Menü

Miért hizlal a tévénézés?

A televízió hatásairól, tudatos televíziózási szokásokról már írtunk korábban, akkor a cikkem végén ígértem, hogy arra is kitérek legközelebb, hogyan hizlal a tévé. Mert, hogy hizlal, ha a „doboz” előtt nassolgatunk, az egészen biztos. Észrevétlen kalóriák.

Ha abból indulunk ki, hogy naponta átlagban több órát nézzük a tévét, akkor ebből megállapítható, hogy egyrészt ellustulunk, eltunyulunk a kanapén, másrészt az étkezéseinket is a készülék előtt végezzük. Míg a TV előtt ülünk, nem edzünk, nem mozgunk, nem sportolunk, kevesebb kalóriát égetünk, mintha például takarítanánk otthon, a bevitt kalóriák számát pedig ennek tudatában sem csökkentjük, sőt! Több kalóriát veszünk fel, mint amennyit elhasználunk, ami elhízáshoz vezet.

Tényekről tudunk kutatásokat találni, felmutatni, melyek kimondják, hogy egy háztartásban mennyi megy egy nap a tévé, ebből mennyi a háttérzaj funkció és mennyit ülünk ténylegesen előtte. Az elhízott emberek nagy része több, mint 3 órát televíziózik naponta, ahogy pedig növekszik a TV előtt eltöltött idő, úgy nő az eközbeni nassolás. A fizikai aktivitás pedig csökken. Kutatók már rég bebizonyították, hogy az étkezések közötti TV-zés és a készülék előtti nassolás plusz kilókhoz, elhízáshoz vezet és ez sajnos nemcsak a felnőttekre igaz, hanem a gyerekekre, kamaszokra is. Hazánkban nagyon sok az elhízott kisgyerek és már kiskamasz korban problémát okoz egy-egy feladat elvégzése a testnevelés órán.

Minden egyes „tévézős-falat” feltűnik később a mérlegen, majd a tükörben.

Svédországban is végeztek egy ezzel kapcsolatos kutatást, amely megdöbbentő adatokat közölt. Az unalmas tévéműsorok 52%-kal növelik az esélyét, hogy kalóriadús rágcsálnivalót veszünk magunkhoz, ez pedig így is van, hiszen sokan, ha unatkoznak, esznek. Ez a televízió előtt fokozottan így van és ilyenkor olyan dolgokat, olyan ételeket kívánunk, amit pont kerülni kéne, vagy csak ritkán és mértékkel fogyasztani, megfelelő sporttevékenység mellett. A televíziózás pedig nem az.

A cikkben sok tényre támaszkodva soroltam a televízió előtti nassolás következményeit, azonban a hibakeresés helyett inkább a megoldást kutassuk. Mindenki szeret egy hosszú munkanap után elnyúlni a kanapén, s bekapcsolni a televíziót, szörfözgetni a csatornák között, nincs ezzel baj. Egészen addig legalábbis, amíg megválogatjuk a nézett műsorokat, tudatosan választjuk meg a tévé előtt eltöltött időt, sort kerítünk a rendszeres fizikai aktivitásra, mozgásra is, szelektálunk, válogatunk tudatosan cselekszünk és figyelünk, hogy a nassolás egészséges rágcsálnivalókra korlátozódjon.

Szépüljünk belülről!

Talán kevésbé hirdetett vagy ritkábban emlegetett dolog, hogy belülről legalább annyit tehetünk a bőrünk épségért és szépségéért, mint külsőleg, a drága kozmetikumokkal. A márkás holmik mit sem érnek, a belső támogatás nélkül. Mégis mit értünk azon, hogy szépüljünk belülről?

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?