Menü

Gyümölcsök, amiket cukorbetegek is fogyaszthatnak

A gyümölcsfogyasztás szabályait javasolt tisztázni a diabétesszel élőknek. Szigorú diétát ír elő az orvos azoknak, akik kettes típusú cukorbetegségben szenvednek.

Nem véletlenül: a cukorbetegeknek másképp működik az anyagcseréjük, az inzulinreceptorok nem érzékelik megfelelően a glükózt, a sejtek legfőbb energiaforrását. A fennálló hormonális zavar miatt a cukorbetegek nem tudják megfelelően hasznosítani. A cukorbetegek is fogyaszthatnak olyan gyümölcsöket, amikre nem allergiások. Sőt, egy tanulmányukban még arra is kitértek, hogy aki több gyümölcsöt fogyaszt, képes csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Figyelembe kell venni a fogyasztani kívánt étel glikémiás indexét (GI). Az érték jelzi, mennyire hamar tudja megemelni az élelmiszer a vércukorszintet. Másik érték, mellyel érdemes tisztában lenni, a glikémiás terhelés (GL), ami még az elfogyasztott szénhidrát mennyiségével is foglalkozik. Azok az élelmiszerek, amiknek alacsony a GL- és GI-indexük, segítenek kontroll alatt tartani vércukorszintet.

Alacsony GI és GL gyümölcsök (>GI 55 és >10 GL)

Alma: az alma az orvost távol tartja, és tényleg. Egy kisebb alma 77 kalóriát és 21 gramm szénhidrátot tartalmaz. Nagyszerű C-vitamin- és rostforrás. Ne pucold meg az almát, a héjában van a legtöbb vitamin!

Avokádó: Alacsony szénhidráttartalma és magas a rosttartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják.

Kivi: igazi kálium-, rost-, és C-vitamin-bomba. Egy nagyobb kivi 56 kalóriát és 13 gramm szénhidrátot tartalmaz, érdemes fogyasztani.

Narancs: 15 gramm szénhidrátot és 62 kalóriát tartalmaz. Remek C-vitamin-, folsav (B9-vitamin)- és káliumforrás, utóbbi képes segíteni a vérnyomás szabályozásban is. Ez úgy általában jellemzi a citrusféléket, többek között a grapefruitot is.

Meggy: bebizonyították, hogy nagy segítség belső gyulladások esetén. Egy csészényi meggy 78 kalóriát és 19 gramm szénhidrátot tartalmaz, és valódi antioxidáns-bomba.

Sárgabarack: a barackok kitűnő A-, C-vitamin- és rostforrások. A sárgabarack 17 kalóriát tartalmaz és 4 gramm szénhidrátot. 4 darab belőle képes biztosítani a napi A-vitamin-szükséglet felét.

Körte: cukorbetegek bátran fogyaszthatnak körtét is, amivel tudják pótolni a szükséges K-vitamin mennyiségét.

Áfonya, málna, eper: a bogyós gyümölcsök a cukorbetegek szuperételei. Antioxidánsban, vitaminokban és rostokban gazdagok. Háromnegyed csészényi áfonya körülbelül 62 kalóriát tartalmaz, amiből 16 gramm szénhidrát.

Létfontosságú a megfelelő rostbevitel cukorbetegség estén, mivel lassítja a cukor felszívódását, ezáltal befolyásolja a vércukorszintet. Ezek a gyümölcsök csökkentik az elhízás, a szívroham és agyvérzés veszélyét. Az elhízás pedig köztudottan erős korrelációt mutat a kettes típusú diabétesszel. Gyümölcsfogyasztás esetén be kell tartani az ajánlott mértéket és a kezelőorvos javaslatait.

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.