Menü

Mivel segíthetjük az elalvást?

Forgolódunk az ágyban, gondolkodunk, jár az agyunk, nem tudunk elaludni, reggel pedig kialvatlanul ébredünk, nehezen kelünk fel, rosszul indul a nap, fáradtak vagyunk, nem tudunk koncentrálni a munkahelyünkön. Ismerős? Az alvásproblémáknak sok oka lehet, azonban jó eséllyel orvosolhatóak!

A mindennapi stressz általában okozhat és okoz is alvásgondokat. Idegesen, feszültem nehéz elaludni, éjjel többször felriadunk, álmatlanul forgolódunk, nehezen alszunk vissza, ha egyáltalán sikerül, pedig a szervezetnek 7-8 órát kellene pihennie, hogy regenerálódhasson.

Természetesen soha nem az altató, a nyugtató a megoldás, az csak a tüneteket és nem a problémát kezeli, s ráadásul hosszútávon nagyon káros is, illetve fennáll a hozzászokás veszélye.

Sokkal szerencsésebb és egészségesebb bizonyos ételek után kutatni, melyek segítik az elalvást és a nyugodt alvást.

Ezt hallani például az nagyszerű táplálékról is, mint az édesburgonya. Nem tudom nem azzal kezdeni, milyen finom, de tele van értékes tápanyagokkal is és még az alvást is megtámogatja.

Azt olajos magvak közül a mandula is segítség alvásproblémák esetén. Jó az idegrendszerre.

A mandulán kívül a diót is érdemes rendszeresen fogyasztani az olajos magvak kedvelőinek, ami szintén hozzásegít a nyugodt alváshoz.

A gyümölcsök közül a banán kiemelendő e téren, hiszen olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek nemcsak az elalvást könnyítik meg, hanem abban is segíthetnek, hogy nyugodtan aludjuk át az éjszakát és reggel pihentebben ébredhessünk.

Gyerekkoromban anyukám gyakran mondta, hogy lefekvés előtt egy pohár tejet ihatunk, ma már utána olvasva tudom, hogy a tej, a sajt vagy a joghurt mind olyan kalciumtartalmú ételek, melyek segítenek az izmok ellazításában is, ezt pedig elengedhetetlen a nyugodt alváshoz.

Kiváló vacsora a zabpehely tejjel és mézzel. A zab melatonint tartalmaz (a melatonin az alvásciklust szabályozza), emiatt segíti ellazítani a szervezetet, és így könnyebben megy az elalvás is.

A zabhoz hasonlóan a meggyben és a cseresznyében is óriási mennyiségű természetes eredetű melatonin hormon található, melyet tökéletes „altatóként” tartanak számon.

Rengetegen szenvednek kialvatlanságban, ez az állapot pedig hosszútávon súlyosan hathat a szervezetre, komoly egészségügyi problémákat okozva. Ha ezzel küzdünk, a fenti tippek, praktikák kipróbálása megér egy próbát.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.