Menü

Miért hizlal a tévénézés?

A televízió hatásairól, tudatos televíziózási szokásokról már írtunk korábban, akkor a cikkem végén ígértem, hogy arra is kitérek legközelebb, hogyan hizlal a tévé. Mert, hogy hizlal, ha a „doboz” előtt nassolgatunk, az egészen biztos. Észrevétlen kalóriák.

Ha abból indulunk ki, hogy naponta átlagban több órát nézzük a tévét, akkor ebből megállapítható, hogy egyrészt ellustulunk, eltunyulunk a kanapén, másrészt az étkezéseinket is a készülék előtt végezzük. Míg a TV előtt ülünk, nem edzünk, nem mozgunk, nem sportolunk, kevesebb kalóriát égetünk, mintha például takarítanánk otthon, a bevitt kalóriák számát pedig ennek tudatában sem csökkentjük, sőt! Több kalóriát veszünk fel, mint amennyit elhasználunk, ami elhízáshoz vezet.

Tényekről tudunk kutatásokat találni, felmutatni, melyek kimondják, hogy egy háztartásban mennyi megy egy nap a tévé, ebből mennyi a háttérzaj funkció és mennyit ülünk ténylegesen előtte. Az elhízott emberek nagy része több, mint 3 órát televíziózik naponta, ahogy pedig növekszik a TV előtt eltöltött idő, úgy nő az eközbeni nassolás. A fizikai aktivitás pedig csökken. Kutatók már rég bebizonyították, hogy az étkezések közötti TV-zés és a készülék előtti nassolás plusz kilókhoz, elhízáshoz vezet és ez sajnos nemcsak a felnőttekre igaz, hanem a gyerekekre, kamaszokra is. Hazánkban nagyon sok az elhízott kisgyerek és már kiskamasz korban problémát okoz egy-egy feladat elvégzése a testnevelés órán.

Minden egyes „tévézős-falat” feltűnik később a mérlegen, majd a tükörben.

Svédországban is végeztek egy ezzel kapcsolatos kutatást, amely megdöbbentő adatokat közölt. Az unalmas tévéműsorok 52%-kal növelik az esélyét, hogy kalóriadús rágcsálnivalót veszünk magunkhoz, ez pedig így is van, hiszen sokan, ha unatkoznak, esznek. Ez a televízió előtt fokozottan így van és ilyenkor olyan dolgokat, olyan ételeket kívánunk, amit pont kerülni kéne, vagy csak ritkán és mértékkel fogyasztani, megfelelő sporttevékenység mellett. A televíziózás pedig nem az.

A cikkben sok tényre támaszkodva soroltam a televízió előtti nassolás következményeit, azonban a hibakeresés helyett inkább a megoldást kutassuk. Mindenki szeret egy hosszú munkanap után elnyúlni a kanapén, s bekapcsolni a televíziót, szörfözgetni a csatornák között, nincs ezzel baj. Egészen addig legalábbis, amíg megválogatjuk a nézett műsorokat, tudatosan választjuk meg a tévé előtt eltöltött időt, sort kerítünk a rendszeres fizikai aktivitásra, mozgásra is, szelektálunk, válogatunk tudatosan cselekszünk és figyelünk, hogy a nassolás egészséges rágcsálnivalókra korlátozódjon.

A paradicsom paradicsoma a kamrában

Ki ne dobd a fonnyadó, vagy hibás paradicsomot, csinálj belőle különféle ételeket, szószokat, hogy télen is élvezhesd a nyár ízét és a vitaminok adta életerőt.

A falusi fiatalok összetartó közössége

Sokszor felmerül a kérdés, hogy szép dolog falun lakni, mert csend, nyugalom van, de mit is kezdjen ott magával az ember, főleg egy fiatal?! Igen is van mit csinálni, erre egy nagyon jó példa egy kis falu fiatal közössége, akik nagyon kreatívan fogják össze a falu népét, hogy együtt szórakozhassanak, és felpezsdítsék nem csak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály életét is. Interjú a KIFLI közösségével és egy oszlopos tagjával, Bódog Bencével.

Mezítláb járni egészséges

Elődeink évezredeken át mezítláb jártak, ma már azonban cipőt, zoknit hordunk, pedig a mezítláb járásnak nagyon sok előnye van, erre én magam akkor jöttem rá, mikor a fiam ortopéd orvosa egész nyárra ezt tanácsolta, lúdtalp-problémánk kezelésére.

Házi mosogatógép tabletta

A mostani elsivatagosodó világunkban, ahol nagy kincs az egészség, Földünk és vizünk tisztaságának megóvása, sok módszert alkalmazhatunk, hogy vigyázzunk ezekre, magunkra és még spórolhatunk is vele, így kipróbáltuk a házi mosogatógép tablettát, íme, az eredmény.

Szívelégtelenség kisokos - sajtóközlemény

A szívelégtelenség, mint kifejezés bizonyára mindenki számára ismerősen hangzik, elvégre, sajnos elég gyakran találkozhatunk vele a mindennapok során. De vajon tudjuk is mi rejlik valójában a tragikus halált, vagy legalábbis halálos betegséget sejtető elnevezés mögött, vagy csak valami ingatag elképzelésünk van a rettegett kórról? Egyáltalán mik a tünetei? Ha enyhén szúró érzést érzünk a mellkasunkban, rögtön a sürgősségire kellene rohannunk? Most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat