Menü

Szundi kisokos – avagy a minőségi alvás titka

Sokunk egyik kedvenc hobbija lehet az alvás, ugyanis ebből sosem elég. Azonban a mai világ megpróbáltatásai az alvási szokásainkat is felülírják. Sokszor érezzük magunkat nagyon fáradtnak, ezért liter számra isszuk a kávét. Mi a helyes és pihentető alvás titka?

Az alvás minden gerinces élőlényre jellemző, leginkább a test regenerációját szolgálja, elegendő alvás nélkül pedig komoly problémák léphetnek fel. Alvás alatt fokozódik a sejtosztódás, a sejtelhalás üteme mérséklődik. A köznyelvben is úgy terjedt el, hogy azért kell aludni, hogy magasra növekedjünk. Az emberek mindennapi ritmusát három tényező befolyásolja: a külső ingerek, a belső biológiai óra és a test belső, egészségi állapota. Ezért az alvási problémák sokszor azzal függnek össze, hogy a szervezet belső órája és a külvilág órája nincs egymással szinkronban (gyakori műszakváltozásnál vagy jetlagnél is).

National Sleep Foundation közleménye szerint a tizenévesek alvásigénye napi 9 óra, a felnőtteké 7-9 óra, azonban ez mindenkinél eltérő. Sokszor tapasztalhatjuk azt is, hogy ha a héten nagyjából mindig 6-7 órákat aludtunk és ezek után alszunk 9 órát, akkor fáradtabbnak érezzük magunkat, mintha csak 4 órát aludtunk volna. Ez szintén egyéntől függő. A test képes hozzászokni a gyakori 6 óra alváshoz is, ekkor beáll a biológiai óránk, azonban ajánlatos a 7-9 órát tartani, hiszen a nem elegendő alvás hozzájárulhat egészségünk károsodásához.

Alvásunk minőségét a kékfény, a zajok és az egyéb beszűrődő fények is képesek befolyásolni. Alvás előtt közvetlenül nem ajánlják a telefon használatát a kékfény miatt, igaz sok telefon már képes a kékfény szűrésére. A kékfény a szemnek is ártalmas és az alvási ritmust is képes befolyásolni. Sokan eltérő alvási szokással rendelkeznek: tévé vagy rádió mellett alszanak el, esetleg éjjeli lámpával. A beszűrődő zajok és fények nem túl biztatóak az alvás tekintetében, ugyanis a szervezet nem képes magát így teljes alvó állapotra helyezni, hiszen a fények miatt a test úgy hiszi, hogy „nappal” van, ezért az alvás minősége romolhat, gyakorta alakulhat ki insomnia, vagyis alvászavar.

Alvászavart a minket érő stressz is okozhatja. Az alvászavarok egy része az alvás-ébrenlét szabályozás valamilyen zavarára vezethető vissza. Ezek közös vonása, hogy az alvás időtartama, minősége eltér a normálistól, a megszokottól. Hátterében állhat szorongás, valamilyen környezeti hatás, zaj, esetleg nem megfelelő fényviszonyok, vagy akár a bioritmus felborulása, például többműszakos munkavégzés következtében.

Mi segíthet? Sok gyógynövény (például a citromfű, levendula) rendelkezik nyugtató, stresszoldó hatással. Alvás előtt ilyen gyógynövény tea fogyasztása ajánlott. Mostanában alvásproblémákra az egyik javasolt kezelés a melatonin. A melatonin külső bevitele hozzásegíthet az alváshoz, főleg azoknál, akiknek alacsony a melatoninszintjük, használata segíti az altatókról való leszokást, azonban hosszútávú használatának következményei még nem ismertek.

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

Ezért fontos a helyes légzés

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi.

A halogatás megelőzhető mellékhatásai

Halogatunk, mert nincs kedvünk valamihez. Halogatunk, mert unalmas vagy idegőrlő valamit elkezdeni, befejezni. Mindannyian halogatunk, de vajon milyen hatása van ennek az életünkre?