Menü

Laktózérzékenység kezelése

A laktózérzékenység nem allergia, hanem egy intolerancia. Sokszor keverik, azonban a legkönnyebben úgy tudnánk különbséget tenni a kettő fogalom között, hogy míg az allergia egy sokkal kellemetlenebb, sok esetben anafilaxiás sokkot kiváltó, kórházi kezelést igénylő állapot, addig az intolerancia inkább „csak” kellemetlen tüneteket eredményez.

A laktózérzékenység esetében a szervezetünk nem tudja megfelelően lebontani a tejben található tejcukrot, vagyis a laktózt. Ezt az okozza, hogy azoknál az embereknél, akik laktózérzékenyek, hiányzik a szervezetből, vagy nagyon kis mennyiségben van csak jelen a laktáz enzim, ami lebontaná a laktózt két egyszerű cukorra, a glükózra és a galaktózra. A laktáz a vékonybélben bontaná le a laktózt, így a vastagbélbe már egyszerű cukrok formájában kerülne be. Laktáz enzim hiányában a laktóz emésztetlenül jut be a vastagbélbe, ahol reakcióba lép a bélflóra természetesen jelen lévő baktériumaival, így okozva kellemetlen tüneteket.

A laktózérzékenység tünetei abból erednek, hogy a laktózt a vastagbélben a baktériumok elkezdik bontani, azonban ebben az esetben zsírsavak és gázok keletkeznek. Ezek felelősek a puffadásért, gyomorgörcsért, hasmenésért, illetve hányásért, hányingerért.

Érdekesség, hogy a laktózérzékenységnek is több fajtája létezik. Először is van, amikor veleszületett állapotról beszélünk. Ez bár igencsak problémás, de fel lehet rá készülni, mivel csak akkor fordul elő, ha mindkét szülő is alapvetően laktózérzékeny.

Egy másik fajtája, az elsődleges formája az érzékenységnek az, ha a felnőtté válás során csökken le a laktáz enzim mennyisége a szervezetben. Ekkor az étkezési szokások átalakításával és tabletta formájában kapható laktáz enzim alkalmi szedésével megszabadulhatunk a tünetektől és teljesen normális életet élhetünk az érzékenységgel együtt is. Érdemes azonban figyelni arra, hogy ha kiiktatjuk az étrendünkből a tejtermékeket, akkor valamilyen más formában pótolnunk kell az így kieső kalciumot, káliumot és vasat.

Másodlagos formáról akkor beszélünk, ha nem is veleszületett és nem is természetes módon alakult ki, hanem valamilyen betegség, vagy gyógyszer hatására. Főleg antibiotikumok és különböző emésztési zavarok esetén fordul ez elő. Jó hír, hogy a másodlagosan kialakult laktózérzékenység megszüntethető az eredeti probléma kezelésével.

Általában felmerül a kérdés, hogy mivel pótolhatjuk a tejet, ha mégis szeretnénk valamit fogyasztani helyette. Ma már rengeteg féle növényi és laktózmentes tej kapható, hogy csak néhányat említsünk: szója, zab, kókusz, rizs, mandula, dió, gesztenye. Szintén egy kevesek által ismert tipp: aki nem laktózérzékeny, de próbál tejmentesen étkezni valamilyen oknál fogva, fontos, hogy figyeljen rá: kerülje a laktózmentes termékeket. Ezt azért tanácsos megfogadni, mivel a laktózmentes termékekből nem kivonják a laktózt, hanem beleteszik a laktáz enzimet. Így pedig, aki nem érzékeny, tulajdonképp „munka” nélkül hagyja a szervezete saját maga által termelt laktáz enzimét, így azok feleslegessé válnak, illetve termelésük lecsökken.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.