Menü

Szundi kisokos – avagy a minőségi alvás titka

Sokunk egyik kedvenc hobbija lehet az alvás, ugyanis ebből sosem elég. Azonban a mai világ megpróbáltatásai az alvási szokásainkat is felülírják. Sokszor érezzük magunkat nagyon fáradtnak, ezért liter számra isszuk a kávét. Mi a helyes és pihentető alvás titka?

Az alvás minden gerinces élőlényre jellemző, leginkább a test regenerációját szolgálja, elegendő alvás nélkül pedig komoly problémák léphetnek fel. Alvás alatt fokozódik a sejtosztódás, a sejtelhalás üteme mérséklődik. A köznyelvben is úgy terjedt el, hogy azért kell aludni, hogy magasra növekedjünk. Az emberek mindennapi ritmusát három tényező befolyásolja: a külső ingerek, a belső biológiai óra és a test belső, egészségi állapota. Ezért az alvási problémák sokszor azzal függnek össze, hogy a szervezet belső órája és a külvilág órája nincs egymással szinkronban (gyakori műszakváltozásnál vagy jetlagnél is).

National Sleep Foundation közleménye szerint a tizenévesek alvásigénye napi 9 óra, a felnőtteké 7-9 óra, azonban ez mindenkinél eltérő. Sokszor tapasztalhatjuk azt is, hogy ha a héten nagyjából mindig 6-7 órákat aludtunk és ezek után alszunk 9 órát, akkor fáradtabbnak érezzük magunkat, mintha csak 4 órát aludtunk volna. Ez szintén egyéntől függő. A test képes hozzászokni a gyakori 6 óra alváshoz is, ekkor beáll a biológiai óránk, azonban ajánlatos a 7-9 órát tartani, hiszen a nem elegendő alvás hozzájárulhat egészségünk károsodásához.

Alvásunk minőségét a kékfény, a zajok és az egyéb beszűrődő fények is képesek befolyásolni. Alvás előtt közvetlenül nem ajánlják a telefon használatát a kékfény miatt, igaz sok telefon már képes a kékfény szűrésére. A kékfény a szemnek is ártalmas és az alvási ritmust is képes befolyásolni. Sokan eltérő alvási szokással rendelkeznek: tévé vagy rádió mellett alszanak el, esetleg éjjeli lámpával. A beszűrődő zajok és fények nem túl biztatóak az alvás tekintetében, ugyanis a szervezet nem képes magát így teljes alvó állapotra helyezni, hiszen a fények miatt a test úgy hiszi, hogy „nappal” van, ezért az alvás minősége romolhat, gyakorta alakulhat ki insomnia, vagyis alvászavar.

Alvászavart a minket érő stressz is okozhatja. Az alvászavarok egy része az alvás-ébrenlét szabályozás valamilyen zavarára vezethető vissza. Ezek közös vonása, hogy az alvás időtartama, minősége eltér a normálistól, a megszokottól. Hátterében állhat szorongás, valamilyen környezeti hatás, zaj, esetleg nem megfelelő fényviszonyok, vagy akár a bioritmus felborulása, például többműszakos munkavégzés következtében.

Mi segíthet? Sok gyógynövény (például a citromfű, levendula) rendelkezik nyugtató, stresszoldó hatással. Alvás előtt ilyen gyógynövény tea fogyasztása ajánlott. Mostanában alvásproblémákra az egyik javasolt kezelés a melatonin. A melatonin külső bevitele hozzásegíthet az alváshoz, főleg azoknál, akiknek alacsony a melatoninszintjük, használata segíti az altatókról való leszokást, azonban hosszútávú használatának következményei még nem ismertek.

A viselkedési függőség okai

A viselkedési függőségek a szenvedélybetegségek külön csoportját alkotják, és ezen esetekben az érintettek nem valamilyen kémiai anyagtól (drog, alkohol stb.) függenek, hanem egy viselkedési mintázattól.

A szabadtéri sportok pozitív hatásai

Kutatások során figyelték meg, hogy a kültéren való testedzés bizony nem csak fizikumunkat tartja karban, hanem lelkünknek és mentális egészségünknek is jót tesz, sőt ennek következményeképp még önbizalmunkra is pozitív hatással van.

Kellemes utazást!

Aki már legalább egyszer utazott az életben, jól tudja, hogy a nyaralásoknak, városlátogatásoknak és kirándulásoknak milyen jótékony hatásai vannak az életünkre. A stressz nélkül eltöltött üdülések és szép helyeket felkereső kirándulások után általában rögtön jobban érzi magát az ember, és a hazaérkezése után is frissen és megújult erővel kezd hozzá hétköznapi életéhez. A rövidtávú hatások mellett azonban több hosszú távon is előnyös változást hoz az utazók életébe az utazás.

Az egyedüllét pozitív hozadékai

Egyedül lenni a social media világában nem egyszerű feladat. Folyamatosan össze vagyunk kötve másokkal, ha szeretnénk, ha nem. A kapcsolataink határoznak meg bennünket, hogy mennyi ismerősünk van Facebookon vagy hányan követnek az Instagramon. Túlságosan függünk másoktól, az egyedüllét szinte már elképzelhetetlennek, sőt ijesztőnek tűnik. Pedig annál fontosabb.

Ezért érdemes színesen táplálkozni

A zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól. A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.