Biztonságos, természetes gyulladáscsökkentők
- Dátum: 2021.08.25., 15:10
- Udvari Fanni
- képek:pixabay.com
- antioxidáns, brokkoli, gyógynövények, gyulladáscsökkentés, gyümölcsök, káposzta, kurkuma, természet
A krónikus gyulladások kialakulásának elkerülése szempontjából rendkívül fontos a lúgosító táplálkozás, amelynél központi szerepük van az antioxidáns anyagoknak. Cikkünkben bemutatjuk a leghatékonyabb természetes gyulladáscsökkentőket.
A gyulladás mindig annak a jele, hogy szervezetünk valamilyen fertőzés, sérülés ellen küzd. A gyulladásos állapot tehát tulajdonképpen még előnyünket is szolgálhatja, persze hosszú távon ez már nem annyira igaz. A gyulladás fájdalommal és rossz közérzettel jár, sőt akár komolyabb szövődmények kialakulásához is vezethet, így kezelése kiemelt fontosságú. A gyulladás esetén is fontos, hogy nem a tüneteket, hanem a kiváltó okot kell megszüntetni.
Vannak, akik jobban kedvelik a természetes gyógymódokat, de másoknak is hasznos, hogy a természet patikájában számos olyan alapanyag megtalálható, melyek eredményesen alkalmazhatóak gyulladáscsökkentőként. Közöttük nem csak gyógynövények, hanem fűszerek is találhatók, ráadásul a legtöbb általában van is otthon a háztartásban. Gyulladáscsökkentésre fel!

Fermentált élelmiszerek
Fermentálás következtében sokkal savanyúbbak és tartósabbak lesznek az adott élelmiszerek, továbbá megnő bennük a vitaminok és az ásványok koncentrációja. Ide soroljuk például a savanyú káposztát és a kimcshit. Utóbbi egy erjesztéssel készített koreai étel, melynek legfontosabb összetevői közé soroljuk a kínai kelt, a retket, az uborkát és a zöldhagymát. A fermentált ételeknek azonban nem csupán gyulladáscsökkentő hatásuk van, hanem serkentik is az emésztést, továbbá egyensúlyba hozzák a bélflórát.
Gyógynövények
Csalán, zsálya, gyermekláncfű és borókabogyó – ezeket a gyógynövényeket gyakran használják a fitoterápia – más néven gyógynövény-gyógyászat – során. Nyugodtan nézzünk szét a konyhánkban, és fogyasszunk gyulladáscsökkentő teákat, például zsályateát, hiszen a zsálya antibakteriális, vírusellenes, gombaölő és gyulladáscsökkentő. Elkészítéséhez tegyünk egy teáskanálnyi zsályát 3 deciliter forró vízhez, 5-7 percig hagyjuk állni, majd lassan igyuk meg.
Kurkuma és gyömbér
A kurkuma és a gyömbér köztudottan gyulladáscsökkentő fűszerek. Intenzív ízüknek köszönhetően nem csupán az ételeket teszik különlegesebbé, hanem az italokat is, így ilyen formában is használjuk ki ezek jótékony hatásait. A kurkumatea egy igazi különlegesség, ami többek közt segíti a fehérje-emésztésünket, továbbá vírusölő, antibiotikus és erősen antioxidatív. A tea elkészítéséhez keverjünk össze fél teáskanál kurkumát 1 teáskanál citromlével és egy kevés borssal, majd ezt adjuk hozzá 2 deciliter vízhez. A bors azért nagyon fontos, mert segíti a kurkuma felszívódását a szervezetünkben.

Brokkoli, kelbimbó, káposzta
Minél intenzívebb egy zöldség színe, annál több másodlagos növényi anyagot tartalmaz. Amennyiben fontos számunkra a gyulladáscsökkentő hatású táplálkozás, akkor minél intenzívebb zöld színű zöldségeket együnk, melyekben rengeteg a C-vitamin, illetve a méregtelenítő fitonutriensek.
Bogyós gyümölcsök
Színesek, finomak és rendkívül egészségesek. Ezen pozitív jelzőket többek közt azzal érdemelték ki, hogy gyulladáscsökkentő anyagokkal látják el a szervezetünket. Más gyümölccsel ellentétben ezek sokkal kevesebb gyümölcscukrot tartalmaznak, így még a vércukorszintünket sem borítják fel.
Omega-3

Szintén fontos megemlíteni, hogy a gyulladáscsökkentő táplálkozás fontos részét képezik az Omega-3 zsírsavak, ezért rendszeresen fogyasszunk diót, len- és kendermagot, illetve ezekből készült olajokat.
Manapság egyre többen nyitnak a természetes gyógymódok irányába, hiszen hatékonyságukhoz kétség sem férhet. Érdemes többféle alapanyagot is felhasználni annak érdekében, hogy jobb egészségi állapotnak örvendjünk, és a gyulladással járó folyamatoknak is mihamarabb búcsút mondhassunk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
A szemszárazság kialakulása, tünetei és kezelése
A vörös és viszkető szem ma már nem csupán az idősebb korosztály problémája. Egyre több fiatal is szenved tőle, különösen azok, akik napjuk túlnyomó többségét képernyő előtt töltik. A modern életvitel, a mesterséges fények és a légkondicionált környezet mind hozzájárulnak ahhoz, hogy látószervünk természetes védelmi rendszere – a könnyfilm – felboruljon.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
A felfázás: amikor a hideg nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is
A felfázás, más néven húgyúti fertőzés, az egyik leggyakoribb, kellemetlen panasz, amely főként nőknél fordul elő, de férfiakat sem kímél. Bár a neve alapján úgy tűnhet, hogy a hideg az egyetlen kiváltó oka, valójában a fertőzést legtöbbször baktériumok – főként az Escherichia coli – okozzák, amelyek a húgycsőbe jutva gyulladást váltanak ki.
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.