Menü

Biztonságos, természetes gyulladáscsökkentők

A krónikus gyulladások kialakulásának elkerülése szempontjából rendkívül fontos a lúgosító táplálkozás, amelynél központi szerepük van az antioxidáns anyagoknak. Cikkünkben bemutatjuk a leghatékonyabb természetes gyulladáscsökkentőket.

A gyulladás mindig annak a jele, hogy szervezetünk valamilyen fertőzés, sérülés ellen küzd. A gyulladásos állapot tehát tulajdonképpen még előnyünket is szolgálhatja, persze hosszú távon ez már nem annyira igaz. A gyulladás fájdalommal és rossz közérzettel jár, sőt akár komolyabb szövődmények kialakulásához is vezethet, így kezelése kiemelt fontosságú. A gyulladás esetén is fontos, hogy nem a tüneteket, hanem a kiváltó okot kell megszüntetni.

Vannak, akik jobban kedvelik a természetes gyógymódokat, de másoknak is hasznos, hogy a természet patikájában számos olyan alapanyag megtalálható, melyek eredményesen alkalmazhatóak gyulladáscsökkentőként. Közöttük nem csak gyógynövények, hanem fűszerek is találhatók, ráadásul a legtöbb általában van is otthon a háztartásban. Gyulladáscsökkentésre fel!

Fermentált élelmiszerek

Fermentálás következtében sokkal savanyúbbak és tartósabbak lesznek az adott élelmiszerek, továbbá megnő bennük a vitaminok és az ásványok koncentrációja. Ide soroljuk például a savanyú káposztát és a kimcshit. Utóbbi egy erjesztéssel készített koreai étel, melynek legfontosabb összetevői közé soroljuk a kínai kelt, a retket, az uborkát és a zöldhagymát. A fermentált ételeknek azonban nem csupán gyulladáscsökkentő hatásuk van, hanem serkentik is az emésztést, továbbá egyensúlyba hozzák a bélflórát.

Gyógynövények

Csalán, zsálya, gyermekláncfű és borókabogyó – ezeket a gyógynövényeket gyakran használják a fitoterápia – más néven gyógynövény-gyógyászat – során. Nyugodtan nézzünk szét a konyhánkban, és fogyasszunk gyulladáscsökkentő teákat, például zsályateát, hiszen a zsálya antibakteriális, vírusellenes, gombaölő és gyulladáscsökkentő. Elkészítéséhez tegyünk egy teáskanálnyi zsályát 3 deciliter forró vízhez, 5-7 percig hagyjuk állni, majd lassan igyuk meg.

Kurkuma és gyömbér

A kurkuma és a gyömbér köztudottan gyulladáscsökkentő fűszerek. Intenzív ízüknek köszönhetően nem csupán az ételeket teszik különlegesebbé, hanem az italokat is, így ilyen formában is használjuk ki ezek jótékony hatásait. A kurkumatea egy igazi különlegesség, ami többek közt segíti a fehérje-emésztésünket, továbbá vírusölő, antibiotikus és erősen antioxidatív. A tea elkészítéséhez keverjünk össze fél teáskanál kurkumát 1 teáskanál citromlével és egy kevés borssal, majd ezt adjuk hozzá 2 deciliter vízhez. A bors azért nagyon fontos, mert segíti a kurkuma felszívódását a szervezetünkben.

Brokkoli, kelbimbó, káposzta

Minél intenzívebb egy zöldség színe, annál több másodlagos növényi anyagot tartalmaz. Amennyiben fontos számunkra a gyulladáscsökkentő hatású táplálkozás, akkor minél intenzívebb zöld színű zöldségeket együnk, melyekben rengeteg a C-vitamin, illetve a méregtelenítő fitonutriensek.

Bogyós gyümölcsök

Színesek, finomak és rendkívül egészségesek. Ezen pozitív jelzőket többek közt azzal érdemelték ki, hogy gyulladáscsökkentő anyagokkal látják el a szervezetünket. Más gyümölccsel ellentétben ezek sokkal kevesebb gyümölcscukrot tartalmaznak, így még a vércukorszintünket sem borítják fel.

Omega-3

Szintén fontos megemlíteni, hogy a gyulladáscsökkentő táplálkozás fontos részét képezik az Omega-3 zsírsavak, ezért rendszeresen fogyasszunk diót, len- és kendermagot, illetve ezekből készült olajokat.

Manapság egyre többen nyitnak a természetes gyógymódok irányába, hiszen hatékonyságukhoz kétség sem férhet. Érdemes többféle alapanyagot is felhasználni annak érdekében, hogy jobb egészségi állapotnak örvendjünk, és a gyulladással járó folyamatoknak is mihamarabb búcsút mondhassunk.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.