Menü

Arcüreggyulladás – létezik rá természetes gyógymód?

Az orrmelléküreg egyike, az arcüregek az orr két oldalán, a szemek alatt helyezkednek el. Az arcüreggyulladás lehet egyoldali, de akár mindkét oldalon is jelentkezhet egyszerre.

Az akut betegség jellegzetes tünete a lehajláskor, köhögésre fokozódó, szúró, pulzáló arcfájdalom. A krónikus arcüreggyulladásnál azonban nem jellemző a fájdalom. Orrdugulás, bő orrváladék, hátsó garatfali csorgás és ingerköhögés mindkét típus esetében jelentkezhet. A duzzadt nyálkahártya, a gátolt orrlégzés miatt légszomj, fáradtság és szaglászavar is lehet a panasz.

Orrmosás sós vízzel

Az orvos által javasolt kezelést érdemes kiegészíteni sós vízzel történő orrmosással. Ehhez készen vásárolhatunk port, amit egy e célra kifejlesztett eszközben, előzőleg felforralt, majd lehűtött vízben kell feloldani, majd a megadott módon az orrüregeket átmosni a segítségével. A fájdalmatlan procedúra során kitisztítjuk az orrüregeket, a folyadék segít feloldani a lerakódott orrváladékot. A sós oldat hosszú időre nedvesíti az orrnyálkahártyát, ami segít a gyulladást csökkenteni. Érdemes a műveletet naponta több alkalommal is megismételni.

Arcüreggyulladás kezelése infralámpával

Arcüreggyulladásra a legjobb természetes gyógymód, ha melegen tartjuk a beteg területet. A meleg hatására ugyanis felgyorsul a vérkeringés, ezáltal a gyógyulás is hamarabb következhet be. Habár az infralámpa használata a legtöbb esetben jól esik, de figyeljünk rá, hogy ekkor se essünk túlzásba! Használjuk naponta két-három alkalommal, 15-20 percig. Ügyeljünk rá, hogy használat közben a szemeinket takarjuk le!

Az inhalálás hatása

Arcüreggyulladásra természetes gyógymód az inhalálás és a tea is.Számos légúti betegség, így az arcüreggyulladás természetes gyógymódja is az inhalálás. Nem kell hozzá más, mint vizet forralni és a fejünket törölközővel letakarva fölé hajolni. Ügyeljünk az égési sérülések elkerülésére! Ne hajoljunk túl közel a forró gőzhöz, csak olyan távolságból lélegezzük be, ahol még nem irritálja a nyálkahártyát a túl meleg levegő. Az inhalálást naponta két-három alkalommal, 15 percig érdemes végezni. Segítségével az orrjáratok kitisztulnak, a lerakódott váladék felszakad. A hatást fokozhatjuk illóolajok használatával. Az Amerikai Sinus Intézet ajánlása szerint az alábbi illóolajokat érdemes bevetni, akár az inhaláló vízbe is néhány cseppet csepegtetve: mentol, borsmenta, citrom, eukaliptusz, teafaolaj, szegfűszeg és rozmaring.

Párásítás a lakásban

Az orrmosó és az inhalálás mellett a szoba levegőjének párásítása is segít, hogy nedvesen tartsuk az orrnyálkahártyát és így a gyulladás miatti feszítő érzés is javul, könnyebben távozik az orrváladék. A legegyszerűbb, ha hideg párásító készüléket használunk, ha a szobában teregetünk, vagy a fűtőtestre vízzel teli tálat teszünk. A páratartalmat 40 és 60% között tartsuk, ha ennél magasabb, akkor már nagy az esélye, hogy allergének jelenhetnek meg. A túl magas páratartalom ugyanis kedvező életfeltételt jelent a háziporatka és a penészgomba számára.

Hidratálás és pihenés

A hidratálás belsőleg is fontos, igyunk bőségesen folyadékot a lábadozás ideje alatt. Ásványvíz, gyógy-, vagy gyümölcsteák és leveseket fogyasszunk. A pihenés arcüreggyulladás esetén is az egyik legjobb természetes gyógymód. Hagyjunk időt a szervezetünknek a regenerálódásra, pihenjünk, aludjunk, amennyit csak tudunk.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Arcüreggyulladás esetén a természetes gyógymódokat kiegészítésként ajánljuk, az orvosi vizsgálatot és diagnózist követően, a szakember által javasolt egyéb kezelés – orrspray, gyógyszerek – mellett. Akut arcüreggyulladás esetén, melynek kiváltója valamilyen légúti fertőzés – vírus vagy baktérium – rendszerint 1-2 hét alatt megszűnnek a panaszok. Krónikus arcüreggyulladást többek közt allergia, fogászati probléma vagy fül-orr-gégészeti elváltozás – például orrsövényferdülés, orrpolipok vagy légúti fertőzés – is okozhat. Ilyen esetben az arcüreggyulladás kiújulására kell számítani, amíg az alapbetegséget nem kezeljük.

Ha panaszaink két hét alatt nem javulnak, vagy rosszabbodnak, mindenképp forduljunk orvoshoz!

Szerző: Udvari Fanni

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.