Menü

Házi módszerek izzadás ellen

Bár az izzadás a test egy teljesen természetes folyamata, gyakran igen kellemetlen tud lenni. Nyáron, a nagy hőségben nemcsak a ruhán nyomot hagyó foltok, hanem a szagok miatt is kínos helyzetbe hozhat.

A dezodorok és az izzadásgátlók gyakran igen káros anyagokat tartalmaznak, melyeket jobb lenne elkerülni. A természetes hatóanyagú, natúr termékek hatása viszont nem mindig olyan erős, mint kellene. Szerencsére van néhány megoldás, amivel segíthetsz a problémán.

Citromlé

A kellemes illatú citromlé nagyszerűen működik, ha szagtalanításról van szó. Savas tulajdonságai pedig segítenek csökkenteni bőrünk pH-értékét, így nehezítve a rajta szaporodó baktériumok túlélését. Vágjunk egy citromot félbe, és dörzsöljük be vele a hónaljat, majd hagyjuk magától megszáradni. Végül vegyünk egy frissítő zuhanyt. A praktikát alkalmazzuk naponta, amíg végleg el nem tűnnek a kellemetlen szagok. Ha érzékeny a bőrünk, előbb csavarjuk ki a citromlevet, és hígítsuk fel 1 rész vízzel, majd vigyük fel a kényes területre vattapamacs segítségével.

Rozmaring

A rozmaring gátolja a kellemetlen izzadságszagot okozó baktériumok elszaporodását, mentol- és klorofil-tartalma pedig természetes szagsemlegesítő tulajdonságokkal ruházza fel ezt a kellemes illatú növényt. Sőt, a rozmaring cinket is tartalmaz, melynek hiánya szerepet játszik a rossz testszag kialakulásában. Egy fél csészényi szárított növényre öntsünk egy liter forróvizet, majd hagyjuk 10 percig ázni. Miután leszűrtük a növénydarabkákat, adjuk a rozmaringos oldatot fürdővizünkhöz, és áztassuk benne magunk nyugodtan 15-20 percig. Ha fürdőkádunk nincs, de szívesen használnánk ki a rozmaring kellemes illatát és jótékony tulajdonságait, vásároljunk rozmaring olajat, amelyből naponta 8-10 cseppet 3 centiliter vízzel összekeverve dezodorként vihetjük fel a kívánt területekre.

Szódabikarbóna

A kellemetlen szagok kialakulása nem következik egyenesen az izzadás mértékének növekedéséből, sokkal inkább a test izzadásra hajlamos részein elszaporodó baktériumokhoz van köze. A szódabikarbóna azon kívül, hogy megöli ezeket, szagtalanító és nedvességszívó képességekkel is rendelkezik, ezáltal egy dezodorhoz hasonlóan működik. A probléma hosszú távú megoldásához egy kiskanál szódabikarbónát keverjünk össze egy kis citromlével, és kenjük be vele az érintett testrészt. Pár perc után mossuk le, majd zuhanyozzunk. Ha ezt a ’szeánszot’ egy hétig naponta megcsináljuk, gyorsan búcsút inthetünk a nemkívánatos szagoknak. Sőt, a csodaszer előnyeit akár a mindennapjainkban is kihasználhatjuk: a hosszú kihívásokat tartogató napokon a szódabikarbónát keverjük össze egy kis kukoricakeményítővel, és a mixet alkalmazzuk hintőporként a problémás területeken.

A természetes anyagokból készült szellős ruházat is sokat számít, válasszunk szellős cipőt lehetőleg bőrből vagy vászonból és műszálas zoknik használatát kerüljük.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.