Menü

Mit jelent a streching?

Az izmok rugalmasságát nyújtással lehet segíteni, ezt a mostanság divatos szóhasználattal stretchingnek hívjuk. A stretchingnek különböző fajtái vannak, érdemes megismerkedni ezzel a nyújtás, mozgástípussal.

Ahhoz, hogy testünk megfelelően működjön, rugalmasságra van szüksége. A vázizomzat, és az ízületek akkor vannak összhangban egymással, ha odafigyelünk a rugalmasságuk fejlesztésére, a nyújtásra. A stretching a nyújtás és a feszítés együttese, megfelelő relaxációs technikákkal és légzőgyakorlatokkal.

A stretching nemcsak a bemelegítéskor alkalmazható keringésfokozásra, hanem az edzés levezetésére is ideális. A hajlékonyságot nagyon egyszerűen lehet fejleszteni a nyújtógyakorlatokkal, a világhálón számtalan rövid és hosszú videó segíti ennek elsajátítását, az 5 perces napi stretchingtől egészen a több, mint fél órás mozgásprogramokig, melyek leggyakrabban nem igényelnek eszközt sem.

Minden sportágban hasznát tudjuk venni a hajlékonyságnak, rugalmasságnak, ezért mindenkinek ajánlott ezzel megismerkedni.

Hogyan zajlik a stretching?

Tulajdonképpen egy nyújtógyakorlat a megfelelő relaxáció és légzés kombinációjával, melyeknek összhangban kell lenniük.

Mire jó mindez?

Legfőképp arra jó, hogy ezáltal megelőzhetjük az edzés során szerzett sérüléseket, mivel növeli a hajlékonyságot, rugalmasságot. Akik rendszeresen fordítanak időt a nyújtógyakorlatokra, azoknál lényegesebben ritkábban fordul elő izomhúzódás, vagy sérülés, arról nem is beszélve, hogy az edzés utáni stretching segít a regenerációban, s megelőzheti az izomláz kialakulását.

Stretching gyakorlatokat nemcsak az edzések végén lehet végezni, hanem pihenőnapokon is, az edzésnapok között.

A nyújtás lehet statikus, az izmok lassú, könnyed megfeszítésével körülbelül 10-60 másodpercig, vagy ritmikus mozdulatokkal és nagy mozgáskiterjedéssel járó dinamikus stretching, esetleg passzív, amely eszközök, vagy egy társ segítségével történik.

Ha nem szentelünk elegendő figyelmet a nyújtásnak, akkor az izmok megrövidülnek, a mozgástartomány beszűkül, a teljesítmény csökken, a sérülések kockázata megnő, míg a nyújtással megőrizhetjük és fejleszthetjük a rugalmasságunkat, a helyes testtartásunkat, véd a húzódásoktól, regenerál, fejlődik az izomzat.

Sportolásaink során az izom állandó igénybevételnek van kitéve, ezért fontos annak rugalmasságát fenntartani, illetve fejleszteni. A stretching segítségével nemcsak a sportsérüléseket tudjuk elkerülni, de a teljesítményünk fokozására is kiváló módszer.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.