Menü

Miért fontos az anyajegyek védelme?

Az év mindennapján ér minket káros UV sugárzás, amely hozzájárul a bőröregedéshez, az anyajegyek rákosodásához. Komoly probléma lehet, ha sokáig várakozunk a bőrgyógyász meglátogatására, mert olykor lehet, hogy előre fejlődött megbetegedésünk van.

Az anyajegyek már születésünkkor megtalálhatóak a testünkön, a később megjelenő „anyajegyek” pigmentfoltok. Az anyajegy olyan elváltozás, amely a bőr egyes sejtjeinek vagy szöveteinek helyi felszaporodásából áll. Így meg lehet különböztetni pigmentált (festéket termelő sejtek) anyajegyeket, éreredetű, kötőszövetes, vagy faggyúmirigyekből, verejtékmirigyekből stb. kiinduló anyajegyeket. A pigmentet termelő sejtekből kiinduló anyajegyekkel kell a legjobban vigyázni, mert potenciális veszélynek vannak kitéve. Ugyanis ezek könnyen rákosodhatnak, és melanóma alakulhat ki.

Ezért érdemes évente szűrésekre járni, de mindezek mellett a mi szerepünk is elengedhetetlen. Ha tudjuk helyesen ellenőrizni a testünket, akkor nem csak, hogy felismerhetjük a melanómát, de más betegség ellen is időben léphetünk. Ha komoly megbetegedéseket időben fedezünk fel, jó eséllyel eredményesen küzdhetünk meg ellene.

A témához kapcsolódó szakirodalomban olvashatunk egy olyan módszert, amit a laikus is bátran használhat saját anyajegyeinek vizsgálatára. ABCD-szabálynak nevezzük azt az ugyan angol szavak kezdőbetűiből eredő, de nagyon könnyen megjegyezhető rendszert, amelynek nyomán az anyajegyek legfontosabb tulajdonságai összefoglalhatók. A – asszimetria, B – határ, C – szín, D – átmérő. Az A lépésnél meg kell nézni, hogy nagyjából kerek-e az anyajegy, ha kissé „elfolyt” vagy nincs éles határvonal (B lépés), akkor minél hamarabb keressünk orvost. A C lépésnél figyeljük meg, hogy a pigment eloszlás egyenletes-e, vagy pedig világosabb- sötétebb foltok vannak benne. Végezetül, ha 6 mm átmérőnél (D lépés) nagyobb foltjaid vannak, annál fokozott ellenőrzés szükséges minimum évente.

Az orvos azonban sokkal alaposabban átlátja a problémát. Az orvosi vizsgálat során a bőrgyógyász nem csak megnézi az anyajegyet, hanem speciális nagyítókészülék segítségével olyan eltéréseket is észrevehet, ami szabad szemmel még nem látható.

De mivel előzhető meg a probléma? A fényvédelem nagyon fontos, hiszen a megfelelő spf-es naptej képes kiszűrni a káros sugárzásokat, ezzel egy „védőpajzsot” képezve a bőr felületén. Fontos az arcot, nyakat, vagy a napnak gyakorta kitett végtagokat mindennap (még télen is minimum 30 faktoros fényvédővel) lekenni. Ez nemcsak a bőrrák ellen véd, hanem az arcnak egy anti-aging megoldás.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.