Menü

Miért fontos a hyaluronsav?

Hyaluronsav. Vagy Hialuronsav. Írják „y”- nal és „i” betűvel is és hirtelen nem is mindig tudom kimondani. Pedig sokkal fontosabb dologról van szó, mint egy divatos kifejezés az arckrémreklámokból. Miért jó a hialuronsav? Sokszor mondjuk, hogy mi bizony nem dőlünk be a csodát ígérő krémeknek és kozmetikumoknak, hiszen jól tudjuk, nincs ilyen szer, mégis eladhatóvá válik egy kence, ha több divatos kifejezéssel ruházzuk fel. A hyaluron kifejezéssel is sok készítmény eladhatóvá válik a piacon, de mit tud valójában?

Sokan használnak manapság hialuronsavat tartalmazó krémeket vagy étrend-kiegészítőket a bőr szépségének a megőrzése érdekében vagy akár ízületi problémák miatt.

A divatkifejezések korát éljük, azonban a hyaluron most némiképp előnyt élvez, ugyanis egy fontos molekuláról van szó, mely a vízmegtartásért felel. A hialuronsav a szervezet egyik természetes építőeleme, nagy része a bőrben összpontosul, ezért olyan fontos a bőrápolásban.

A vízhiányos, dehidratált bőr nem rugalmas, nem puha tapintású, sem ránctalan.

A hialuron egyik erőssége, hogy kisimítja a bőrt, rugalmassá teszi, emellett pedig a nedvességmegtartásért is felel és gyulladáscsökkentő hatású.

Antioxidáns tulajdonságú, segít a bőröregedés folyamatait felgyorsító szabadgyökökkel szemben. Igazi szupermolekula! A hyaluronsav kifejezés a görög hialosz (üveges) szóból ered, és állagát tekintve egy áttetsző anyag, mely zselészerű lesz vízzel keveredve. Olyan, mint egy kenőanyag.

Milliók ízületeit kezelik hyaluronos készítményekkel, elsősorban térdfájdalmakon segít, de több területen is sikerrel alkalmazzák, például a reumatológiában, az ortopédiában és sportorvoslásban, bőrgyógyászatban. Az ízületek kenőanyagaként ismert, illetve sebek gyógyulásához használják, de helye van az orvosesztétikában is.

A hyaluronsav az emberi szervezeteben mindenhol előfordul: 56%-a a bőrben, 35%-a az izmokban és a csontokban, 9%-a pedig máshol található meg a szervezetben.

A tudomány fejlődésének köszönhetően ezt az anyagot hamarosan a gyógyászat más területein is minden bizonnyal sikerrel alkalmazzák majd. A hyaluronsav egyik természetes forrása a csontleves, így ezért az étrendünkbe illesztett több csontleves automatikusan növeli a hyaluronsav bevitelünket is.

Egy alig ismert anyagról volt szó mai cikkünkben, amely mégis nélkülözhetetlen a gyógyászatban. Ez volt a hyaluronsav. Széleskörű elterjedéséért egy magyar tudósnak kell köszönetet mondanunk: Dr. Balázs Endre a hialuronsavval kapcsolatos felfedezések emblematikus alakja.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.