Menü

Frissítő gyógynövények nyárra

Ebben a nagy melegben, ami mostanában jellemző szinte az egész világra, mindenki próbálja valahogy lehűteni magát, Van, aki egy nagy pohár jeges limonádéra szavaz, van, aki szerint a meleg tea hozza meg igazán a jobb közérzetet. Mutatunk most néhány olyan gyógynövényt, ami önmagában is hűsítő és nincs szükség sem rengeteg jégkockára, sem forralásra.

A legtöbb hűsítő ital csak ideiglenesen oldja meg a problémánkat. Viszont bizonyos gyógynövények belülről hatva, hosszabb ideig képesek hűteni szervezetünket. Egyes gyógynövények azzal érik el testünk hűtését, hogy megizzasztanak, hiszen tulajdonképpen ez testünk „klímája”, mivel az izzadással csökken a testhőmérséklet, ez az úgynevezett hőmérsékletszabályzó rendszerünk. Más gyógynövények szimplán hűsítő hatásúak és hidegérzetet biztosítanak.

Az első gyógynövény a borsmenta, mely izzasztó hatásával éri el testünk lehűtését, valamint a mentolos íz hidegérzetet okoz, amivel együtt abszolút kellemes és hatásos ital készíthető belőle ilyen hőségben. Még csak forrázni és főzni sem kell, elég, ha pár levelét belenyomkodjuk egy pohár szódába, szörpbe vagy akár limonádéba, és kész is a nyári frissítő.

Egy másik jól ismert gyógynövény a citromfű. Hűsítő hatását már 2011-ben is kutatták és úgy találták, a citromfűben található olaj okozza. Bár készíthetünk belőle teát is, de itt is elegendő, ha pár levelét belenyomkodjuk egy pohár vízbe, vagy hagyjuk, hogy kiázzon hidegen.

Harmadik dobogósunk a hibiszkusz. Egyre több üdítőben és koktélban találkozhatunk ezzel az összetevővel, azonban régi praktikák közt is megtalálhatjuk. Remek szomjoltó, hűsítő és energizáló hatású gyógynövény, bizonyos gyümölcsökkel együtt pedig nagyon jó ízkombinációt alkot. Ilyen például a málna, vagy az eper is. Érdemes azonban odafigyelni, mivel szívbetegnek és cukorbetegeknek csak mértékkel ajánlott a fogyasztása.

Szintén közismert gyógynövény a következő: levendula. Bár inkább nyugtató és relaxáló hatása miatt ismert, emellett kiváló hűsítő és szomjoltó is nyáron. Magas C-vitamin tartalma az immunrendszert is támogatja, valamint citrommal nagyszerűen illik. A cukorral óvatosan bánjunk itt és egyéb italoknál is, mivel azzal épp az ellenkező hatást érjük el, szervezetünket felmelegíti a túlzott cukorbevitel.

Végül pedig gyermekkorunk kedvenc szörp alapanyaga, a bodza. Ez egy szintén izzasztó növény, ami ezzel éppen lehűlést hoz testünk számára. Tea, szörp vagy limonádé formájában is fogyasztható virágzata, de akár ki is áztathatjuk, ez körülbelül 5-6 órát vesz igénybe. Citrommal kombinálva, cukorral pedig szintén óvatosan bánva nagyszerű frissítő készíthető belőle.

Mit jelent a keresztallergia?

A keresztallergia ismerete azoknak rendkívül fontos, akik észrevették, hogy allergiás panaszaik olyankor is felerősödnek, amikor az allergén-koncentráció nem emelkedett szinten van jelen a levegőben. Ennek hátterében áll sokszor az úgynevezett keresztallergia.

Gyulladáscsökkentés természetesen? Itt van hozzá a 7 legjobb tápanyag!

A gyulladás természetes védekező mechanizmus a szervezet részéről. Az összetett reakció célja, hogy megőrizze a test épségét a betolakodótól. A probléma akkor kezdődik, amikor ezek a gyulladások alacsonyabb intenzitással ugyan, de állandósulnak.

A káposzta 10 áldásos hatása

A káposzta áldásos hatásairól már bizonyára hallottunk – nemcsak a fogyást segíti igen hatékonyan. Immunerősítő, szebbé teszi a bőrt és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Okok a padlizsán mellett

Színes, mutatós, könnyen fogyasztható, számos ételhez felhasználható – de miért érdemes a padlizsánra szavaznunk? Azon túl, hogy finom, számos egészségügyi előnnyel bír.

Mi is az Ex libris?

Amikor egy régi könyv kerül a kezünkbe, akkor tudjuk, hogy már sok mindenen keresztülment és saját történettel rendelkezik. De vajon tudjuk-e, hogy ha találunk egy kis képecskét a belső oldalon az vajon mit jelent? Ma már az ex libris túlnyúlik azon, amire a neve utal. Hatalmas fejlődésen és formai jegyeken ment keresztül az évszázadok alatt.