Menü

A sokoldalú búzacsíra

Az egészséges étkezéshez vitathatatlanul hozzátartoznak a zöldek: zöldségek, saláták, vagy épp csírák formájában. A csíráztatás folyamata sem bonyolult, ha valaki maga szeretné előállítani, azonban boltban is kaphatóak a magas tápanyagtartalmú csírák. Ezúttal a búzacsíráról lesz szó.

Mint általában a csírákra jellemző módon köztudott, hogy a búza esetében is igaz, hogy egészségvédő hatóanyagai a csírájában összpontosulnak leginkább, ennek fogyasztása koncentráltan tartalmaz számos fontos tápanyagot, mint például – elég nagy mennyiségben - antioxidánsokat, vitaminokat, különböző ásványi anyagokat, rostokat és fehérjéket.

Szokták „superfood” névvel is illetni, mert a búzacsíra a szuperélelmiszerek közé tartozik, igazi tápanyagbomba, melyet készen is megvehetünk, de otthon mi magunk is előállíthatunk.

Ha nem vagyunk gluténérzékenyek, jó, nyugodtan illesszük a napi menübe a búzacsíra fogyasztását, nagyszerű immunerősítő, szívvédő és méregtelenítő és nyugtatja az idegrendszert is. Biztos azért, mert három fiam van, de nekem ez az utóbbi tulajdonság volt, amin elsőre fennakadt a szemem, ha eddig csak halogattam a kipróbálását, ezzel meg lehetett győzni.

A búzacsíra úgy hat az idegekre, hogy rendszeres és tudatos fogyasztásával csökken a stressz, ettől pedig megnyugszik az idegrendszer, oldódik a feszültség.

Mivel a búzacsíra serkenti az anyagcserét, így az emésztési zavarok elkerülésére, orvoslására is alkalmazható, rostjai segítik a vastagbélben lerakódó méreganyagok eltávolítását.

A cukorbetegek számára jó hír, hogy a vércukorszint szabályozásában is van szerepe, orvossal való konzultáció után beépíthető a napi étrendbe.

A csírák közül nagyon sokat látni a szupermarketek polcain, tehát bármikor megvásárolható készen, de egyszerű az otthoni előállítása is, ezt én magam a cikk írása előtt kipróbáltam.

Egy csíráztató edény jó, ha van hozzá, én egy műanyagot használok, ami árban nem volt egyáltalán vészes, de a tál nélkül is meg lehet oldani a csíráztatást. A bioboltokban vásárolhatunk csíráztatni való magokat, jelen cikk esetében a búzamagokról van szó, melyeket néhány órára áztassuk be, majd tegyük egy üvegtálba, öntsük le vízzel és fedjük le gézlappal. Naponta egyszer locsoljuk meg, de arra mindig nagyon figyeljünk, hogy a magok ne álljanak vízben. Tegyük világos helyre és figyeljük a folyamatot, mely, ha sikerült, egy hét múlva friss csírákat eredményez.

A kész, levágott csírákat hűtőben tároljuk és pár napon belül fogyasszuk el saláták, szendvicsek részeként. Fontos tisztában lenni azzal, melyet már említettem, hogy a búzacsíra glutént tartalmaz, az arra érzékenyeknek nem szabad elfogyasztaniuk.

A ginkgo biloba pozitív tulajdonságai

A ginkgo biloba a páfrányfenyő félék családjába tartozik, és a világ egyik legérdekesebb fája, hiszen akár 1000 évig is élhet, így a Föld legidősebb fáiként tartják számon. Jórészt Kínában, Koreában, Franciaországban és az Egyesült Államok keleti és déli részén honos.

Tippek őszi stresszoldásra!

Még az olyan aprónak tűnő, hétköznapi kihívások is okozhatnak bennünk feszültséget, mint a családi élet szervezése, a háztartás menedzselése vagy a munkahelyi rutinfeladatok elvégzése. Az ősszel újrainduló mókuskerékben szinte észre sem vesszük, hogy tűréshatárunk végéhez értünk, a felgyülemlett stresszt pedig ideje lenne levezetni. Ebben akár néhány otthon is elvégezhető, egyszerű gyakorlat is segíthet – állítja a NaturMed Hotel Carbona orvosa, aki a stressz oldásával kapcsolatban ad hasznos tanácsokat.

Sport és a reflux

Aki komolyan veszi a sportot és az edzést, annak a reflux miatt alaposan be kell tartania néhány szabályt a táplálkozásban, amelyekkel kivédheti a kellemetlen refluxos tüneteket. Életmódváltással kell kezdeni a probléma megoldását.

Sajt a diéta alatt – igenis lehetséges

Általában, ha diétáról van szó, a sajt szóba sem jöhet. Azonban vannak olyan sajtok, amik kevesebb zsírt és több fehérjét tartalmaznak, így beleférnek a diétába is.

Ezek a krónikus veseelégtelenség tünetei

Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük azt az állapotot, amelyben a vesék, általában már az idült károsodásuk következtében tartósan nem képesek ellátni a szervezet méregtelenítő, só- és vízháztartás szabályozó, hormonális és egyéb funkcióit.