Menü

A sokoldalú búzacsíra

Az egészséges étkezéshez vitathatatlanul hozzátartoznak a zöldek: zöldségek, saláták, vagy épp csírák formájában. A csíráztatás folyamata sem bonyolult, ha valaki maga szeretné előállítani, azonban boltban is kaphatóak a magas tápanyagtartalmú csírák. Ezúttal a búzacsíráról lesz szó.

Mint általában a csírákra jellemző módon köztudott, hogy a búza esetében is igaz, hogy egészségvédő hatóanyagai a csírájában összpontosulnak leginkább, ennek fogyasztása koncentráltan tartalmaz számos fontos tápanyagot, mint például – elég nagy mennyiségben - antioxidánsokat, vitaminokat, különböző ásványi anyagokat, rostokat és fehérjéket.

Szokták „superfood” névvel is illetni, mert a búzacsíra a szuperélelmiszerek közé tartozik, igazi tápanyagbomba, melyet készen is megvehetünk, de otthon mi magunk is előállíthatunk.

Ha nem vagyunk gluténérzékenyek, jó, nyugodtan illesszük a napi menübe a búzacsíra fogyasztását, nagyszerű immunerősítő, szívvédő és méregtelenítő és nyugtatja az idegrendszert is. Biztos azért, mert három fiam van, de nekem ez az utóbbi tulajdonság volt, amin elsőre fennakadt a szemem, ha eddig csak halogattam a kipróbálását, ezzel meg lehetett győzni.

A búzacsíra úgy hat az idegekre, hogy rendszeres és tudatos fogyasztásával csökken a stressz, ettől pedig megnyugszik az idegrendszer, oldódik a feszültség.

Mivel a búzacsíra serkenti az anyagcserét, így az emésztési zavarok elkerülésére, orvoslására is alkalmazható, rostjai segítik a vastagbélben lerakódó méreganyagok eltávolítását.

A cukorbetegek számára jó hír, hogy a vércukorszint szabályozásában is van szerepe, orvossal való konzultáció után beépíthető a napi étrendbe.

A csírák közül nagyon sokat látni a szupermarketek polcain, tehát bármikor megvásárolható készen, de egyszerű az otthoni előállítása is, ezt én magam a cikk írása előtt kipróbáltam.

Egy csíráztató edény jó, ha van hozzá, én egy műanyagot használok, ami árban nem volt egyáltalán vészes, de a tál nélkül is meg lehet oldani a csíráztatást. A bioboltokban vásárolhatunk csíráztatni való magokat, jelen cikk esetében a búzamagokról van szó, melyeket néhány órára áztassuk be, majd tegyük egy üvegtálba, öntsük le vízzel és fedjük le gézlappal. Naponta egyszer locsoljuk meg, de arra mindig nagyon figyeljünk, hogy a magok ne álljanak vízben. Tegyük világos helyre és figyeljük a folyamatot, mely, ha sikerült, egy hét múlva friss csírákat eredményez.

A kész, levágott csírákat hűtőben tároljuk és pár napon belül fogyasszuk el saláták, szendvicsek részeként. Fontos tisztában lenni azzal, melyet már említettem, hogy a búzacsíra glutént tartalmaz, az arra érzékenyeknek nem szabad elfogyasztaniuk.

Mit nassolhat egy cukorbeteg?

Amikor cukorbeteg vendégünk van, alaposan tájékozódni kell, mivel kínálhatjuk meg, hiszen nem szaladhatunk le a boltba egy doboz linzerért, nem tehetünk ki gyümölcsöket, sem cukros üdítőket. De akkor milyen nassolnivalóval kínálhatjuk meg, aki cukorbeteg?

Fogfájás csillapítása házilag

A fogfájás az egyik legrosszabb dolog. Hirtelen és váratlanul jön valamint csak kapkodjuk a fejünket, hogy mit is tudnánk vele kezdeni. Ráadásul bizonyos helyzetekben nem tudunk azonnal orvoshoz sem menni vele. Ebben az esetben jó ismerni néhány házi praktikát, amivel enyhíthetjük a fogfájást.

Ezért érdemes színesen táplálkozni

A zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól. A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.

Miért olyan népszerű a mediterrán étrend?

Ha becsukom a szemem a mediterrán diéta kapcsán egy roskadásig megrakott asztalt látok, mindenféle színes salátával, teljes kiőrlésű bagettekkel, sajtokkal, olívaolajjal, mozzarellával, paradicsommal, tésztákkal, szószokkal - egy gyönyörű megterített tengerparti asztalon. Igen, álmodozom.

Gondoskodjunk megfelelő módon a vasbevitelről!

Sajnos nem elég egyszerűen vasat szedni és kész, ennél összetettebb a történet, pedig a vas az egyik legfontosabb tápanyagunk, s ha nem figyelünk oda, vaskészleteink könnyen kimerülhetnek. Sok élelmiszer tartalmazza a vasat, azonban a felszívódásra is ügyelnünk kell.