Menü

Legjobb gyógynövények alvászavarok ellen

Az utóbbi időben az online sajtóban gyakran találkozhattunk azzal a kutatási eredménnyel, hogy a nem kielégítő alvás, a felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz, hízáshoz vagy krónikus fáradtsághoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással vagy váltott műszakkal járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni. Az alvászavar ma már népbetegség, szinte mindenkit érint: az Alvás Világnapján megtartott budapesti konferencián többek között az is elhangzott, hogy ma már több mint 200-féle alvásproblémát tartanak számon.

Kamilla

A kamilla egy nagyon sokoldalú gyógynövény, sok problémára jelent gyógyírt, pihentető és nyugtató hatása csak néhány ezek közül. Ha nehezen jön álom a szemünkre, igyunk egy csésze kamillateát közvetlenül lefekvés előtt. Ez a gyógynövény segít enyhíteni a feszültséget és a szorongást. Ha nem filteres változatot, hanem valódi kamillavirágzatot használunk, ügyeljünk rá, hogy fedjük le a teát, hogy megtartsa gyógyhatását.

Golgotavirág

A citromfűnél jóval erősebb nyugtató és altató hatással bír a golgotavirág, melyet már ősidők óta használnak erre a célra. Nagy előnye, hogy nem okoz reggeli kábultságot. Fogyaszthatjuk tea vagy kapszula formájában. A golgotavirág – kizárólag orvosi felügyelettel – depresszió kezelésére is ajánlott.

Komló

A komló azon kívül, hogy a sör fontos alkotóeleme, egyike a leghatékonyabb altató hatású gyógynövényeknek, mert segít csökkenteni a nyugtalanságot, az álmatlanságot és a szorongást. Az egyik legnépszerűbb használata az, amikor megtöltünk egy párnát komlóval, és a fejünk alá tesszük.

Levendula

Régóta tudjuk, hogy az egyes illatoknak milyen komoly stresszoldó hatásuk van. Közülük is kiemelkedik a levendula, melynek virágjával az ókorban a fürdőket illatosították. A hagyomány szerint a levendula a szerelmespár egymás iránti hűségét, a házasfelek boldogságát, békéjét jelképezi. A levendula nyugtató, altató hatása közismert: egy-egy illatos levendulazsák nem csak a molyokat tartja távol háztartásunkban, hanem az éjjeliszekrényre vagy a párna alá helyezve kiváló alvássegítőként is szolgálhat. Levendula olajat is párologtathatunk a hálószobában, ha nyugtalanul alszunk. Alvászavarok ellen levendulavirágból teát is készíthetünk, de meglehetősen csípős az íze, így jobb, ha keverékben fogyasztjuk. Gyuri bácsi teái közül ajánljuk például Az erdő csendje teát, mely különleges összetételénél fogva – levendula, szagos müge, közönséges szurokfű, orbáncfű, kamilla is van benne – segít belső egyensúlyunk megőrzésében éjjel-nappal egyaránt.

Macskagyökér

A macskagyökér a ma ismert leghatásosabb nyugtató gyógynövények közé tartozik. Stresszes időszakokban, idegesség, nyugtalan szívdobogás, migrénes fejfájás, idegi eredetű gyomorbántalmak esetén is alkalmazható. Vizsgaidőszakban, határidős munkák, magánéleti problémák esetén, hajszoltabb, nehezebb időszakokban is nagy segítség. Az álmatlanságot is hatékonyan enyhíti, de tudni kell róla, hogy antidepresszánsokkal, altatókkal és alkohollal együtt nem alkalmazható.

Nagyon komolyan kell tehát venni az alvászavarokat, és nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű alvás esetén feltétlenül megoldást kell keresni.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.