Menü

Segítség szorongás ellen

A pszichés betegségek hátterében gyakran az agyban és az idegrendszerben zajló biokémiai folyamatok zavara húzódik meg. Ezeket a zavarokat pedig bizonyos vitaminok hiánya is előidézheti.

B-vitaminok

Ebbe a csoportba 8 különféle vitamin tartozik. Közülük is kiemelkedik a B1-, a B6- és a B12-vitamin szerepe az idegrendszer optimális működése szempontjából. A B-vitaminok hiánya elősegíti a megnövekedett stressz-szint, a depresszió és a szorongásos zavarok kialakulását.

D-vitamin

A D-vitamin hatással van a hangulat szabályozására és az idegek, valamint az agy működésére. Hiánya a depresszió és a szorongás tüneteit is erősíti, míg szedése mindkét kedélybetegség kezelését eredményesen segíti.

Multivitaminok

A multivitamin készítmények bizonyos esetekben javítják a kedélybetegek állapotát, és enyhítik a szorongásos zavarokat. Azok a multivitaminok, amelyek B- és C-vitamint, valamint kalciumot, magnéziumot és cinket is tartalmaznak, hatékonyan alkalmazhatók a szorongás oldására.

Magnézium

Kulcsfontosságú nyomelem a szorongás elkerülése szempontjából. Hiánya az arra hajlamos személyeknél közrejátszik a szorongás kialakulásában.

Omega-3 zsírsavak

Ezeket a tápanyagokat a szervezetünk nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni őket. Erre egyrészt a tengeri állatok, főleg bizonyos halak húsa alkalmas, illetve táplálékkiegészítők, halolajkapszulák formájában is fogyaszthatóak. A depresszió és a szorongás esetében is eredményesen használhatók, főleg a hosszú távú szorongással küzdők állapotára hatnak kedvezően.

A szorongás ellen gyógynövényekkel

Több olyan gyógynövényt is ismerünk, amelyek eredményesen alkalmazhatók a szorongás oldására.

Néhány példa:

komlótoboz,

orbáncfű,

levendula,

citromfű,

kamilla,

valeriana (macskagyökér).

A gondolkodásmód és a viselkedés megváltoztatása a szorongás oldására

A szorongás a testi (biológiai és biokémiai) folyamatok mellett az idegi (agyműködési, érzelmi) szinten is zajlik. Ebből következően a megfelelő gondolkodásmód kialakításával és alkalmazásával is sokat tehetünk a szorongásos zavarok mérséklése érdekében. Sokszor segít, ha ahelyett, hogy a szorongást jelentő problémára fókuszálnánk, inkább arra összpontosítunk, ami a megoldást jelentheti. Az is jó taktika lehet, ha az ember egyszerűen eltereli a figyelmét a szorongásról, és inkább kellemes dolgokra összpontosít. Mindezt támogathatja egy jó meditációs módszer, például mindfulness vagy autogén tréning. Kulcsszerepe van a megfelelő légzésnek is, erre épülő professzionális légzőgyakorlatokat is elsajátíthatunk. De már az is sokat segíthet, ha egyszerűen odafigyelünk a légzésünkre, és lassan, fokozatosan lélegezzük be, majd ugyanígy fújjuk ki a levegőt.

Sport és jóga a szorongás ellen

A rendszeres testmozgás egészségvédő hatásáról oldalakat lehetne írni. Aki képes naponta legalább 40 percet szánni erre, annak a szervezetében elegendő endorfin keletkezik ahhoz, hogy csökkenjen a stressz hormonok koncentrációja.

A komótosan végezhető, meditatív, monoton mozgás pedig még kedvezőbb hatású. A jóga pedig pont ilyen, nem véletlen, hogy már egy 2013-as kutatás is alátámasztotta kedvező hatását a szorongásos zavarok oldására. A kutatás szerint napi fél óra jóga egy hónapon keresztül érezhetően csökkenti a félelmet és a pánikérzést.

Szerző: Udvari Fanni

A viselkedési függőség okai

A viselkedési függőségek a szenvedélybetegségek külön csoportját alkotják, és ezen esetekben az érintettek nem valamilyen kémiai anyagtól (drog, alkohol stb.) függenek, hanem egy viselkedési mintázattól.

A szabadtéri sportok pozitív hatásai

Kutatások során figyelték meg, hogy a kültéren való testedzés bizony nem csak fizikumunkat tartja karban, hanem lelkünknek és mentális egészségünknek is jót tesz, sőt ennek következményeképp még önbizalmunkra is pozitív hatással van.

Kellemes utazást!

Aki már legalább egyszer utazott az életben, jól tudja, hogy a nyaralásoknak, városlátogatásoknak és kirándulásoknak milyen jótékony hatásai vannak az életünkre. A stressz nélkül eltöltött üdülések és szép helyeket felkereső kirándulások után általában rögtön jobban érzi magát az ember, és a hazaérkezése után is frissen és megújult erővel kezd hozzá hétköznapi életéhez. A rövidtávú hatások mellett azonban több hosszú távon is előnyös változást hoz az utazók életébe az utazás.

Az egyedüllét pozitív hozadékai

Egyedül lenni a social media világában nem egyszerű feladat. Folyamatosan össze vagyunk kötve másokkal, ha szeretnénk, ha nem. A kapcsolataink határoznak meg bennünket, hogy mennyi ismerősünk van Facebookon vagy hányan követnek az Instagramon. Túlságosan függünk másoktól, az egyedüllét szinte már elképzelhetetlennek, sőt ijesztőnek tűnik. Pedig annál fontosabb.

Fogfájás csillapítása házilag

A fogfájás az egyik legrosszabb dolog. Hirtelen és váratlanul jön valamint csak kapkodjuk a fejünket, hogy mit is tudnánk vele kezdeni. Ráadásul bizonyos helyzetekben nem tudunk azonnal orvoshoz sem menni vele. Ebben az esetben jó ismerni néhány házi praktikát, amivel enyhíthetjük a fogfájást.