Menü

Házi módszerek izzadás ellen

Bár az izzadás a test egy teljesen természetes folyamata, gyakran igen kellemetlen tud lenni. Nyáron, a nagy hőségben nemcsak a ruhán nyomot hagyó foltok, hanem a szagok miatt is kínos helyzetbe hozhat.

A dezodorok és az izzadásgátlók gyakran igen káros anyagokat tartalmaznak, melyeket jobb lenne elkerülni. A természetes hatóanyagú, natúr termékek hatása viszont nem mindig olyan erős, mint kellene. Szerencsére van néhány megoldás, amivel segíthetsz a problémán.

Citromlé

A kellemes illatú citromlé nagyszerűen működik, ha szagtalanításról van szó. Savas tulajdonságai pedig segítenek csökkenteni bőrünk pH-értékét, így nehezítve a rajta szaporodó baktériumok túlélését. Vágjunk egy citromot félbe, és dörzsöljük be vele a hónaljat, majd hagyjuk magától megszáradni. Végül vegyünk egy frissítő zuhanyt. A praktikát alkalmazzuk naponta, amíg végleg el nem tűnnek a kellemetlen szagok. Ha érzékeny a bőrünk, előbb csavarjuk ki a citromlevet, és hígítsuk fel 1 rész vízzel, majd vigyük fel a kényes területre vattapamacs segítségével.

Rozmaring

A rozmaring gátolja a kellemetlen izzadságszagot okozó baktériumok elszaporodását, mentol- és klorofil-tartalma pedig természetes szagsemlegesítő tulajdonságokkal ruházza fel ezt a kellemes illatú növényt. Sőt, a rozmaring cinket is tartalmaz, melynek hiánya szerepet játszik a rossz testszag kialakulásában. Egy fél csészényi szárított növényre öntsünk egy liter forróvizet, majd hagyjuk 10 percig ázni. Miután leszűrtük a növénydarabkákat, adjuk a rozmaringos oldatot fürdővizünkhöz, és áztassuk benne magunk nyugodtan 15-20 percig. Ha fürdőkádunk nincs, de szívesen használnánk ki a rozmaring kellemes illatát és jótékony tulajdonságait, vásároljunk rozmaring olajat, amelyből naponta 8-10 cseppet 3 centiliter vízzel összekeverve dezodorként vihetjük fel a kívánt területekre.

Szódabikarbóna

A kellemetlen szagok kialakulása nem következik egyenesen az izzadás mértékének növekedéséből, sokkal inkább a test izzadásra hajlamos részein elszaporodó baktériumokhoz van köze. A szódabikarbóna azon kívül, hogy megöli ezeket, szagtalanító és nedvességszívó képességekkel is rendelkezik, ezáltal egy dezodorhoz hasonlóan működik. A probléma hosszú távú megoldásához egy kiskanál szódabikarbónát keverjünk össze egy kis citromlével, és kenjük be vele az érintett testrészt. Pár perc után mossuk le, majd zuhanyozzunk. Ha ezt a ’szeánszot’ egy hétig naponta megcsináljuk, gyorsan búcsút inthetünk a nemkívánatos szagoknak. Sőt, a csodaszer előnyeit akár a mindennapjainkban is kihasználhatjuk: a hosszú kihívásokat tartogató napokon a szódabikarbónát keverjük össze egy kis kukoricakeményítővel, és a mixet alkalmazzuk hintőporként a problémás területeken.

A természetes anyagokból készült szellős ruházat is sokat számít, válasszunk szellős cipőt lehetőleg bőrből vagy vászonból és műszálas zoknik használatát kerüljük.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.