Menü

Ezek a jelek, ha nem fogyasztasz elég folyadékot

A testünk egy tökéletesen összeépített szerkezet, ami jelzi, ha valami hiányban szenved, vagy valami nem tetszik neki. Vannak jól beazonosítható tünetek, amik rögtön segítenek kitalálni, hogy milyen problémája lehet a testünknek. Az alábbiakban a kevés folyadék fogyasztás tüneteiről olvashatsz.

A legalapvetőbb jel az, ha szomjasnak érzed magad. Ez nem véletlen, a minimum 2 liter víz elfogyasztása szigorúan kötelező, ha már szomjasnak érzed magad, akkor a testet felépítő sejtek már nagyon sok vizet veszítettek és igénylik a folyadék folyamatos pótlását. Főleg a meleg nyári napokon fontos, hogy minél több folyadékot juttassunk a szervezetbe.

Ha folyton száraz a bőröd, akkor egyértelmű, hogy nem fogyasztasz elég folyadékot. A bőrödnek is ugyanolyan fontos a hidratáció, mint bármelyik más szervnek. A száraz bőr tulajdonképpen a teljes dehidratáció legkorábbi jele, ami sokkal nagyobb problémákhoz is vezethet. A vízhiány izzadsághiányhoz is vezet, ennek következtében pedig a tested nem képes eltávolítani magáról a nap során keletkezett koszt és olajosságot.

Ha jelentkezik nálad ízületi fájdalom, akkor annak hátterében gyakorta áll magnéziumhiány, de folyadékhiány is! Az ízületi porc körülbelül 80%-a víz, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy ne csikorogjanak össze a csontjaink minden egyes lépésnél. Ha a testedet hidratáltan tartod, az ízületeid magukba tudják szívni a folyadékot egy hirtelen mozdulat, futás, ugrás vagy épp egy kínos esés közben.

Ha dehidratált a test, akkor a vérből „kölcsönöz” vizet. A nem megfelelően hidratált vér pedig oxigénhiányhoz vezet, aminek következményeként álmosság és hirtelen fáradtság léphet fel. Az állóképesség hiánya miatt egyre korábban fog rád törni a délután kétórai összeomlás, folytonos fáradtság és letargia. Ilyenkor gyakran fogyasztanak az emberek kávét, azonban ez hosszútávon semmiképen sem hasznos.

Emésztési problémák is könnyen jelentkezhetnek azoknál, akiknek a teste dehidratált. Megfelelő hidratálás nélkül a gyomorban található nyálkahártya ellenállása csökken, ennek hatására pedig a gyomorsav igen nagy károkat okozhat odabent. Ez pedig gyomorégéshez és emésztési zavarokhoz vezethet.

A leghatásosabb módszer, hogy rávedd magad arra, hogy eleget igyál, hogy kulacsba töltöd a napi folyadékot és így tudod számolni, hogy pontosan hány dl folyadékot vittél be. Sok applikáció található, amelyet ha letöltesz a telefonodra, jelzi neked, hogy itt az ideje inni! Azonban nem csak vízzel vihetünk be folyadékot. Nyáron könnyebb lédús gyümölcsöket fogyasztani, ezek nagyrésze víz. Ilyen például az őszibarack, eper és a dinnye. Ezekből fogyasszunk minél többet!

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.