Menü

Szundi kisokos – avagy a minőségi alvás titka

Sokunk egyik kedvenc hobbija lehet az alvás, ugyanis ebből sosem elég. Azonban a mai világ megpróbáltatásai az alvási szokásainkat is felülírják. Sokszor érezzük magunkat nagyon fáradtnak, ezért liter számra isszuk a kávét. Mi a helyes és pihentető alvás titka?

Az alvás minden gerinces élőlényre jellemző, leginkább a test regenerációját szolgálja, elegendő alvás nélkül pedig komoly problémák léphetnek fel. Alvás alatt fokozódik a sejtosztódás, a sejtelhalás üteme mérséklődik. A köznyelvben is úgy terjedt el, hogy azért kell aludni, hogy magasra növekedjünk. Az emberek mindennapi ritmusát három tényező befolyásolja: a külső ingerek, a belső biológiai óra és a test belső, egészségi állapota. Ezért az alvási problémák sokszor azzal függnek össze, hogy a szervezet belső órája és a külvilág órája nincs egymással szinkronban (gyakori műszakváltozásnál vagy jetlagnél is).

National Sleep Foundation közleménye szerint a tizenévesek alvásigénye napi 9 óra, a felnőtteké 7-9 óra, azonban ez mindenkinél eltérő. Sokszor tapasztalhatjuk azt is, hogy ha a héten nagyjából mindig 6-7 órákat aludtunk és ezek után alszunk 9 órát, akkor fáradtabbnak érezzük magunkat, mintha csak 4 órát aludtunk volna. Ez szintén egyéntől függő. A test képes hozzászokni a gyakori 6 óra alváshoz is, ekkor beáll a biológiai óránk, azonban ajánlatos a 7-9 órát tartani, hiszen a nem elegendő alvás hozzájárulhat egészségünk károsodásához.

Alvásunk minőségét a kékfény, a zajok és az egyéb beszűrődő fények is képesek befolyásolni. Alvás előtt közvetlenül nem ajánlják a telefon használatát a kékfény miatt, igaz sok telefon már képes a kékfény szűrésére. A kékfény a szemnek is ártalmas és az alvási ritmust is képes befolyásolni. Sokan eltérő alvási szokással rendelkeznek: tévé vagy rádió mellett alszanak el, esetleg éjjeli lámpával. A beszűrődő zajok és fények nem túl biztatóak az alvás tekintetében, ugyanis a szervezet nem képes magát így teljes alvó állapotra helyezni, hiszen a fények miatt a test úgy hiszi, hogy „nappal” van, ezért az alvás minősége romolhat, gyakorta alakulhat ki insomnia, vagyis alvászavar.

Alvászavart a minket érő stressz is okozhatja. Az alvászavarok egy része az alvás-ébrenlét szabályozás valamilyen zavarára vezethető vissza. Ezek közös vonása, hogy az alvás időtartama, minősége eltér a normálistól, a megszokottól. Hátterében állhat szorongás, valamilyen környezeti hatás, zaj, esetleg nem megfelelő fényviszonyok, vagy akár a bioritmus felborulása, például többműszakos munkavégzés következtében.

Mi segíthet? Sok gyógynövény (például a citromfű, levendula) rendelkezik nyugtató, stresszoldó hatással. Alvás előtt ilyen gyógynövény tea fogyasztása ajánlott. Mostanában alvásproblémákra az egyik javasolt kezelés a melatonin. A melatonin külső bevitele hozzásegíthet az alváshoz, főleg azoknál, akiknek alacsony a melatoninszintjük, használata segíti az altatókról való leszokást, azonban hosszútávú használatának következményei még nem ismertek.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!