Menü

Miért hizlal a tévénézés?

A televízió hatásairól, tudatos televíziózási szokásokról már írtunk korábban, akkor a cikkem végén ígértem, hogy arra is kitérek legközelebb, hogyan hizlal a tévé. Mert, hogy hizlal, ha a „doboz” előtt nassolgatunk, az egészen biztos. Észrevétlen kalóriák.

Ha abból indulunk ki, hogy naponta átlagban több órát nézzük a tévét, akkor ebből megállapítható, hogy egyrészt ellustulunk, eltunyulunk a kanapén, másrészt az étkezéseinket is a készülék előtt végezzük. Míg a TV előtt ülünk, nem edzünk, nem mozgunk, nem sportolunk, kevesebb kalóriát égetünk, mintha például takarítanánk otthon, a bevitt kalóriák számát pedig ennek tudatában sem csökkentjük, sőt! Több kalóriát veszünk fel, mint amennyit elhasználunk, ami elhízáshoz vezet.

Tényekről tudunk kutatásokat találni, felmutatni, melyek kimondják, hogy egy háztartásban mennyi megy egy nap a tévé, ebből mennyi a háttérzaj funkció és mennyit ülünk ténylegesen előtte. Az elhízott emberek nagy része több, mint 3 órát televíziózik naponta, ahogy pedig növekszik a TV előtt eltöltött idő, úgy nő az eközbeni nassolás. A fizikai aktivitás pedig csökken. Kutatók már rég bebizonyították, hogy az étkezések közötti TV-zés és a készülék előtti nassolás plusz kilókhoz, elhízáshoz vezet és ez sajnos nemcsak a felnőttekre igaz, hanem a gyerekekre, kamaszokra is. Hazánkban nagyon sok az elhízott kisgyerek és már kiskamasz korban problémát okoz egy-egy feladat elvégzése a testnevelés órán.

Minden egyes „tévézős-falat” feltűnik később a mérlegen, majd a tükörben.

Svédországban is végeztek egy ezzel kapcsolatos kutatást, amely megdöbbentő adatokat közölt. Az unalmas tévéműsorok 52%-kal növelik az esélyét, hogy kalóriadús rágcsálnivalót veszünk magunkhoz, ez pedig így is van, hiszen sokan, ha unatkoznak, esznek. Ez a televízió előtt fokozottan így van és ilyenkor olyan dolgokat, olyan ételeket kívánunk, amit pont kerülni kéne, vagy csak ritkán és mértékkel fogyasztani, megfelelő sporttevékenység mellett. A televíziózás pedig nem az.

A cikkben sok tényre támaszkodva soroltam a televízió előtti nassolás következményeit, azonban a hibakeresés helyett inkább a megoldást kutassuk. Mindenki szeret egy hosszú munkanap után elnyúlni a kanapén, s bekapcsolni a televíziót, szörfözgetni a csatornák között, nincs ezzel baj. Egészen addig legalábbis, amíg megválogatjuk a nézett műsorokat, tudatosan választjuk meg a tévé előtt eltöltött időt, sort kerítünk a rendszeres fizikai aktivitásra, mozgásra is, szelektálunk, válogatunk tudatosan cselekszünk és figyelünk, hogy a nassolás egészséges rágcsálnivalókra korlátozódjon.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.