Menü

Mivel segíthetjük az elalvást?

Forgolódunk az ágyban, gondolkodunk, jár az agyunk, nem tudunk elaludni, reggel pedig kialvatlanul ébredünk, nehezen kelünk fel, rosszul indul a nap, fáradtak vagyunk, nem tudunk koncentrálni a munkahelyünkön. Ismerős? Az alvásproblémáknak sok oka lehet, azonban jó eséllyel orvosolhatóak!

A mindennapi stressz általában okozhat és okoz is alvásgondokat. Idegesen, feszültem nehéz elaludni, éjjel többször felriadunk, álmatlanul forgolódunk, nehezen alszunk vissza, ha egyáltalán sikerül, pedig a szervezetnek 7-8 órát kellene pihennie, hogy regenerálódhasson.

Természetesen soha nem az altató, a nyugtató a megoldás, az csak a tüneteket és nem a problémát kezeli, s ráadásul hosszútávon nagyon káros is, illetve fennáll a hozzászokás veszélye.

Sokkal szerencsésebb és egészségesebb bizonyos ételek után kutatni, melyek segítik az elalvást és a nyugodt alvást.

Ezt hallani például az nagyszerű táplálékról is, mint az édesburgonya. Nem tudom nem azzal kezdeni, milyen finom, de tele van értékes tápanyagokkal is és még az alvást is megtámogatja.

Azt olajos magvak közül a mandula is segítség alvásproblémák esetén. Jó az idegrendszerre.

A mandulán kívül a diót is érdemes rendszeresen fogyasztani az olajos magvak kedvelőinek, ami szintén hozzásegít a nyugodt alváshoz.

A gyümölcsök közül a banán kiemelendő e téren, hiszen olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek nemcsak az elalvást könnyítik meg, hanem abban is segíthetnek, hogy nyugodtan aludjuk át az éjszakát és reggel pihentebben ébredhessünk.

Gyerekkoromban anyukám gyakran mondta, hogy lefekvés előtt egy pohár tejet ihatunk, ma már utána olvasva tudom, hogy a tej, a sajt vagy a joghurt mind olyan kalciumtartalmú ételek, melyek segítenek az izmok ellazításában is, ezt pedig elengedhetetlen a nyugodt alváshoz.

Kiváló vacsora a zabpehely tejjel és mézzel. A zab melatonint tartalmaz (a melatonin az alvásciklust szabályozza), emiatt segíti ellazítani a szervezetet, és így könnyebben megy az elalvás is.

A zabhoz hasonlóan a meggyben és a cseresznyében is óriási mennyiségű természetes eredetű melatonin hormon található, melyet tökéletes „altatóként” tartanak számon.

Rengetegen szenvednek kialvatlanságban, ez az állapot pedig hosszútávon súlyosan hathat a szervezetre, komoly egészségügyi problémákat okozva. Ha ezzel küzdünk, a fenti tippek, praktikák kipróbálása megér egy próbát.

Mi az a peszkateriánus étrend?

Már nem lepődünk meg új divatdiéták hallatán, sem furcsának tűnő étrendeken, szokatlan ételeken, most a peszkateriánus étrendről lesz szó.

Sosem késő elkezdeni sportolni: így vágj bele 40 felett

Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, sportolni bármikor el lehet kezdeni. Sőt, érdemes is, hiszen a rendszeres mozgás segít megőrizni a fiatalságunkat és formában tart, arról nem is beszélve, hogy sportolással rengeteg betegséget megelőzhetünk. Ám 40 éves kor felett már nem pontosan úgy kell nekikezdeni a sportolásnak, mint fiatalabb korban. Íme, azok a tippek, amelyek segítségül szolgálhatnak az elkezdésben - szakértő tippjeivel.

A lecsökkent fizikai aktivitás és a táplálkozás kapcsolata

Sajnos napjainkban a gyermekeinknek kevesebb lehetősége van a mozgásra, sportolásra az iskolán kívül, mint korábban. Sok esetben nem nincs meg a lehetőség kerékpárral iskolába járni, az iskolatáskát gyalogszerrel húzni, vonni, cipelni.

A meditációs alapok elsajátítása

Előkészület nélkül nincs próbálkozás.
Próbálkozás nélkül nincs fejlődés.
Fejlődés nélkül nincs tökéletesség.
Tökéletesség nélkül nincs elégedettség.

Laktózérzékenység kezelése

Sokakat érint a laktózérzékenység, szinte már népbetegség, azonban könnyen kezelhető, sőt, akár meg is szüntethető.