Laktózérzékenység kezelése
- Dátum: 2021.06.07., 21:00
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- allergia, elsődleges, emésztés, enzim, étrend, görcs, gyógyszer, hányás, hasmenés, intolerancia, kalcium, kálium, laktóz, laktózérzékenység, másodlagos, növényi tej, puffadás, tej, tejtermék, vas, vastagbél
A laktózérzékenység nem allergia, hanem egy intolerancia. Sokszor keverik, azonban a legkönnyebben úgy tudnánk különbséget tenni a kettő fogalom között, hogy míg az allergia egy sokkal kellemetlenebb, sok esetben anafilaxiás sokkot kiváltó, kórházi kezelést igénylő állapot, addig az intolerancia inkább „csak” kellemetlen tüneteket eredményez.
A laktózérzékenység esetében a szervezetünk nem tudja megfelelően lebontani a tejben található tejcukrot, vagyis a laktózt. Ezt az okozza, hogy azoknál az embereknél, akik laktózérzékenyek, hiányzik a szervezetből, vagy nagyon kis mennyiségben van csak jelen a laktáz enzim, ami lebontaná a laktózt két egyszerű cukorra, a glükózra és a galaktózra. A laktáz a vékonybélben bontaná le a laktózt, így a vastagbélbe már egyszerű cukrok formájában kerülne be. Laktáz enzim hiányában a laktóz emésztetlenül jut be a vastagbélbe, ahol reakcióba lép a bélflóra természetesen jelen lévő baktériumaival, így okozva kellemetlen tüneteket.

A laktózérzékenység tünetei abból erednek, hogy a laktózt a vastagbélben a baktériumok elkezdik bontani, azonban ebben az esetben zsírsavak és gázok keletkeznek. Ezek felelősek a puffadásért, gyomorgörcsért, hasmenésért, illetve hányásért, hányingerért.
Érdekesség, hogy a laktózérzékenységnek is több fajtája létezik. Először is van, amikor veleszületett állapotról beszélünk. Ez bár igencsak problémás, de fel lehet rá készülni, mivel csak akkor fordul elő, ha mindkét szülő is alapvetően laktózérzékeny.
Egy másik fajtája, az elsődleges formája az érzékenységnek az, ha a felnőtté válás során csökken le a laktáz enzim mennyisége a szervezetben. Ekkor az étkezési szokások átalakításával és tabletta formájában kapható laktáz enzim alkalmi szedésével megszabadulhatunk a tünetektől és teljesen normális életet élhetünk az érzékenységgel együtt is. Érdemes azonban figyelni arra, hogy ha kiiktatjuk az étrendünkből a tejtermékeket, akkor valamilyen más formában pótolnunk kell az így kieső kalciumot, káliumot és vasat.

Másodlagos formáról akkor beszélünk, ha nem is veleszületett és nem is természetes módon alakult ki, hanem valamilyen betegség, vagy gyógyszer hatására. Főleg antibiotikumok és különböző emésztési zavarok esetén fordul ez elő. Jó hír, hogy a másodlagosan kialakult laktózérzékenység megszüntethető az eredeti probléma kezelésével.
Általában felmerül a kérdés, hogy mivel pótolhatjuk a tejet, ha mégis szeretnénk valamit fogyasztani helyette. Ma már rengeteg féle növényi és laktózmentes tej kapható, hogy csak néhányat említsünk: szója, zab, kókusz, rizs, mandula, dió, gesztenye. Szintén egy kevesek által ismert tipp: aki nem laktózérzékeny, de próbál tejmentesen étkezni valamilyen oknál fogva, fontos, hogy figyeljen rá: kerülje a laktózmentes termékeket. Ezt azért tanácsos megfogadni, mivel a laktózmentes termékekből nem kivonják a laktózt, hanem beleteszik a laktáz enzimet. Így pedig, aki nem érzékeny, tulajdonképp „munka” nélkül hagyja a szervezete saját maga által termelt laktáz enzimét, így azok feleslegessé válnak, illetve termelésük lecsökken.
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.
Miért szárad ki télen az ajkunk?
A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.
Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért
A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.
Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld
Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.