Menü

A párkapcsolatok legfontosabb alappillére

Minden ember más és más, így aztán minden kapcsolat is más és más. Mégis, vannak olyan alapvető dolgok, amelyeknek jelen kell lennie ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott kötelékben éljünk. Ebben a cikkben összegyűjtöttem azt az öt, leginkább mérvadó hozzávalót, ami a hosszútávú, harmonikus szerelem receptjéhez elengedhetetlen.

Szexualitás:
Ha a szexualitás rendben van a kapcsolatban, akkor a párunkkal tudjuk “élvezni” az életet. Az intim pillanatok erős kötelékeket fonnak a két ember közé. A kicserélt női-férfi energiák adják egy kapcsolat alapját.

Szeretet:
A megértés, az elfogadás, a feltétel nélküliség, az adni és kapni egyensúlyának fenntartása két ember között elengedhetetlen. Ezt egy életen át érdemes tanulni egy párkapcsolatban.

Kommunikáció:
Egy őszinte beszélgetéssel, jó kommunikációval sok mindent tudunk párunk felé közvetíteni. Nemcsak a beszélgetések, hanem az apró gesztusok, a testbeszéd és az érzelmek közvetítése is fontosak egy harmonikus kapcsolathoz.

Bizalom:

Az, hogy ki mennyire tud bízni a társában az már egészen kicsi gyermekkorban eldől. A kötődés elmélettel kapcsolatos kutatások azt eredményezték, hogy a gyermekkorban tapasztalt élmények nagyon nagymértékben meghatározzák a felnőttkori párkapcsolatokat. Vannak biztosan és bizalmatlanul kötődő emberek. Ez utóbbi csoportot további három típusra osztják a szakemberek. (Szorongó-aggodalmaskodó, bizonytalan-elkerülő és bizonytalan-elutasító) Több a bizonytalan kötődésű ember. Annak függvényében, hogy a pár tagjai milyen kötődési típusúak, nagyon változatosak lehetnek a párkapcsolatok.

Van, hogy a bizalom csak lassan alakul ki egy párkapcsolatban és van, hogy már a kapcsolat kezdetétől jelen van. Bármelyik szituáció áll is fenn egy biztos, ha sérül, akkor nagyon nehéz helyreállítani azt. Vannak olyan élethelyzetek, amelyek nagyon megnehezítik, csaknem lehetetlenné teszik egy erős bizalmi kapcsolat kialakulását. Ilyen például, amikor egy párkapcsolat szeretői viszonyból indul, ahol az egyik fél éppen az akkori párjának bizalmával visszaélve kezdett egy új kapcsolatot.

Megcsalás esetén is ez az alappillér sérül. Ahhoz, hogy ez feldolgozható legyen, és a bizalom helyreálljon nagyon tudatos döntések, és sok munka szükséges.

Elköteleződés:

Az elköteleződés szintén a biztonságérzetet erősíti. Amikor mindenki számára nyilvánvalóvá válik két ember összetartozása az fontos időpontja a párkapcsolat történetének. Az, hogy ez pontosan kinek, mit jelent nagyon különböző lehet. Itt merül fel a házasságkötés kérdése. Ma nagyon sok pár érvel azzal, hogy nincs szükség a boldogsághoz papírra, egyébként is csak rossz mintákat láttak és szeretnék ezeket elkerülni, emiatt nem kötnek házasságot. Ez nem azt jelenti, hogy nem elkötelezettek egymás felé. Azonban nagyon fontos, hogy ez a választás csak abban az esetben működőképes, ha mindkét fél így gondolja. Akkor, ha ez a döntés csak az egyikük kívánsága, a másik pedig csak alkalmazkodik hozzá, egy idő után feszültséget generálhat.

Sokan nehezen hoznak döntést az elköteleződésről és ezzel a társukat bizonytalanságban tartják. Hasonló okok miatt nem hozhat mindkét fél számára maradéktalan boldogságot a szeretői viszony.

Vajon, ha ezek az alappillérek sérülnek, akkor javíthatók? A válasz az, hogy jó eséllyel igen, abban az esetben, ha ezek a sérülések nem végzetesek.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

A mérgező kapcsolat jelei

Természetesen nincs ilyen. Mindenkiben vannak hibák, és olyan viselkedésformái, amivel kiborítja a másikat. Ennek ellenére jó párkapcsolatban élni azt jelenti, hogy biztonságban vagy, önmagad lehetsz, boldognak érzed magad, a párod tisztel, törődik veled, és vigyáz rád. Ha azonban mérgező párkapcsolatban élsz, akkor ehelyett sokszor érzed magad kimerültnek, kihasználnak, értéktelennek.

Kommunikációs problémák fajtái

Az önérvényesítés mindenkiben ott van: van, aki erőszakosan nyomul, van, aki érzelmi zsarolást alkalmaz, vagy manipulatív eszközökkel él, hogy elérje célját.

Az énerő miértje és fejlesztése

Az életben számos olyan kérdés van miszerint: milyen tulajdonságokat szeretünk leginkább magunkban? Mely képességeinkre támaszkodhatunk a nehéz helyzetekben? Úgymond mindenki életében vannak krízisek, mélypontok, amelyekkel akkor is meg kell küzdeni, ha az számunkra nem komfortos. Ehhez a küzdéshez énerőre van szükség, amelyet leggyakrabban a múltbéli helyzetekből, és tapasztalatokból merítünk. Ebben a cikkben arra kaphatunk választ, hogy miből táplálkozhat a belső énünk, vagyis miből meríthetünk erőt a mindennapi stresszhelyzetekkel való megküzdéshez.

A betegségtudat valós okai

Az egészségszorongás kapcsán fontos kiemelni annak két „végpontját”: amikor a személy nem észleli testi jelzéseit, vagy nem veszi tudomásul azokat, illetve amikor felnagyítja őket olyannyira, hogy akár ennek hatására halálfélelmet is átél.