Menü

Kollagén kisokos

A kollagén az egyik leggyakrabban emlegetett szó a kozmetikai iparban. Gyakorlatilag minden nőnek ajánlják 30 fölött, de akár már 25 éves kortól is szembejönnek az emberrel ezek a hirdetések. A kollagén a szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható fehérje, ami 30 éves korunktól már nem termelődik akkora mennyiségben, mint mondjuk 25 éves korunk előtt. A kollagén fontos alkotója egyébként a bőrnek, hajhagymáknak, csontoknak, szalagoknak és inaknak, de még a porcoknak is. Szinte mindenhol megtalálható és nagyjából 40 különböző kollagéntípust különítünk el.

Az I-es típusú kollagén nagyobb mennyiségben megtalálható a bőrben, hajhagymákban, csontokban, szalagokban és inakban. Ezt halból és marhából tudják előállítani. Egyébként forrás szerint összesen három csoportra osztjuk a kollagéneket; marha, csirke, hal.

A fentebb említett marhából származó kollagén tartalmaz II-es típusút is, ami az ízületek és porcok alkotóeleme, forrása pedig általában csirke, nem pedig marha; abban csak kisebb mennyiségben van jelen.

A III-as típusú kollagén az I-eshez hasonlóan a bőr és haj egyik legfontosabb alkotóeleme, emellett pedig az artériák falaiban is megtalálható: feladatuk a szövetek rugalmasságának biztosítása, ezzel nem csak a külsőt fiatalítva, de a szív-és érrendszer egészségét is biztosítva.

A kollagén szedése 25-30 éves kor körül már minden nő életében előkerül, ha csak ötlet szintjén is. Hiszen nem csak a kor, de az életmód is nagyban befolyásolja a szervezet kollagéntermelését.

A szájon át szedhető kollagén készítmények teszteredményei azt mutatják, hogy pár hét után láthatóan finomodik a bőr felülete, persze nem várhatunk egyből 10 év mínuszt, de az eredmény egyértelmű. A meglévő ráncokon bár azt ígérik segít a kollagén szedése, ezek általában nem tűnnek el, legjobb esetben is csak halványodnak kicsit.

Alapvetően a bőrünk hidratáltságát hivatott a kollagén fenntartani, ami miatt pedig üdébbnek, kipihentebbnek tűnik az arc és elmondható az is, hogy lelassítja az öregedés folyamatát és a ráncok kialakulását.

Kiszerelését tekintve általában a hidrolizált kollagént ajánlják, mert ez egyfajta előemésztett formája a kollagénnek és a gyomor is könnyebben, jobb hatásfokkal dolgozza fel. Persze lehet natúr kollagént is vásárolni, azonban ez könnyebben hasznosul. A hidrolizált kollagént kapszulában, vagy por formában is lehet kapni.

A megfelelési kényszer lélektana, avagy a belső elvárások csapdájában

A megfelelési kényszer a modern társadalom egyik leggyakoribb, mégis legtöbbször rejtve maradó lelki jelensége. Lényege, hogy az ember állandó belső nyomást érez arra, hogy mások elvárásainak megfeleljen, akkor is, ha ez a saját igényei, határai vagy jólléte rovására megy. Bár a köznyelv néha „kényszernek” nevezi, valójában nem kényszerbetegség, hanem egy szorongásból, önértékelési bizonytalanságból és korai tanult mintákból kialakuló működésmód.

A bőrviszketés fiziológiája és okai

A viszketés a bőrben lévő idegvégződések ingerlése révén jön létre, amelyek a gerincvelőn keresztül az agyba továbbítják a jelet. A kiváltó okok két nagy csoportra oszthatók: a bőrbetegségekre és a szisztémás (belgyógyászati) betegségekre.

Mit adhat a sötétségterápia a digitális világban?

A sötétségterápia elsőre talán extrémnek hangzik, de valójában egy régi időkben is alkalmazott technológia, ami a teljes fénymegvonást használja arra, hogy az idegrendszer levegőhöz jusson. Nem csodaszer és nem is óriási különlegesség, mégis kapaszkodót adhat azoknak, akik túlterhelten élik a mindennapjaikat, és már azt érzik, hogy a külvilág egyszerűen túl zajos számukra.

Fibromyalgia, a test jelez az elfojtott érzések miatt

Amikor valamink fáj, annak oka van akár egy kellemetlen kór is állhat a háttérben, de minden fájdalom egy jelzés a testünktől, hogy valami nincs rendben.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.