Menü

Mit jelent a streching?

Az izmok rugalmasságát nyújtással lehet segíteni, ezt a mostanság divatos szóhasználattal stretchingnek hívjuk. A stretchingnek különböző fajtái vannak, érdemes megismerkedni ezzel a nyújtás, mozgástípussal.

Ahhoz, hogy testünk megfelelően működjön, rugalmasságra van szüksége. A vázizomzat, és az ízületek akkor vannak összhangban egymással, ha odafigyelünk a rugalmasságuk fejlesztésére, a nyújtásra. A stretching a nyújtás és a feszítés együttese, megfelelő relaxációs technikákkal és légzőgyakorlatokkal.

A stretching nemcsak a bemelegítéskor alkalmazható keringésfokozásra, hanem az edzés levezetésére is ideális. A hajlékonyságot nagyon egyszerűen lehet fejleszteni a nyújtógyakorlatokkal, a világhálón számtalan rövid és hosszú videó segíti ennek elsajátítását, az 5 perces napi stretchingtől egészen a több, mint fél órás mozgásprogramokig, melyek leggyakrabban nem igényelnek eszközt sem.

Minden sportágban hasznát tudjuk venni a hajlékonyságnak, rugalmasságnak, ezért mindenkinek ajánlott ezzel megismerkedni.

Hogyan zajlik a stretching?

Tulajdonképpen egy nyújtógyakorlat a megfelelő relaxáció és légzés kombinációjával, melyeknek összhangban kell lenniük.

Mire jó mindez?

Legfőképp arra jó, hogy ezáltal megelőzhetjük az edzés során szerzett sérüléseket, mivel növeli a hajlékonyságot, rugalmasságot. Akik rendszeresen fordítanak időt a nyújtógyakorlatokra, azoknál lényegesebben ritkábban fordul elő izomhúzódás, vagy sérülés, arról nem is beszélve, hogy az edzés utáni stretching segít a regenerációban, s megelőzheti az izomláz kialakulását.

Stretching gyakorlatokat nemcsak az edzések végén lehet végezni, hanem pihenőnapokon is, az edzésnapok között.

A nyújtás lehet statikus, az izmok lassú, könnyed megfeszítésével körülbelül 10-60 másodpercig, vagy ritmikus mozdulatokkal és nagy mozgáskiterjedéssel járó dinamikus stretching, esetleg passzív, amely eszközök, vagy egy társ segítségével történik.

Ha nem szentelünk elegendő figyelmet a nyújtásnak, akkor az izmok megrövidülnek, a mozgástartomány beszűkül, a teljesítmény csökken, a sérülések kockázata megnő, míg a nyújtással megőrizhetjük és fejleszthetjük a rugalmasságunkat, a helyes testtartásunkat, véd a húzódásoktól, regenerál, fejlődik az izomzat.

Sportolásaink során az izom állandó igénybevételnek van kitéve, ezért fontos annak rugalmasságát fenntartani, illetve fejleszteni. A stretching segítségével nemcsak a sportsérüléseket tudjuk elkerülni, de a teljesítményünk fokozására is kiváló módszer.

Szépüljünk belülről!

Talán kevésbé hirdetett vagy ritkábban emlegetett dolog, hogy belülről legalább annyit tehetünk a bőrünk épségért és szépségéért, mint külsőleg, a drága kozmetikumokkal. A márkás holmik mit sem érnek, a belső támogatás nélkül. Mégis mit értünk azon, hogy szépüljünk belülről?

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?