Menü

Környezetvédelmi világnap

1972. június 5-én tartották Stockholmban az ENSZ első környezetvédelmi világkonferenciáját. A világszervezet közgyűlése még abban az évben határozatában nemzetközi éves környezetvédelmi világnappá nyilvánította ezt a napot.

A környezetvédelmi világnap célja sokak számára felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, közös cselekvésre, megelőzésre buzdítani, helyes magatartásra tanítani, továbbá fontos területei - a wikipedia oldalon böngészve -, az energiatakarékosság, a helyi erőforrások és a megújuló természeti források hasznosítása, a szemét- és hulladékképződés csökkentése, lényegében a környezetszennyezés megelőzése.

Már nagy a baj, alig látunk ki a szemétből, a légszennyezettségtől már levegőt sem kapunk és nem tudunk spórolni az energiával. Vajon milyen bolygót hagyunk az utókorra?

Én magam egy úgynevezett ökoiskolában tanítok évek óta és nálunk nagy hangsúlyt kap a környezetvédelem az oktató-nevelő munkában.

Az iskolai környezeti nevelési program feladata a tanulók környezettudatos magatartásának kialakítása, hogy felelősségteljesebb döntéseket tudjanak hozni a jövőben.

Fontos, hogy kialakuljon a környezet iránti érzékenység, ismerjék a Földet sújtó globális környezeti problémákat. A környezeti nevelés holisztikus szemléleten alapul: ökológiai, társadalmi, gazdasági, kulturális szempontból is meg kell közelíteni a témát.

A tanulókban ennek köszönhetően kialakul egyfajta felelősségérzet, tisztelet, tudatosság.

Erre már fiatalkorban nagyon fontos felhívni a figyelmet, hiszen a környezetvédelemmel kapcsolatos legnagyobb probléma még ma is az, hogy mindenki a másikra mutogat és a másiktól várja a megoldást, pedig egyetlen ember hozzáállása is sokat számít abban, hogy milyen földet hagyunk az utódainkra. Bár sokan harcolnak a jó ügyért, még több tudatosságra lenne szükség. Nem kell nagy dolgokat tenni, csupán a hétköznapok mindennapjait éljük okosabban.

A környezetvédelmi világnap kapcsán világszerte programokat, figyelemfelhívó akciókat szerveznek, illetve elismerések és díjak is kiosztásra kerülnek.

Miért fontos a fényvédő?

Bőrgyógyászok és kozmetikusok egyaránt nem győzik kiemelni, hogy mennyire fontos a fényvédő gyakori kenése az arcra. Nemcsak nyáron, de télen is szükség lenne rá, azonban erről sokan megfeledkeznek.

Milyen egy tökéletes piknik?

A szabadban rendezett összejövetelek mindig sikert aratnak, részei lehetnek egy kirándulásnak, vagy lehet egy szülinap, vagy más alkalom megünneplése is a barátokkal. Piknikre fel!

Meggyógyulhatunk a Placebo tablettáktól is?

Placebonak tekinthető minden olyan gyógyszer, amely valódi orvosi kezelésnek tűnhet, de nem az. Lehet tabletta, injekció, és sok más típusú álgyógyszer is. Ami minden placeboban közös, az az, hogy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, mely kihat az egészségre.

Sosem késő elkezdeni sportolni: így vágj bele 40 felett

Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, sportolni bármikor el lehet kezdeni. Sőt, érdemes is, hiszen a rendszeres mozgás segít megőrizni a fiatalságunkat és formában tart, arról nem is beszélve, hogy sportolással rengeteg betegséget megelőzhetünk. Ám 40 éves kor felett már nem pontosan úgy kell nekikezdeni a sportolásnak, mint fiatalabb korban. Íme, azok a tippek, amelyek segítségül szolgálhatnak az elkezdésben - szakértő tippjeivel.

Gyógynövényekkel a demencia ellen

Léteznek gyógynövények, melyek demencia esetén hatásosak. Utánajártunk a lehetőségeknek.