Menü

Miért fontos a fényvédő?

Bőrgyógyászok és kozmetikusok egyaránt nem győzik kiemelni, hogy mennyire fontos a fényvédő gyakori kenése az arcra. Nemcsak nyáron, de télen is szükség lenne rá, azonban erről sokan megfeledkeznek.

Sokan csak nyáron kennek fényvédőt vagy napolajat, sőt vannak olyanok, akik még nyáron se használják. Ez a felelőtlen viselkedés azonban sok egészségügyi kockázatot hordoz magában. Megnövekedhet a bőrrák kockázata, a hámréteg tartós sérülése, sőt a fokozott bőröregedésért is felelős a fényvédelem hiánya. Fényvédőt azért kenünk, mert a Nap káros sugárzása az UVA-sugarak ellen védekezünk. Ez nemcsak nyáron van jelen, hanem télen is. Ezért fontos lenne a téli időszakban is az arc védelme.

Manapság sokféle fényvédő terméket ismerünk, már léteznek fényvédős BB krémek és alapozók is. Azonban ezek általában 15 SPF körül mozognak. Az SPF a fényvédelem mértékét jelöli, angolul Sun Protection Factor. Például egy SPF50-es (50 faktoros) naptej az UV 98°-át szűri. Ezért a 15 faktoros krémek nagyon kevesek, ajánlatos 30-as és 50-es fényvédőt használni. Természetesen télen nem kell egy SPF50-es naptejet felkenni az arcra, viszont egy harmincas mindennapos kenésével megelőzhető az idő előtti bőröregedés. Fontos megjegyezni, ha valaki felken egy 15 faktoros alapozót meg hozzá egy fényvédőt, akkor az SPF nem fog összeadódni. Egy 30 faktoros naptejjel az év 365 napján bekenve az arcunk már elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk.

Mégis mennyi fényvédő szükséges? Bőrgyógyászok szerint ahhoz, hogy valaki tetőtől talpig bekenje magát nagyjából egy pálinkáspohárnyi naptej szükséges. Arcra kábé egy ötforintos nagyságú pötty szükséges. Nyáron érdemes újra kenni a fényvédőt, hogy megelőzzük a kellemetlen leégést. Az idő elteltével, illetve vízzel való érintkezéssel hamar lekopik.

Az se mindegy, hogy milyen összetevőjű terméket választunk. Vannak ugyanis olyan termékek, amelyek komedogén összetevőkben nem szenvednek hiányt. A komedogén anyagok eltömítik a pórusokat, ezáltal mitesszerek és pattanások képződhetnek az érintett területen. Létezik egy úgynevezett komedogén index, ami azt jelzi, hogy melyik összetevő mennyire tömítheti el a pórusokat. A 0 értékű összetevő nem komedogén, míg az 5-ös nagyon. Például az Isopropyl Isostearate 5-ös komedogén indexxel rendelkezik, a Sheabutter (vagyis shea vaj) 0-val.

A fényvédelem hiánya tehát sok negatív következménnyel járhat, ezért ne csak a saját bőrünkre vigyázzunk, hanem a gyerekekére is! Az ő bőrük sokkal érzékenyebb, ezért vegyünk a számukra gyártott junior vagy kids naptejet. Ha mégis leégtünk volna, utána kenjünk szenzitív babaolajat vagy hidratáló, nyugtató testápolót az érintett bőrfelületre. A magas UVA-sugárzás miatt pedig kerüljük a napfényt délelőtt 11 és délután 3 óra között. Ha pedig erre nincs lehetőségünk, mindenképpen elegendő folyadék és védelem mellett tartózkodjunk a szabadban nyáron.

Nagypál Anna

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.