Menü

Mit jelent a streching?

Az izmok rugalmasságát nyújtással lehet segíteni, ezt a mostanság divatos szóhasználattal stretchingnek hívjuk. A stretchingnek különböző fajtái vannak, érdemes megismerkedni ezzel a nyújtás, mozgástípussal.

Ahhoz, hogy testünk megfelelően működjön, rugalmasságra van szüksége. A vázizomzat, és az ízületek akkor vannak összhangban egymással, ha odafigyelünk a rugalmasságuk fejlesztésére, a nyújtásra. A stretching a nyújtás és a feszítés együttese, megfelelő relaxációs technikákkal és légzőgyakorlatokkal.

A stretching nemcsak a bemelegítéskor alkalmazható keringésfokozásra, hanem az edzés levezetésére is ideális. A hajlékonyságot nagyon egyszerűen lehet fejleszteni a nyújtógyakorlatokkal, a világhálón számtalan rövid és hosszú videó segíti ennek elsajátítását, az 5 perces napi stretchingtől egészen a több, mint fél órás mozgásprogramokig, melyek leggyakrabban nem igényelnek eszközt sem.

Minden sportágban hasznát tudjuk venni a hajlékonyságnak, rugalmasságnak, ezért mindenkinek ajánlott ezzel megismerkedni.

Hogyan zajlik a stretching?

Tulajdonképpen egy nyújtógyakorlat a megfelelő relaxáció és légzés kombinációjával, melyeknek összhangban kell lenniük.

Mire jó mindez?

Legfőképp arra jó, hogy ezáltal megelőzhetjük az edzés során szerzett sérüléseket, mivel növeli a hajlékonyságot, rugalmasságot. Akik rendszeresen fordítanak időt a nyújtógyakorlatokra, azoknál lényegesebben ritkábban fordul elő izomhúzódás, vagy sérülés, arról nem is beszélve, hogy az edzés utáni stretching segít a regenerációban, s megelőzheti az izomláz kialakulását.

Stretching gyakorlatokat nemcsak az edzések végén lehet végezni, hanem pihenőnapokon is, az edzésnapok között.

A nyújtás lehet statikus, az izmok lassú, könnyed megfeszítésével körülbelül 10-60 másodpercig, vagy ritmikus mozdulatokkal és nagy mozgáskiterjedéssel járó dinamikus stretching, esetleg passzív, amely eszközök, vagy egy társ segítségével történik.

Ha nem szentelünk elegendő figyelmet a nyújtásnak, akkor az izmok megrövidülnek, a mozgástartomány beszűkül, a teljesítmény csökken, a sérülések kockázata megnő, míg a nyújtással megőrizhetjük és fejleszthetjük a rugalmasságunkat, a helyes testtartásunkat, véd a húzódásoktól, regenerál, fejlődik az izomzat.

Sportolásaink során az izom állandó igénybevételnek van kitéve, ezért fontos annak rugalmasságát fenntartani, illetve fejleszteni. A stretching segítségével nemcsak a sportsérüléseket tudjuk elkerülni, de a teljesítményünk fokozására is kiváló módszer.

A paradicsom paradicsoma a kamrában

Ki ne dobd a fonnyadó, vagy hibás paradicsomot, csinálj belőle különféle ételeket, szószokat, hogy télen is élvezhesd a nyár ízét és a vitaminok adta életerőt.

A falusi fiatalok összetartó közössége

Sokszor felmerül a kérdés, hogy szép dolog falun lakni, mert csend, nyugalom van, de mit is kezdjen ott magával az ember, főleg egy fiatal?! Igen is van mit csinálni, erre egy nagyon jó példa egy kis falu fiatal közössége, akik nagyon kreatívan fogják össze a falu népét, hogy együtt szórakozhassanak, és felpezsdítsék nem csak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály életét is. Interjú a KIFLI közösségével és egy oszlopos tagjával, Bódog Bencével.

Mezítláb járni egészséges

Elődeink évezredeken át mezítláb jártak, ma már azonban cipőt, zoknit hordunk, pedig a mezítláb járásnak nagyon sok előnye van, erre én magam akkor jöttem rá, mikor a fiam ortopéd orvosa egész nyárra ezt tanácsolta, lúdtalp-problémánk kezelésére.

Házi mosogatógép tabletta

A mostani elsivatagosodó világunkban, ahol nagy kincs az egészség, Földünk és vizünk tisztaságának megóvása, sok módszert alkalmazhatunk, hogy vigyázzunk ezekre, magunkra és még spórolhatunk is vele, így kipróbáltuk a házi mosogatógép tablettát, íme, az eredmény.

Szívelégtelenség kisokos - sajtóközlemény

A szívelégtelenség, mint kifejezés bizonyára mindenki számára ismerősen hangzik, elvégre, sajnos elég gyakran találkozhatunk vele a mindennapok során. De vajon tudjuk is mi rejlik valójában a tragikus halált, vagy legalábbis halálos betegséget sejtető elnevezés mögött, vagy csak valami ingatag elképzelésünk van a rettegett kórról? Egyáltalán mik a tünetei? Ha enyhén szúró érzést érzünk a mellkasunkban, rögtön a sürgősségire kellene rohannunk? Most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat