Menü

Miért fontos a hyaluronsav?

Hyaluronsav. Vagy Hialuronsav. Írják „y”- nal és „i” betűvel is és hirtelen nem is mindig tudom kimondani. Pedig sokkal fontosabb dologról van szó, mint egy divatos kifejezés az arckrémreklámokból. Miért jó a hialuronsav? Sokszor mondjuk, hogy mi bizony nem dőlünk be a csodát ígérő krémeknek és kozmetikumoknak, hiszen jól tudjuk, nincs ilyen szer, mégis eladhatóvá válik egy kence, ha több divatos kifejezéssel ruházzuk fel. A hyaluron kifejezéssel is sok készítmény eladhatóvá válik a piacon, de mit tud valójában?

Sokan használnak manapság hialuronsavat tartalmazó krémeket vagy étrend-kiegészítőket a bőr szépségének a megőrzése érdekében vagy akár ízületi problémák miatt.

A divatkifejezések korát éljük, azonban a hyaluron most némiképp előnyt élvez, ugyanis egy fontos molekuláról van szó, mely a vízmegtartásért felel. A hialuronsav a szervezet egyik természetes építőeleme, nagy része a bőrben összpontosul, ezért olyan fontos a bőrápolásban.

A vízhiányos, dehidratált bőr nem rugalmas, nem puha tapintású, sem ránctalan.

A hialuron egyik erőssége, hogy kisimítja a bőrt, rugalmassá teszi, emellett pedig a nedvességmegtartásért is felel és gyulladáscsökkentő hatású.

Antioxidáns tulajdonságú, segít a bőröregedés folyamatait felgyorsító szabadgyökökkel szemben. Igazi szupermolekula! A hyaluronsav kifejezés a görög hialosz (üveges) szóból ered, és állagát tekintve egy áttetsző anyag, mely zselészerű lesz vízzel keveredve. Olyan, mint egy kenőanyag.

Milliók ízületeit kezelik hyaluronos készítményekkel, elsősorban térdfájdalmakon segít, de több területen is sikerrel alkalmazzák, például a reumatológiában, az ortopédiában és sportorvoslásban, bőrgyógyászatban. Az ízületek kenőanyagaként ismert, illetve sebek gyógyulásához használják, de helye van az orvosesztétikában is.

A hyaluronsav az emberi szervezeteben mindenhol előfordul: 56%-a a bőrben, 35%-a az izmokban és a csontokban, 9%-a pedig máshol található meg a szervezetben.

A tudomány fejlődésének köszönhetően ezt az anyagot hamarosan a gyógyászat más területein is minden bizonnyal sikerrel alkalmazzák majd. A hyaluronsav egyik természetes forrása a csontleves, így ezért az étrendünkbe illesztett több csontleves automatikusan növeli a hyaluronsav bevitelünket is.

Egy alig ismert anyagról volt szó mai cikkünkben, amely mégis nélkülözhetetlen a gyógyászatban. Ez volt a hyaluronsav. Széleskörű elterjedéséért egy magyar tudósnak kell köszönetet mondanunk: Dr. Balázs Endre a hialuronsavval kapcsolatos felfedezések emblematikus alakja.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.