Menü

Mire figyeljünk szaunázáskor?

Hogy miért épp télen írok a szaunázásról, az egy nagyon jó kérdés, mindenesetre biztos van olyan, aki nyáron is szokott szaunázni. Miért is ne. Nézzük mire kell figyeljünk szaunázáskor?

A szaunázás egyébként nem csak a télen jelent felfrissülést, bármikor máskor is javítja a közérzetet, jó az ereknek és a vírusok ellen is hatásos.

Bizonyos betegségek és/vagy gyógyszerszedés esetén a szaunázás nagyon elővigyázatosan vagy egyáltalán nem használható, erről minden esetben orvost kérdezzünk.

Alkoholfogyasztás is tilos szaunázás előtt, mert elájulhat az illető a szaunában, szívritmuszavarokat okozhat és túlhevül a szervezet, tehát az alkoholfogyasztás nem fér össze a gőzfürdővel, arról nem is beszélve, hogy alkohol hatása alatt a balesetveszély is megnő.

Mi a helyzet a gyerekekkel? Nos, a gyerek is fokozott elővigyázatossággal mehetnek be, ők - amennyiben egészségesek – 5-10 percig tartózkodhatnak a kabinban, az alacsonyabban lévő szaunapadokon, ahol kevésbé forró a levegő.

A szaunázás vérnyomáscsökkentő hatása miatt, a vérnyomáscsökkentő szereket és a szaunázást orvosi engedéllyel lehet együtt alkalmazni, a szigorú előírásokat betartva, viszont, sosem késő elkezdeni!

Aki kezdő és életében először próbálja ki, ne válassza a legforróbb kabint és ne is üljön a magasan lévő helyekre. Első alkalommal bőven elég a 10 perc is, majd merüljenek a hideg víz alá. Csak a forró és a hideg hatások váltakozása hozza létre az igazi szauna-hatást, az izzadás önmagában nem elég, bár sokan elkerülik a hideg vízben való megmártózást, holott ez lenne a lényege.

A szaunavilág alapszabályai közé tartozik, hogy higiéniai okokból használjunk fürdőlepedőt, hagyjuk kint a papucsot és zuhanyozzunk le.

A szaunázás végén igyunk sok vizet, tartsunk pihenőt.

Lázasan, betegen nem ajánlott, de az alapbetegségek esetén is kérje ki szakorvos véleményét a szauna használatáról.

Ha valamilyen sebészeti implantátumunk van, kerüljük az infraszaunát, plasztikázás után legyünk körültekintőek, mit szabad és mit nem.

Fogyókúra esetén is nagyon jó a használata, azonban tudni kell, hogy ilyenkor vizet veszítünk és nem zsírt égetünk, az immunrendszert viszont remekül erősíti.

Aki bírja, részt vehet szaunaszeánszokon is, azonban ez elég megterhelő a szervezetnek, kezdőknek egyáltalán nem ajánlott.

A szauna szervezetünkre gyakorolt előnyös hatásait ismerjük, azonban vannak esetek, amikor ellenjavallt a használata, ezért szakemberrel mindig egyeztetni kell.

A falusi fiatalok összetartó közössége

Sokszor felmerül a kérdés, hogy szép dolog falun lakni, mert csend, nyugalom van, de mit is kezdjen ott magával az ember, főleg egy fiatal?! Igen is van mit csinálni, erre egy nagyon jó példa egy kis falu fiatal közössége, akik nagyon kreatívan fogják össze a falu népét, hogy együtt szórakozhassanak, és felpezsdítsék nem csak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály életét is. Interjú a KIFLI közösségével és egy oszlopos tagjával, Bódog Bencével.

Mezítláb járni egészséges

Elődeink évezredeken át mezítláb jártak, ma már azonban cipőt, zoknit hordunk, pedig a mezítláb járásnak nagyon sok előnye van, erre én magam akkor jöttem rá, mikor a fiam ortopéd orvosa egész nyárra ezt tanácsolta, lúdtalp-problémánk kezelésére.

Házi mosogatógép tabletta

A mostani elsivatagosodó világunkban, ahol nagy kincs az egészség, Földünk és vizünk tisztaságának megóvása, sok módszert alkalmazhatunk, hogy vigyázzunk ezekre, magunkra és még spórolhatunk is vele, így kipróbáltuk a házi mosogatógép tablettát, íme, az eredmény.

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.