Menü

A nyáktömlő kialakulásának okai és kezelése

A nyáktömlőgyulladás egy fájdalmas betegség, amely a nyáktömlőket támadja. A nyáktömlők kicsi, folyadékkal telt hólyagok, amelyek az ízületek körül helyezkednek el és a csontok, ízületek és izmok közti megfelelő kipárnázottságért feleknek.

Leggyakrabban a nyáktömlőgyulladás – latinosan bursitis - a vállakban, a könyökben vagy a csípőben jelentkezik. Ritkábban, de előfordul a betegség a térdekben és a sarkakban is, valamint a nagylábujjban.

Ezáltal sokféle fájdalom jelentkezhet a betegséggel érintetteknél úgy, mint:

vállfájdalom
könyökfájás
csípőfájdalom
térdfájás
sarokfájás
nagylábujj fájdalom

Leginkább a betegség azokban az ízületekben jelentkezik, amelyek gyakori ismétlődő mozgást végeznek – így kialakulása nagyban hasonlít az ínhüvelygyulladásra is.

A nyáktömlőgyulladás kezelését minden esetben pihentetéssel kell kezdeni, amely hatására néhány hét alatt elmúlik a probléma. Ha azonban a tünetek nem enyhülnek, gyorsabb kezelésre vágyik, vagy gyakran jelentkezik a betegség, olyankor mindenképpen keressen fel reumatológus szakorvost, aki megállapítja a bursitis pontos okát, azonnali kezelést végez és tartós terápiát is javasol, amellyel elkerülhető a későbbi kialakulás.

A tartós terápia szinte minden esetben valamilyen gyógytorna és fizikoterápiás kezelés kombinációját jelenti.

A bursitis fő tünetei

A tünetek rendszerint hirtelen kezdődnek. A tömlő gyulladása helyi érzékenységet és duzzanatot okoz. Ha a közelben levő ízületeket mozgatja a beteg, az heves fájdalommal jár. Ha fertőzés okozza a gyulladást, akkor bőrpír is jelentkezik. A tömlőgyulladást általában nem kísérik olyan általános tünetek, mint hőemelkedés, láz, hidegrázás, izzadás, étvágytalanság. Ezek a panaszok csak azokban a ritka esetekben jelentkeznek, ha a bursa gennyes gyulladásáról van szó (ennek leggyakoribb oka a Staphylococcus aureus nevű baktérium okozta fertőzés).

Ha a bursitis huzamosabb ideig fennáll - főleg ismétlődő kis sérülések következtében -, akkor a fájdalom már nem olyan jelentős, a tömlő fala megvastagszik, duzzadttá válik, és a benne levő folyadék - ha megtapintjuk a tömlőt - fluktuál, azaz hullámzik, lüktet.

A tömlőgyulladás laboreltéréseket nem okoz, röntgenfelvételen sincs jelentős eltérés, csupán a régóta fennálló esetekben. Ekkor meszesedések láthatók a tömlő falában. A bursában kórosan felgyülemlett folyadék ultrahangvizsgálattal jól kimutatható, azonban a diagnózis felállítása elsősorban a beteg panaszaira támaszkodik.

A nyáktömlőgyulladás kezelése

Ha sérülés, trauma okozza a bursitist, akkor pihenéssel, a csont gipszsínnel való rögzítésével, a végtag nyugalomba helyezésével, jegelésével, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító kenőcsökkel megszűnik a gyulladás. Erős fájdalomnál esetleg a helyileg alkalmazott, a térdízületbe adott szteroid-injekciók alkalmazásával teljes javulás érhető el.

Abban az esetben, ha fertőzés következtében alakul ki a gyulladás, akkor antibiotikumok adásából, és a feszülő folyadékgyülem leszívásából áll a terápia. A csapolást szükség esetén ismételni is lehet.

Ha a panaszok a fent említett terápiára nem csökkennek, és a beteget nagyon zavarják mindennapi teendői végzésében, akkor műtéti megoldás (eltávolítás) válik szükségessé. Sebészi terápia javasolt továbbá, ha nagy sérülést követően lép fel a bursitis, ha gyakran visszatér, valamint, ha köszvényes vagy gennyes tömlőgyulladás áll fenn.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?