Menü

Az étkezés utáni séta jótékony hatásai

Ha a hétköznapokra gondolunk, legtöbbünknek nem sok ideje van étkezés után pihenni, ne adj isten sétálni egyet vagy mozogni. Persze ez nagyrészt inkább a nap folyamán történő étkezésre vonatkozik, hiszen ilyenkor nagy valószínűséggel vagy a munkahelyünkön, vagy iskolában, vagy valamilyen olyan helyen tartózkodunk, ahol sem az evés utáni pihenés, sem pedig a séta nem fér bele sajnos.

Bár evés után inkább a pihenést kívánja a testünk, a tapasztalatok azt mutatják, érdemes megerőltetnünk magunkat és egy kis mozgást, sétát beiktatni, mivel szervezetünk nagyon hálás lesz hosszú távon.

A testmozgás és sport egészségmegőrző hatásairól már rengeteget olvashattunk. Mégis sokan a mai napig küzdenek azzal, mikor és hova illesszék be a mindennapjaikba a mozgást. Van, aki a futásra esküszik, van, akinek ez egészségügyileg kifejezetten nem ajánlott. Ízületi problémák és más életmódbeli különbségek is nehezítik a mozgás beillesztését a mindennapokba, de egy kis séta talán mindenkinek belefér.

Ha közvetlenül étkezés után ejtjük meg a fentebb említett sétát, annak a mozgás áldásos hatásai mellett plusz pozitívumai is van. Ilyen például, hogy támogatjuk vele az emésztésünket. Stimulálja a gyomor és a bélrendszer mozgását, így az emésztést felgyorsítja és megkönnyíti. Ezzel együtt csökkenti a székrekedés és reflux kialakulásának esélyét is.

Segít a vércukor egészséges szinten tartásában is, mivel a séta eleve megakadályozza a vércukorszint túlzott mértékű emelkedését. Korábban vizsgálatokkal is kimutatták, hogy például a cukorbetegre sokkal jobb hatással van egy rövid étkezés utáni séta, mint egy hosszabb, akár félórás séta a nap egy másik szakában.

Persze nem órákon át tartó erőltetett sétáról van szó, azonban így is segíthet abban, ha súlyfelesleggel küzdünk. A mozgás köztudottan javítja az anyagcserét és persze az emiatti fokozott folyadékbevitel is nagyban hozzájárul a kilót leküzdéséhez. Igaz, amennyiben fogyás a célunk, talán jobban járunk egy hosszabb, intenzívebb sétával, de kezdésnek, illetve nagyobb túlsúlynál egyébként is javasoltak a rövid, könnyű séták.

A szívbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti, csakúgy, mint a vér koleszterinszintjét. A rendszeres séta az erek rugalmasságát is segít megőrizni és a vérnyomást is a normális érték körül tartja. Ha mindemellett az étkezésre is odafigyelünk, akkor nem csak egészségünkért teszünk hosszú távon, de nyugodtan búcsút inthetünk a puffadásnak, elnehezült érzésnek és más olyan panaszoknak, amik ezelőtt esetleg előfordultak.

A mesterséges intelligencia használatának előnyei és hátrányai

A mesterséges intelligencia-rendszerek legtöbbje biztonságos és hasznos, növeli a hatékonyságot és költségmegtakarítást tesz lehetővé, egyes rendszerek ugyanakkor kockázatokat is hordoznak magukba, ezért ezek szabályozást igényelnek.

Miért jó, ha van nyelvvizsgánk

Egy nyelvvizsga megszerzése számos előnnyel jár, mind az egyéni életben, mind a szakmai karrierben. A nyelvvizsga igazolja a nyelvtudásodat, ami növeli a munkavállalási esélyeket, lehetőséget ad a továbbtanulásra külföldön, és javítja a kommunikációs készségeidet a mindennapi életben is.

Tanulható a pozitív gondolkodás?

A boldogságkeresés napjaink egyik legaktuálisabb témája, a pozitív pszichológia irányzata tudományos módszereket alkalmazva foglalkozik az elégedettség témakörével. Vajon tanulható a pozitív gondolkodás és ezáltal a boldogság?

Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.

Zero waste: törekvés egy tisztább jövő felé

A modern világ elképesztő ütemű fejlődése és a fogyasztási szokásai hatalmas mennyiségű hulladékot termelnek. Szinte mindent eláraszt a szemét: a rengeteg visszamaradt PET-palack, a fesztiválok után maradó szeméthegyek éppen csak a felszínét mutatják egy mélyen gyökerező problémának. Túlzó vásárlási szokások, élelmiszer felhalmozás, a termelés határainak figyelmen kívül hagyása – ezek mind olyan jelenségek, amiket tudatossággal el lehetne kerülni.