Menü

Az étkezés utáni séta jótékony hatásai

Ha a hétköznapokra gondolunk, legtöbbünknek nem sok ideje van étkezés után pihenni, ne adj isten sétálni egyet vagy mozogni. Persze ez nagyrészt inkább a nap folyamán történő étkezésre vonatkozik, hiszen ilyenkor nagy valószínűséggel vagy a munkahelyünkön, vagy iskolában, vagy valamilyen olyan helyen tartózkodunk, ahol sem az evés utáni pihenés, sem pedig a séta nem fér bele sajnos.

Bár evés után inkább a pihenést kívánja a testünk, a tapasztalatok azt mutatják, érdemes megerőltetnünk magunkat és egy kis mozgást, sétát beiktatni, mivel szervezetünk nagyon hálás lesz hosszú távon.

A testmozgás és sport egészségmegőrző hatásairól már rengeteget olvashattunk. Mégis sokan a mai napig küzdenek azzal, mikor és hova illesszék be a mindennapjaikba a mozgást. Van, aki a futásra esküszik, van, akinek ez egészségügyileg kifejezetten nem ajánlott. Ízületi problémák és más életmódbeli különbségek is nehezítik a mozgás beillesztését a mindennapokba, de egy kis séta talán mindenkinek belefér.

Ha közvetlenül étkezés után ejtjük meg a fentebb említett sétát, annak a mozgás áldásos hatásai mellett plusz pozitívumai is van. Ilyen például, hogy támogatjuk vele az emésztésünket. Stimulálja a gyomor és a bélrendszer mozgását, így az emésztést felgyorsítja és megkönnyíti. Ezzel együtt csökkenti a székrekedés és reflux kialakulásának esélyét is.

Segít a vércukor egészséges szinten tartásában is, mivel a séta eleve megakadályozza a vércukorszint túlzott mértékű emelkedését. Korábban vizsgálatokkal is kimutatták, hogy például a cukorbetegre sokkal jobb hatással van egy rövid étkezés utáni séta, mint egy hosszabb, akár félórás séta a nap egy másik szakában.

Persze nem órákon át tartó erőltetett sétáról van szó, azonban így is segíthet abban, ha súlyfelesleggel küzdünk. A mozgás köztudottan javítja az anyagcserét és persze az emiatti fokozott folyadékbevitel is nagyban hozzájárul a kilót leküzdéséhez. Igaz, amennyiben fogyás a célunk, talán jobban járunk egy hosszabb, intenzívebb sétával, de kezdésnek, illetve nagyobb túlsúlynál egyébként is javasoltak a rövid, könnyű séták.

A szívbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti, csakúgy, mint a vér koleszterinszintjét. A rendszeres séta az erek rugalmasságát is segít megőrizni és a vérnyomást is a normális érték körül tartja. Ha mindemellett az étkezésre is odafigyelünk, akkor nem csak egészségünkért teszünk hosszú távon, de nyugodtan búcsút inthetünk a puffadásnak, elnehezült érzésnek és más olyan panaszoknak, amik ezelőtt esetleg előfordultak.

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.