Menü

Megbetegít, ha nem alszunk eleget

A legtöbb embernek hét-nyolc óra alvásra van szüksége naponta. Hogy a kevés, nem elegendő alvás nem tesz jót, azt már hallottuk, de hogy beteggé tehet, azt még talán nem gondoltuk eddig, pedig az alváshiány sok problémát okozhat.

Pihentető 7-8 órás éjszakai alvásra mindenkinek szüksége van, mint kisgyerekes anyuka, tudom, hogy a huzamosabb ideig tartó éjszakázások, a nem elegendő alvás teljesen kizökkenti az embert a munkából, koncentrációból, napi teendőkből. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a krónikus alváshiány betegségeket okozhat, például Alzheimer-kór is kialakulhat.

Szakemberek szerint az alváshiány növeli az agyban az úgynevezett béta-amiloid plakk jelenlétét, s amikor ez a plakk felhalmozódik az agyban, nagymértékben romlik az agysejtek és az idegsejtek kommunikációja. Ha pedig jól alszunk, csökken ennek a plakknak a mennyisége és kisebb lesz a kockázata a neurodenegeratív betegségek kialakulásának, mint az Alzheimer-kór, vagy a demencia.

A huzamosabb ideig fennálló alváshiány egészségügyi gondokat is okozhat, például szív-és érrendszeri betegségeket, elhízást, cukorbetegséget, rossz vérnyomást.

A férfiak esetében még nagyobb a kockázat. Az alváshiány, valamint az alvási apnoe bizonyítottan növeli a férfiaknál a szívbetegség és a halál kockázatát.

Az alváshiány és a cukorbetegség közötti kapcsolat összetett, mert a cukorbetegség összefüggésbe hozható az elhízottsággal is, amelyet visszavezethetünk az alváshiányhoz.

A szakemberek gyakran emlegetik, hogy a tartós alváshiány a teljesítőképesség csökkenéséhez, túlsúlyhoz, memóriavesztéshez és csontritkuláshoz is vezethet.

Ha pedig nem ezeket a betegségeket sorolnám fel, akkor elég lenne abba belegondolni, milyen amikor valaki álmosan autóba ül, vagy felelősségteljes munkát végez.

A kevés alvásnak a betegségeke kívül más egyéb komoly következményei is várhatóak, például korai öregedés, ugyanis ez a folyamat felgyorsul.

Egy 2013-as kutatás bizonyította, hogy a túl kevés alvás a bőr idő előtti öregedését okozza.

A nem elegendő alvás összefügg az agykárosodással, stroke kialakulásával. A krónikus alváshiány bizonyítottan visszafordíthatatlan károsodásokat okoz az agyban.

Gyengült immunrendszer, stresszkezelés, csontritkulás. Az alváshiány ezekért is felelőssé tehető, mert szervezetünk nem tud regenerálódni.

Több daganatos betegség rizikóját is az alváshiánnyal hozták összefüggésbe. Akik hat órát vagy annál kevesebbet alszanak éjjelente, megnő a bélrendszeri, illetve prosztatadaganatok kialakulásának esélye.

Nem elegendő alvás esetén meghízhatunk, ugyanis az étvágyat szabályozó hormonok egyensúlya felborul, így gyakoribbá válhatnak a késő esti nassolások. Akik keveset alszanak, több hizlaló ételt, rágcsálnivalót, édességet fogyasztanak.

Talán a fentiek tükrében nem túlzás kijelenteni, hogy az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban.

A viselkedési függőség okai

A viselkedési függőségek a szenvedélybetegségek külön csoportját alkotják, és ezen esetekben az érintettek nem valamilyen kémiai anyagtól (drog, alkohol stb.) függenek, hanem egy viselkedési mintázattól.

A szabadtéri sportok pozitív hatásai

Kutatások során figyelték meg, hogy a kültéren való testedzés bizony nem csak fizikumunkat tartja karban, hanem lelkünknek és mentális egészségünknek is jót tesz, sőt ennek következményeképp még önbizalmunkra is pozitív hatással van.

Kellemes utazást!

Aki már legalább egyszer utazott az életben, jól tudja, hogy a nyaralásoknak, városlátogatásoknak és kirándulásoknak milyen jótékony hatásai vannak az életünkre. A stressz nélkül eltöltött üdülések és szép helyeket felkereső kirándulások után általában rögtön jobban érzi magát az ember, és a hazaérkezése után is frissen és megújult erővel kezd hozzá hétköznapi életéhez. A rövidtávú hatások mellett azonban több hosszú távon is előnyös változást hoz az utazók életébe az utazás.

Az egyedüllét pozitív hozadékai

Egyedül lenni a social media világában nem egyszerű feladat. Folyamatosan össze vagyunk kötve másokkal, ha szeretnénk, ha nem. A kapcsolataink határoznak meg bennünket, hogy mennyi ismerősünk van Facebookon vagy hányan követnek az Instagramon. Túlságosan függünk másoktól, az egyedüllét szinte már elképzelhetetlennek, sőt ijesztőnek tűnik. Pedig annál fontosabb.

Fogfájás csillapítása házilag

A fogfájás az egyik legrosszabb dolog. Hirtelen és váratlanul jön valamint csak kapkodjuk a fejünket, hogy mit is tudnánk vele kezdeni. Ráadásul bizonyos helyzetekben nem tudunk azonnal orvoshoz sem menni vele. Ebben az esetben jó ismerni néhány házi praktikát, amivel enyhíthetjük a fogfájást.