Menü

Miért fontos az anyajegyek védelme?

Az év mindennapján ér minket káros UV sugárzás, amely hozzájárul a bőröregedéshez, az anyajegyek rákosodásához. Komoly probléma lehet, ha sokáig várakozunk a bőrgyógyász meglátogatására, mert olykor lehet, hogy előre fejlődött megbetegedésünk van.

Az anyajegyek már születésünkkor megtalálhatóak a testünkön, a később megjelenő „anyajegyek” pigmentfoltok. Az anyajegy olyan elváltozás, amely a bőr egyes sejtjeinek vagy szöveteinek helyi felszaporodásából áll. Így meg lehet különböztetni pigmentált (festéket termelő sejtek) anyajegyeket, éreredetű, kötőszövetes, vagy faggyúmirigyekből, verejtékmirigyekből stb. kiinduló anyajegyeket. A pigmentet termelő sejtekből kiinduló anyajegyekkel kell a legjobban vigyázni, mert potenciális veszélynek vannak kitéve. Ugyanis ezek könnyen rákosodhatnak, és melanóma alakulhat ki.

Ezért érdemes évente szűrésekre járni, de mindezek mellett a mi szerepünk is elengedhetetlen. Ha tudjuk helyesen ellenőrizni a testünket, akkor nem csak, hogy felismerhetjük a melanómát, de más betegség ellen is időben léphetünk. Ha komoly megbetegedéseket időben fedezünk fel, jó eséllyel eredményesen küzdhetünk meg ellene.

A témához kapcsolódó szakirodalomban olvashatunk egy olyan módszert, amit a laikus is bátran használhat saját anyajegyeinek vizsgálatára. ABCD-szabálynak nevezzük azt az ugyan angol szavak kezdőbetűiből eredő, de nagyon könnyen megjegyezhető rendszert, amelynek nyomán az anyajegyek legfontosabb tulajdonságai összefoglalhatók. A – asszimetria, B – határ, C – szín, D – átmérő. Az A lépésnél meg kell nézni, hogy nagyjából kerek-e az anyajegy, ha kissé „elfolyt” vagy nincs éles határvonal (B lépés), akkor minél hamarabb keressünk orvost. A C lépésnél figyeljük meg, hogy a pigment eloszlás egyenletes-e, vagy pedig világosabb- sötétebb foltok vannak benne. Végezetül, ha 6 mm átmérőnél (D lépés) nagyobb foltjaid vannak, annál fokozott ellenőrzés szükséges minimum évente.

Az orvos azonban sokkal alaposabban átlátja a problémát. Az orvosi vizsgálat során a bőrgyógyász nem csak megnézi az anyajegyet, hanem speciális nagyítókészülék segítségével olyan eltéréseket is észrevehet, ami szabad szemmel még nem látható.

De mivel előzhető meg a probléma? A fényvédelem nagyon fontos, hiszen a megfelelő spf-es naptej képes kiszűrni a káros sugárzásokat, ezzel egy „védőpajzsot” képezve a bőr felületén. Fontos az arcot, nyakat, vagy a napnak gyakorta kitett végtagokat mindennap (még télen is minimum 30 faktoros fényvédővel) lekenni. Ez nemcsak a bőrrák ellen véd, hanem az arcnak egy anti-aging megoldás.

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.

Egyszerű házi módszerek töredezett hajra

A töredezett hajvégektől nagyon nehéz megszabadulni, hiszen sajnos csak az olló segíthet eltüntetni őket. Vannak pakolások is, amelyek sokat segíthetnek a haj állapotán, s képesek megállítani a további károsodást.