkenőmentes, könnyű vagy veszélytelen. Mi mindenre figyeljünk oda?

Black Friday és ami mögötte van, avagy valódi kedvezmények vagy átverés?

A „Black Friday” - magyarul „Fekete Péntek” egy minden évben november végén beköszönő vásárlásra ösztönző program, kereskedelmi kedvezmény. Az akcióban részt vevő üzletek akár 50-70%-os kedvezménnyel csábítják a vásárlóikat. Mennyire valósak az ilyenkor csábító akciók? Valódi kedvezmények vagy átverés?

Aktuális autónk téliesítése!

Az autósok egy része nem veszi komolyan a tél beköszöntével járó autókarbantartási teendőket, s nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő téliesítésre, melynek bizony fájdalmas következményei lehetnek, hiszen akár a jármű meghibásodását is okozhatja.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?