Menü

Miért fontos a hyaluronsav?

Hyaluronsav. Vagy Hialuronsav. Írják „y”- nal és „i” betűvel is és hirtelen nem is mindig tudom kimondani. Pedig sokkal fontosabb dologról van szó, mint egy divatos kifejezés az arckrémreklámokból. Miért jó a hialuronsav? Sokszor mondjuk, hogy mi bizony nem dőlünk be a csodát ígérő krémeknek és kozmetikumoknak, hiszen jól tudjuk, nincs ilyen szer, mégis eladhatóvá válik egy kence, ha több divatos kifejezéssel ruházzuk fel. A hyaluron kifejezéssel is sok készítmény eladhatóvá válik a piacon, de mit tud valójában?

Sokan használnak manapság hialuronsavat tartalmazó krémeket vagy étrend-kiegészítőket a bőr szépségének a megőrzése érdekében vagy akár ízületi problémák miatt.

A divatkifejezések korát éljük, azonban a hyaluron most némiképp előnyt élvez, ugyanis egy fontos molekuláról van szó, mely a vízmegtartásért felel. A hialuronsav a szervezet egyik természetes építőeleme, nagy része a bőrben összpontosul, ezért olyan fontos a bőrápolásban.

A vízhiányos, dehidratált bőr nem rugalmas, nem puha tapintású, sem ránctalan.

A hialuron egyik erőssége, hogy kisimítja a bőrt, rugalmassá teszi, emellett pedig a nedvességmegtartásért is felel és gyulladáscsökkentő hatású.

Antioxidáns tulajdonságú, segít a bőröregedés folyamatait felgyorsító szabadgyökökkel szemben. Igazi szupermolekula! A hyaluronsav kifejezés a görög hialosz (üveges) szóból ered, és állagát tekintve egy áttetsző anyag, mely zselészerű lesz vízzel keveredve. Olyan, mint egy kenőanyag.

Milliók ízületeit kezelik hyaluronos készítményekkel, elsősorban térdfájdalmakon segít, de több területen is sikerrel alkalmazzák, például a reumatológiában, az ortopédiában és sportorvoslásban, bőrgyógyászatban. Az ízületek kenőanyagaként ismert, illetve sebek gyógyulásához használják, de helye van az orvosesztétikában is.

A hyaluronsav az emberi szervezeteben mindenhol előfordul: 56%-a a bőrben, 35%-a az izmokban és a csontokban, 9%-a pedig máshol található meg a szervezetben.

A tudomány fejlődésének köszönhetően ezt az anyagot hamarosan a gyógyászat más területein is minden bizonnyal sikerrel alkalmazzák majd. A hyaluronsav egyik természetes forrása a csontleves, így ezért az étrendünkbe illesztett több csontleves automatikusan növeli a hyaluronsav bevitelünket is.

Egy alig ismert anyagról volt szó mai cikkünkben, amely mégis nélkülözhetetlen a gyógyászatban. Ez volt a hyaluronsav. Széleskörű elterjedéséért egy magyar tudósnak kell köszönetet mondanunk: Dr. Balázs Endre a hialuronsavval kapcsolatos felfedezések emblematikus alakja.

Szívelégtelenség kisokos - sajtóközlemény

A szívelégtelenség, mint kifejezés bizonyára mindenki számára ismerősen hangzik, elvégre, sajnos elég gyakran találkozhatunk vele a mindennapok során. De vajon tudjuk is mi rejlik valójában a tragikus halált, vagy legalábbis halálos betegséget sejtető elnevezés mögött, vagy csak valami ingatag elképzelésünk van a rettegett kórról? Egyáltalán mik a tünetei? Ha enyhén szúró érzést érzünk a mellkasunkban, rögtön a sürgősségire kellene rohannunk? Most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat

Mire figyeljünk vérvétel előtt?

Időnként pusztán betegségmegelőzés, egészségmegőrzés szempontjából, máskor konkrét betegség miatt szükséges laborvizsgálat. A vérvétel bizonyos időközönként fontos, ám sokszor elbizonytalanodik az ember, mi mindent tehet és mit nem a laborvizsgálat előtt, ezért csokorba gyűjtjük, mi mindenre kell figyelni vérvételre készülve.

Mit kell tudni az ekcémáról?

Talán az egyik leggyakoribb bőrbetegség az ekcéma, azonban több fajtája is van, ami akár felnőtt korban is jelentkezhet. Mutatjuk, mit kell róla tudni.

Csodákra képes az arctorna

Milyen jó lenne, ha vegyszerek nélküli ránckezelés is létezne, nem igaz? Tulajdonképpen már létezik, ez pedig az arctorna.

A pajzsmirigy megnagyobbodásának okai

A pajzsmirigy méretének, tapintásának a megváltozása az egyik legbiztosabb jele a pajzsmirigy rendellenes működésének. Az, hogy pontosan mi okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását és milyen kezelés szükséges, csak alapos orvosi vizsgálattal állapítható meg.