Menü

Miért fontos az anyajegyek védelme?

Az év mindennapján ér minket káros UV sugárzás, amely hozzájárul a bőröregedéshez, az anyajegyek rákosodásához. Komoly probléma lehet, ha sokáig várakozunk a bőrgyógyász meglátogatására, mert olykor lehet, hogy előre fejlődött megbetegedésünk van.

Az anyajegyek már születésünkkor megtalálhatóak a testünkön, a később megjelenő „anyajegyek” pigmentfoltok. Az anyajegy olyan elváltozás, amely a bőr egyes sejtjeinek vagy szöveteinek helyi felszaporodásából áll. Így meg lehet különböztetni pigmentált (festéket termelő sejtek) anyajegyeket, éreredetű, kötőszövetes, vagy faggyúmirigyekből, verejtékmirigyekből stb. kiinduló anyajegyeket. A pigmentet termelő sejtekből kiinduló anyajegyekkel kell a legjobban vigyázni, mert potenciális veszélynek vannak kitéve. Ugyanis ezek könnyen rákosodhatnak, és melanóma alakulhat ki.

Ezért érdemes évente szűrésekre járni, de mindezek mellett a mi szerepünk is elengedhetetlen. Ha tudjuk helyesen ellenőrizni a testünket, akkor nem csak, hogy felismerhetjük a melanómát, de más betegség ellen is időben léphetünk. Ha komoly megbetegedéseket időben fedezünk fel, jó eséllyel eredményesen küzdhetünk meg ellene.

A témához kapcsolódó szakirodalomban olvashatunk egy olyan módszert, amit a laikus is bátran használhat saját anyajegyeinek vizsgálatára. ABCD-szabálynak nevezzük azt az ugyan angol szavak kezdőbetűiből eredő, de nagyon könnyen megjegyezhető rendszert, amelynek nyomán az anyajegyek legfontosabb tulajdonságai összefoglalhatók. A – asszimetria, B – határ, C – szín, D – átmérő. Az A lépésnél meg kell nézni, hogy nagyjából kerek-e az anyajegy, ha kissé „elfolyt” vagy nincs éles határvonal (B lépés), akkor minél hamarabb keressünk orvost. A C lépésnél figyeljük meg, hogy a pigment eloszlás egyenletes-e, vagy pedig világosabb- sötétebb foltok vannak benne. Végezetül, ha 6 mm átmérőnél (D lépés) nagyobb foltjaid vannak, annál fokozott ellenőrzés szükséges minimum évente.

Az orvos azonban sokkal alaposabban átlátja a problémát. Az orvosi vizsgálat során a bőrgyógyász nem csak megnézi az anyajegyet, hanem speciális nagyítókészülék segítségével olyan eltéréseket is észrevehet, ami szabad szemmel még nem látható.

De mivel előzhető meg a probléma? A fényvédelem nagyon fontos, hiszen a megfelelő spf-es naptej képes kiszűrni a káros sugárzásokat, ezzel egy „védőpajzsot” képezve a bőr felületén. Fontos az arcot, nyakat, vagy a napnak gyakorta kitett végtagokat mindennap (még télen is minimum 30 faktoros fényvédővel) lekenni. Ez nemcsak a bőrrák ellen véd, hanem az arcnak egy anti-aging megoldás.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.