Menü

Segítség szorongás ellen

A pszichés betegségek hátterében gyakran az agyban és az idegrendszerben zajló biokémiai folyamatok zavara húzódik meg. Ezeket a zavarokat pedig bizonyos vitaminok hiánya is előidézheti.

B-vitaminok

Ebbe a csoportba 8 különféle vitamin tartozik. Közülük is kiemelkedik a B1-, a B6- és a B12-vitamin szerepe az idegrendszer optimális működése szempontjából. A B-vitaminok hiánya elősegíti a megnövekedett stressz-szint, a depresszió és a szorongásos zavarok kialakulását.

D-vitamin

A D-vitamin hatással van a hangulat szabályozására és az idegek, valamint az agy működésére. Hiánya a depresszió és a szorongás tüneteit is erősíti, míg szedése mindkét kedélybetegség kezelését eredményesen segíti.

Multivitaminok

A multivitamin készítmények bizonyos esetekben javítják a kedélybetegek állapotát, és enyhítik a szorongásos zavarokat. Azok a multivitaminok, amelyek B- és C-vitamint, valamint kalciumot, magnéziumot és cinket is tartalmaznak, hatékonyan alkalmazhatók a szorongás oldására.

Magnézium

Kulcsfontosságú nyomelem a szorongás elkerülése szempontjából. Hiánya az arra hajlamos személyeknél közrejátszik a szorongás kialakulásában.

Omega-3 zsírsavak

Ezeket a tápanyagokat a szervezetünk nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni őket. Erre egyrészt a tengeri állatok, főleg bizonyos halak húsa alkalmas, illetve táplálékkiegészítők, halolajkapszulák formájában is fogyaszthatóak. A depresszió és a szorongás esetében is eredményesen használhatók, főleg a hosszú távú szorongással küzdők állapotára hatnak kedvezően.

A szorongás ellen gyógynövényekkel

Több olyan gyógynövényt is ismerünk, amelyek eredményesen alkalmazhatók a szorongás oldására.

Néhány példa:

komlótoboz,

orbáncfű,

levendula,

citromfű,

kamilla,

valeriana (macskagyökér).

A gondolkodásmód és a viselkedés megváltoztatása a szorongás oldására

A szorongás a testi (biológiai és biokémiai) folyamatok mellett az idegi (agyműködési, érzelmi) szinten is zajlik. Ebből következően a megfelelő gondolkodásmód kialakításával és alkalmazásával is sokat tehetünk a szorongásos zavarok mérséklése érdekében. Sokszor segít, ha ahelyett, hogy a szorongást jelentő problémára fókuszálnánk, inkább arra összpontosítunk, ami a megoldást jelentheti. Az is jó taktika lehet, ha az ember egyszerűen eltereli a figyelmét a szorongásról, és inkább kellemes dolgokra összpontosít. Mindezt támogathatja egy jó meditációs módszer, például mindfulness vagy autogén tréning. Kulcsszerepe van a megfelelő légzésnek is, erre épülő professzionális légzőgyakorlatokat is elsajátíthatunk. De már az is sokat segíthet, ha egyszerűen odafigyelünk a légzésünkre, és lassan, fokozatosan lélegezzük be, majd ugyanígy fújjuk ki a levegőt.

Sport és jóga a szorongás ellen

A rendszeres testmozgás egészségvédő hatásáról oldalakat lehetne írni. Aki képes naponta legalább 40 percet szánni erre, annak a szervezetében elegendő endorfin keletkezik ahhoz, hogy csökkenjen a stressz hormonok koncentrációja.

A komótosan végezhető, meditatív, monoton mozgás pedig még kedvezőbb hatású. A jóga pedig pont ilyen, nem véletlen, hogy már egy 2013-as kutatás is alátámasztotta kedvező hatását a szorongásos zavarok oldására. A kutatás szerint napi fél óra jóga egy hónapon keresztül érezhetően csökkenti a félelmet és a pánikérzést.

Szerző: Udvari Fanni

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.