Menü

Mire figyeljünk szaunázáskor?

Hogy miért épp télen írok a szaunázásról, az egy nagyon jó kérdés, mindenesetre biztos van olyan, aki nyáron is szokott szaunázni. Miért is ne. Nézzük mire kell figyeljünk szaunázáskor?

A szaunázás egyébként nem csak a télen jelent felfrissülést, bármikor máskor is javítja a közérzetet, jó az ereknek és a vírusok ellen is hatásos.

Bizonyos betegségek és/vagy gyógyszerszedés esetén a szaunázás nagyon elővigyázatosan vagy egyáltalán nem használható, erről minden esetben orvost kérdezzünk.

Alkoholfogyasztás is tilos szaunázás előtt, mert elájulhat az illető a szaunában, szívritmuszavarokat okozhat és túlhevül a szervezet, tehát az alkoholfogyasztás nem fér össze a gőzfürdővel, arról nem is beszélve, hogy alkohol hatása alatt a balesetveszély is megnő.

Mi a helyzet a gyerekekkel? Nos, a gyerek is fokozott elővigyázatossággal mehetnek be, ők - amennyiben egészségesek – 5-10 percig tartózkodhatnak a kabinban, az alacsonyabban lévő szaunapadokon, ahol kevésbé forró a levegő.

A szaunázás vérnyomáscsökkentő hatása miatt, a vérnyomáscsökkentő szereket és a szaunázást orvosi engedéllyel lehet együtt alkalmazni, a szigorú előírásokat betartva, viszont, sosem késő elkezdeni!

Aki kezdő és életében először próbálja ki, ne válassza a legforróbb kabint és ne is üljön a magasan lévő helyekre. Első alkalommal bőven elég a 10 perc is, majd merüljenek a hideg víz alá. Csak a forró és a hideg hatások váltakozása hozza létre az igazi szauna-hatást, az izzadás önmagában nem elég, bár sokan elkerülik a hideg vízben való megmártózást, holott ez lenne a lényege.

A szaunavilág alapszabályai közé tartozik, hogy higiéniai okokból használjunk fürdőlepedőt, hagyjuk kint a papucsot és zuhanyozzunk le.

A szaunázás végén igyunk sok vizet, tartsunk pihenőt.

Lázasan, betegen nem ajánlott, de az alapbetegségek esetén is kérje ki szakorvos véleményét a szauna használatáról.

Ha valamilyen sebészeti implantátumunk van, kerüljük az infraszaunát, plasztikázás után legyünk körültekintőek, mit szabad és mit nem.

Fogyókúra esetén is nagyon jó a használata, azonban tudni kell, hogy ilyenkor vizet veszítünk és nem zsírt égetünk, az immunrendszert viszont remekül erősíti.

Aki bírja, részt vehet szaunaszeánszokon is, azonban ez elég megterhelő a szervezetnek, kezdőknek egyáltalán nem ajánlott.

A szauna szervezetünkre gyakorolt előnyös hatásait ismerjük, azonban vannak esetek, amikor ellenjavallt a használata, ezért szakemberrel mindig egyeztetni kell.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.