Menü

A párkapcsolatok legfontosabb alappillére

Minden ember más és más, így aztán minden kapcsolat is más és más. Mégis, vannak olyan alapvető dolgok, amelyeknek jelen kell lennie ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott kötelékben éljünk. Ebben a cikkben összegyűjtöttem azt az öt, leginkább mérvadó hozzávalót, ami a hosszútávú, harmonikus szerelem receptjéhez elengedhetetlen.

Szexualitás:
Ha a szexualitás rendben van a kapcsolatban, akkor a párunkkal tudjuk “élvezni” az életet. Az intim pillanatok erős kötelékeket fonnak a két ember közé. A kicserélt női-férfi energiák adják egy kapcsolat alapját.

Szeretet:
A megértés, az elfogadás, a feltétel nélküliség, az adni és kapni egyensúlyának fenntartása két ember között elengedhetetlen. Ezt egy életen át érdemes tanulni egy párkapcsolatban.

Kommunikáció:
Egy őszinte beszélgetéssel, jó kommunikációval sok mindent tudunk párunk felé közvetíteni. Nemcsak a beszélgetések, hanem az apró gesztusok, a testbeszéd és az érzelmek közvetítése is fontosak egy harmonikus kapcsolathoz.

Bizalom:

Az, hogy ki mennyire tud bízni a társában az már egészen kicsi gyermekkorban eldől. A kötődés elmélettel kapcsolatos kutatások azt eredményezték, hogy a gyermekkorban tapasztalt élmények nagyon nagymértékben meghatározzák a felnőttkori párkapcsolatokat. Vannak biztosan és bizalmatlanul kötődő emberek. Ez utóbbi csoportot további három típusra osztják a szakemberek. (Szorongó-aggodalmaskodó, bizonytalan-elkerülő és bizonytalan-elutasító) Több a bizonytalan kötődésű ember. Annak függvényében, hogy a pár tagjai milyen kötődési típusúak, nagyon változatosak lehetnek a párkapcsolatok.

Van, hogy a bizalom csak lassan alakul ki egy párkapcsolatban és van, hogy már a kapcsolat kezdetétől jelen van. Bármelyik szituáció áll is fenn egy biztos, ha sérül, akkor nagyon nehéz helyreállítani azt. Vannak olyan élethelyzetek, amelyek nagyon megnehezítik, csaknem lehetetlenné teszik egy erős bizalmi kapcsolat kialakulását. Ilyen például, amikor egy párkapcsolat szeretői viszonyból indul, ahol az egyik fél éppen az akkori párjának bizalmával visszaélve kezdett egy új kapcsolatot.

Megcsalás esetén is ez az alappillér sérül. Ahhoz, hogy ez feldolgozható legyen, és a bizalom helyreálljon nagyon tudatos döntések, és sok munka szükséges.

Elköteleződés:

Az elköteleződés szintén a biztonságérzetet erősíti. Amikor mindenki számára nyilvánvalóvá válik két ember összetartozása az fontos időpontja a párkapcsolat történetének. Az, hogy ez pontosan kinek, mit jelent nagyon különböző lehet. Itt merül fel a házasságkötés kérdése. Ma nagyon sok pár érvel azzal, hogy nincs szükség a boldogsághoz papírra, egyébként is csak rossz mintákat láttak és szeretnék ezeket elkerülni, emiatt nem kötnek házasságot. Ez nem azt jelenti, hogy nem elkötelezettek egymás felé. Azonban nagyon fontos, hogy ez a választás csak abban az esetben működőképes, ha mindkét fél így gondolja. Akkor, ha ez a döntés csak az egyikük kívánsága, a másik pedig csak alkalmazkodik hozzá, egy idő után feszültséget generálhat.

Sokan nehezen hoznak döntést az elköteleződésről és ezzel a társukat bizonytalanságban tartják. Hasonló okok miatt nem hozhat mindkét fél számára maradéktalan boldogságot a szeretői viszony.

Vajon, ha ezek az alappillérek sérülnek, akkor javíthatók? A válasz az, hogy jó eséllyel igen, abban az esetben, ha ezek a sérülések nem végzetesek.

A szorongás tünetei és fajtái

Amikor találkozunk egy stresszt kiváltó ingerrel (úgynevezett stresszorral), működésbe lép szervezetünk védekező rendszere, azaz az endokrin- és vegetatív idegrendszerünk.

Stressz vezetés közben: így csökkenthetjük a feszültséget

Manapság alig akad olyan ember, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezné magát stresszesnek. A stressz a 21. század egyik népbetegsége, amely nemcsak az egészségünkre, hanem az autóvezetésre sincs jó hatással.

A szociális szorongás fogságában

Tapasztalták már azt, hogy ha közösségbe mennek, és a figyelem középpontjába kerülnek, előadást kell tartaniuk, netán vizsgáznak, vagy egyszerűen csak vásárláskor érdeklődnek az eladótól, szinte megfordul Önökkel a világ?

Jelek, hogy nem érdekled a srácot

Nehéz elfogadni, ám nem minden kapcsolat köttetett a mennyben... Tetszik egy srác, és nem tudod eldönteni, viszonozza-e az érzelmeidet? Olvasd el alábbi pontjainkat akkor!

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?