Menü

Házi módszerek izzadás ellen

Bár az izzadás a test egy teljesen természetes folyamata, gyakran igen kellemetlen tud lenni. Nyáron, a nagy hőségben nemcsak a ruhán nyomot hagyó foltok, hanem a szagok miatt is kínos helyzetbe hozhat.

A dezodorok és az izzadásgátlók gyakran igen káros anyagokat tartalmaznak, melyeket jobb lenne elkerülni. A természetes hatóanyagú, natúr termékek hatása viszont nem mindig olyan erős, mint kellene. Szerencsére van néhány megoldás, amivel segíthetsz a problémán.

Citromlé

A kellemes illatú citromlé nagyszerűen működik, ha szagtalanításról van szó. Savas tulajdonságai pedig segítenek csökkenteni bőrünk pH-értékét, így nehezítve a rajta szaporodó baktériumok túlélését. Vágjunk egy citromot félbe, és dörzsöljük be vele a hónaljat, majd hagyjuk magától megszáradni. Végül vegyünk egy frissítő zuhanyt. A praktikát alkalmazzuk naponta, amíg végleg el nem tűnnek a kellemetlen szagok. Ha érzékeny a bőrünk, előbb csavarjuk ki a citromlevet, és hígítsuk fel 1 rész vízzel, majd vigyük fel a kényes területre vattapamacs segítségével.

Rozmaring

A rozmaring gátolja a kellemetlen izzadságszagot okozó baktériumok elszaporodását, mentol- és klorofil-tartalma pedig természetes szagsemlegesítő tulajdonságokkal ruházza fel ezt a kellemes illatú növényt. Sőt, a rozmaring cinket is tartalmaz, melynek hiánya szerepet játszik a rossz testszag kialakulásában. Egy fél csészényi szárított növényre öntsünk egy liter forróvizet, majd hagyjuk 10 percig ázni. Miután leszűrtük a növénydarabkákat, adjuk a rozmaringos oldatot fürdővizünkhöz, és áztassuk benne magunk nyugodtan 15-20 percig. Ha fürdőkádunk nincs, de szívesen használnánk ki a rozmaring kellemes illatát és jótékony tulajdonságait, vásároljunk rozmaring olajat, amelyből naponta 8-10 cseppet 3 centiliter vízzel összekeverve dezodorként vihetjük fel a kívánt területekre.

Szódabikarbóna

A kellemetlen szagok kialakulása nem következik egyenesen az izzadás mértékének növekedéséből, sokkal inkább a test izzadásra hajlamos részein elszaporodó baktériumokhoz van köze. A szódabikarbóna azon kívül, hogy megöli ezeket, szagtalanító és nedvességszívó képességekkel is rendelkezik, ezáltal egy dezodorhoz hasonlóan működik. A probléma hosszú távú megoldásához egy kiskanál szódabikarbónát keverjünk össze egy kis citromlével, és kenjük be vele az érintett testrészt. Pár perc után mossuk le, majd zuhanyozzunk. Ha ezt a ’szeánszot’ egy hétig naponta megcsináljuk, gyorsan búcsút inthetünk a nemkívánatos szagoknak. Sőt, a csodaszer előnyeit akár a mindennapjainkban is kihasználhatjuk: a hosszú kihívásokat tartogató napokon a szódabikarbónát keverjük össze egy kis kukoricakeményítővel, és a mixet alkalmazzuk hintőporként a problémás területeken.

A természetes anyagokból készült szellős ruházat is sokat számít, válasszunk szellős cipőt lehetőleg bőrből vagy vászonból és műszálas zoknik használatát kerüljük.

A viselkedési függőség okai

A viselkedési függőségek a szenvedélybetegségek külön csoportját alkotják, és ezen esetekben az érintettek nem valamilyen kémiai anyagtól (drog, alkohol stb.) függenek, hanem egy viselkedési mintázattól.

A szabadtéri sportok pozitív hatásai

Kutatások során figyelték meg, hogy a kültéren való testedzés bizony nem csak fizikumunkat tartja karban, hanem lelkünknek és mentális egészségünknek is jót tesz, sőt ennek következményeképp még önbizalmunkra is pozitív hatással van.

Kellemes utazást!

Aki már legalább egyszer utazott az életben, jól tudja, hogy a nyaralásoknak, városlátogatásoknak és kirándulásoknak milyen jótékony hatásai vannak az életünkre. A stressz nélkül eltöltött üdülések és szép helyeket felkereső kirándulások után általában rögtön jobban érzi magát az ember, és a hazaérkezése után is frissen és megújult erővel kezd hozzá hétköznapi életéhez. A rövidtávú hatások mellett azonban több hosszú távon is előnyös változást hoz az utazók életébe az utazás.

Az egyedüllét pozitív hozadékai

Egyedül lenni a social media világában nem egyszerű feladat. Folyamatosan össze vagyunk kötve másokkal, ha szeretnénk, ha nem. A kapcsolataink határoznak meg bennünket, hogy mennyi ismerősünk van Facebookon vagy hányan követnek az Instagramon. Túlságosan függünk másoktól, az egyedüllét szinte már elképzelhetetlennek, sőt ijesztőnek tűnik. Pedig annál fontosabb.

Fogfájás csillapítása házilag

A fogfájás az egyik legrosszabb dolog. Hirtelen és váratlanul jön valamint csak kapkodjuk a fejünket, hogy mit is tudnánk vele kezdeni. Ráadásul bizonyos helyzetekben nem tudunk azonnal orvoshoz sem menni vele. Ebben az esetben jó ismerni néhány házi praktikát, amivel enyhíthetjük a fogfájást.