Menü

A melatonin hiány tünetei

A melatonin termelődése spontán indul be nagyjából akkor, amikor lemegy a Nap, vagyis mikor a környezetünk egyre sötétebb lesz, majd reggelre a melatonin koncentrációja újra lecsökken; vagyis a melatonin koncentrációja "jelzi" a szervezetünkben, hogy elérkezett a biológiai este, illetve reggel ideje.

Aki öreg, rosszul alszik?

Bár a hagyományos felfogás szerint a 65 év felettieknek kevesebb alvásra van szüksége, valójában közel ugyanannyit kellene aludniuk, mint a felnőtteknek, vagyis az ideális alvásmennyiség 7-8 órában határozható meg. Azonban sok idős ember nem alszik eleget, például azért, mert nehezebb az elalvás és felületesebben is alszanak. Ennek egyik oka, hogy az idő előrehaladtával a szervezetünkben lelassul a melatonin termelődése. Emellett az öregebbek érzékenyebbek lehetnek a külvilág hatásaira, és olyan krónikus betegségeik is lehetnek, melyek hajlamosabbá teszik őket az alvászavar okra. A szedett gyógyszereik is befolyásolhatják, hogy milyen gyorsan és könnyen képesek elaludni, illetve milyen mélyen és pihentetően alszanak.

Hogyan kezelhető a melatoninhiány?

Mivel a melatonin nélkülözhetetlen az elalváshoz, illetve az alvás fenntartásához, a melatonin hiánya alvászavarokhoz is vezethet. A nem megfelelő melatonintermelődés vagy a melatoninhiány (illetve az ezzel összefüggő alvászavar) több neurológiai vagy fejlődési rendellenességben is megfigyelhető, például az autizmus spektrumzavar vagy a figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD) esetében. Mivel a melatonin hormon jól pótolható, és hosszabb távon sincsenek mellékhatásai, nem lehet "hozzászokni" és nem kell tartani attól sem, hogy tolerancia alakul ki, ezért a melatonin nagyszerűen alkalmazható ezen problémák alvászavarainak kezelésében. A melatonin hormon biztonságosan, mellékhatások nélkül pótolható tabletta formájában, nem kell tartani a hozzászokástól vagy a túladagolástól sem, ezért a melatonin nagyszerűen alkalmazható ezen problémák alvászavarainak kezelésében. Szedésének abbahagyása pedig nem jár elvonási tünetekkel és az úgynevezett rebound hatás sem jelentkezik (ez azt jelenti, hogy a gyógyszer abbahagyása után az alvászavar még erőteljesebben tér vissza).

Ha rosszul jár a biológiai óránk

A cirkadián ritmust, vagyis az alvás és az ébrenlét ciklikusságát elsősorban a belső, biológiai óránk szabályozza, de az úgynevezett társadalmi idő is hatással van rá. A társadalmi idő határozza meg, hogy mikor kezdődik a munkanap vagy az iskolai tanítás, mikor mehetünk vásárolni vagy ügyeket intézni. A mesterséges fény elterjedése miatt a biológiai és a társadalmi idő nincs teljesen szinkronban, hiszen gyakran sötétedés után is aktívak vagyunk, szórakozni, sportolni járunk, sőt az is előfordulhat, hogy a késő esti órákban is dolgozunk vagy tanulunk. A természetes sötétség hiánya és az erős mesterséges fények befolyásolhatják a melatonin termelődését, így az elalvással, az alvás hosszával és minőségével is gondjaink lehetnek. A külső hatások befolyásolják a belső óránkat akkor is, ha éjszakai vagy váltott műszakban dolgozunk, vagy ha távoli országba utazunk (ahol a megszokottól eltérő időzóna van érvényben).

Ezeket az alvászavarokat, melyek a cirkadián ritmus zavaraival vannak összefüggésben, igen jól lehet melatonin pótlásával kezelni, anélkül, hogy erős altató gyógyszert kellene szednie az érintettnek.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.