Menü

Miért fontos a fényvédő?

Bőrgyógyászok és kozmetikusok egyaránt nem győzik kiemelni, hogy mennyire fontos a fényvédő gyakori kenése az arcra. Nemcsak nyáron, de télen is szükség lenne rá, azonban erről sokan megfeledkeznek.

Sokan csak nyáron kennek fényvédőt vagy napolajat, sőt vannak olyanok, akik még nyáron se használják. Ez a felelőtlen viselkedés azonban sok egészségügyi kockázatot hordoz magában. Megnövekedhet a bőrrák kockázata, a hámréteg tartós sérülése, sőt a fokozott bőröregedésért is felelős a fényvédelem hiánya. Fényvédőt azért kenünk, mert a Nap káros sugárzása az UVA-sugarak ellen védekezünk. Ez nemcsak nyáron van jelen, hanem télen is. Ezért fontos lenne a téli időszakban is az arc védelme.

Manapság sokféle fényvédő terméket ismerünk, már léteznek fényvédős BB krémek és alapozók is. Azonban ezek általában 15 SPF körül mozognak. Az SPF a fényvédelem mértékét jelöli, angolul Sun Protection Factor. Például egy SPF50-es (50 faktoros) naptej az UV 98°-át szűri. Ezért a 15 faktoros krémek nagyon kevesek, ajánlatos 30-as és 50-es fényvédőt használni. Természetesen télen nem kell egy SPF50-es naptejet felkenni az arcra, viszont egy harmincas mindennapos kenésével megelőzhető az idő előtti bőröregedés. Fontos megjegyezni, ha valaki felken egy 15 faktoros alapozót meg hozzá egy fényvédőt, akkor az SPF nem fog összeadódni. Egy 30 faktoros naptejjel az év 365 napján bekenve az arcunk már elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk.

Mégis mennyi fényvédő szükséges? Bőrgyógyászok szerint ahhoz, hogy valaki tetőtől talpig bekenje magát nagyjából egy pálinkáspohárnyi naptej szükséges. Arcra kábé egy ötforintos nagyságú pötty szükséges. Nyáron érdemes újra kenni a fényvédőt, hogy megelőzzük a kellemetlen leégést. Az idő elteltével, illetve vízzel való érintkezéssel hamar lekopik.

Az se mindegy, hogy milyen összetevőjű terméket választunk. Vannak ugyanis olyan termékek, amelyek komedogén összetevőkben nem szenvednek hiányt. A komedogén anyagok eltömítik a pórusokat, ezáltal mitesszerek és pattanások képződhetnek az érintett területen. Létezik egy úgynevezett komedogén index, ami azt jelzi, hogy melyik összetevő mennyire tömítheti el a pórusokat. A 0 értékű összetevő nem komedogén, míg az 5-ös nagyon. Például az Isopropyl Isostearate 5-ös komedogén indexxel rendelkezik, a Sheabutter (vagyis shea vaj) 0-val.

A fényvédelem hiánya tehát sok negatív következménnyel járhat, ezért ne csak a saját bőrünkre vigyázzunk, hanem a gyerekekére is! Az ő bőrük sokkal érzékenyebb, ezért vegyünk a számukra gyártott junior vagy kids naptejet. Ha mégis leégtünk volna, utána kenjünk szenzitív babaolajat vagy hidratáló, nyugtató testápolót az érintett bőrfelületre. A magas UVA-sugárzás miatt pedig kerüljük a napfényt délelőtt 11 és délután 3 óra között. Ha pedig erre nincs lehetőségünk, mindenképpen elegendő folyadék és védelem mellett tartózkodjunk a szabadban nyáron.

Nagypál Anna

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.