Menü

Biztonságos, természetes gyulladáscsökkentők

A krónikus gyulladások kialakulásának elkerülése szempontjából rendkívül fontos a lúgosító táplálkozás, amelynél központi szerepük van az antioxidáns anyagoknak. Cikkünkben bemutatjuk a leghatékonyabb természetes gyulladáscsökkentőket.

A gyulladás mindig annak a jele, hogy szervezetünk valamilyen fertőzés, sérülés ellen küzd. A gyulladásos állapot tehát tulajdonképpen még előnyünket is szolgálhatja, persze hosszú távon ez már nem annyira igaz. A gyulladás fájdalommal és rossz közérzettel jár, sőt akár komolyabb szövődmények kialakulásához is vezethet, így kezelése kiemelt fontosságú. A gyulladás esetén is fontos, hogy nem a tüneteket, hanem a kiváltó okot kell megszüntetni.

Vannak, akik jobban kedvelik a természetes gyógymódokat, de másoknak is hasznos, hogy a természet patikájában számos olyan alapanyag megtalálható, melyek eredményesen alkalmazhatóak gyulladáscsökkentőként. Közöttük nem csak gyógynövények, hanem fűszerek is találhatók, ráadásul a legtöbb általában van is otthon a háztartásban. Gyulladáscsökkentésre fel!

Fermentált élelmiszerek

Fermentálás következtében sokkal savanyúbbak és tartósabbak lesznek az adott élelmiszerek, továbbá megnő bennük a vitaminok és az ásványok koncentrációja. Ide soroljuk például a savanyú káposztát és a kimcshit. Utóbbi egy erjesztéssel készített koreai étel, melynek legfontosabb összetevői közé soroljuk a kínai kelt, a retket, az uborkát és a zöldhagymát. A fermentált ételeknek azonban nem csupán gyulladáscsökkentő hatásuk van, hanem serkentik is az emésztést, továbbá egyensúlyba hozzák a bélflórát.

Gyógynövények

Csalán, zsálya, gyermekláncfű és borókabogyó – ezeket a gyógynövényeket gyakran használják a fitoterápia – más néven gyógynövény-gyógyászat – során. Nyugodtan nézzünk szét a konyhánkban, és fogyasszunk gyulladáscsökkentő teákat, például zsályateát, hiszen a zsálya antibakteriális, vírusellenes, gombaölő és gyulladáscsökkentő. Elkészítéséhez tegyünk egy teáskanálnyi zsályát 3 deciliter forró vízhez, 5-7 percig hagyjuk állni, majd lassan igyuk meg.

Kurkuma és gyömbér

A kurkuma és a gyömbér köztudottan gyulladáscsökkentő fűszerek. Intenzív ízüknek köszönhetően nem csupán az ételeket teszik különlegesebbé, hanem az italokat is, így ilyen formában is használjuk ki ezek jótékony hatásait. A kurkumatea egy igazi különlegesség, ami többek közt segíti a fehérje-emésztésünket, továbbá vírusölő, antibiotikus és erősen antioxidatív. A tea elkészítéséhez keverjünk össze fél teáskanál kurkumát 1 teáskanál citromlével és egy kevés borssal, majd ezt adjuk hozzá 2 deciliter vízhez. A bors azért nagyon fontos, mert segíti a kurkuma felszívódását a szervezetünkben.

Brokkoli, kelbimbó, káposzta

Minél intenzívebb egy zöldség színe, annál több másodlagos növényi anyagot tartalmaz. Amennyiben fontos számunkra a gyulladáscsökkentő hatású táplálkozás, akkor minél intenzívebb zöld színű zöldségeket együnk, melyekben rengeteg a C-vitamin, illetve a méregtelenítő fitonutriensek.

Bogyós gyümölcsök

Színesek, finomak és rendkívül egészségesek. Ezen pozitív jelzőket többek közt azzal érdemelték ki, hogy gyulladáscsökkentő anyagokkal látják el a szervezetünket. Más gyümölccsel ellentétben ezek sokkal kevesebb gyümölcscukrot tartalmaznak, így még a vércukorszintünket sem borítják fel.

Omega-3

Szintén fontos megemlíteni, hogy a gyulladáscsökkentő táplálkozás fontos részét képezik az Omega-3 zsírsavak, ezért rendszeresen fogyasszunk diót, len- és kendermagot, illetve ezekből készült olajokat.

Manapság egyre többen nyitnak a természetes gyógymódok irányába, hiszen hatékonyságukhoz kétség sem férhet. Érdemes többféle alapanyagot is felhasználni annak érdekében, hogy jobb egészségi állapotnak örvendjünk, és a gyulladással járó folyamatoknak is mihamarabb búcsút mondhassunk.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?