Menü

Kollagén kisokos

A kollagén az egyik leggyakrabban emlegetett szó a kozmetikai iparban. Gyakorlatilag minden nőnek ajánlják 30 fölött, de akár már 25 éves kortól is szembejönnek az emberrel ezek a hirdetések. A kollagén a szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható fehérje, ami 30 éves korunktól már nem termelődik akkora mennyiségben, mint mondjuk 25 éves korunk előtt. A kollagén fontos alkotója egyébként a bőrnek, hajhagymáknak, csontoknak, szalagoknak és inaknak, de még a porcoknak is. Szinte mindenhol megtalálható és nagyjából 40 különböző kollagéntípust különítünk el.

Az I-es típusú kollagén nagyobb mennyiségben megtalálható a bőrben, hajhagymákban, csontokban, szalagokban és inakban. Ezt halból és marhából tudják előállítani. Egyébként forrás szerint összesen három csoportra osztjuk a kollagéneket; marha, csirke, hal.

A fentebb említett marhából származó kollagén tartalmaz II-es típusút is, ami az ízületek és porcok alkotóeleme, forrása pedig általában csirke, nem pedig marha; abban csak kisebb mennyiségben van jelen.

A III-as típusú kollagén az I-eshez hasonlóan a bőr és haj egyik legfontosabb alkotóeleme, emellett pedig az artériák falaiban is megtalálható: feladatuk a szövetek rugalmasságának biztosítása, ezzel nem csak a külsőt fiatalítva, de a szív-és érrendszer egészségét is biztosítva.

A kollagén szedése 25-30 éves kor körül már minden nő életében előkerül, ha csak ötlet szintjén is. Hiszen nem csak a kor, de az életmód is nagyban befolyásolja a szervezet kollagéntermelését.

A szájon át szedhető kollagén készítmények teszteredményei azt mutatják, hogy pár hét után láthatóan finomodik a bőr felülete, persze nem várhatunk egyből 10 év mínuszt, de az eredmény egyértelmű. A meglévő ráncokon bár azt ígérik segít a kollagén szedése, ezek általában nem tűnnek el, legjobb esetben is csak halványodnak kicsit.

Alapvetően a bőrünk hidratáltságát hivatott a kollagén fenntartani, ami miatt pedig üdébbnek, kipihentebbnek tűnik az arc és elmondható az is, hogy lelassítja az öregedés folyamatát és a ráncok kialakulását.

Kiszerelését tekintve általában a hidrolizált kollagént ajánlják, mert ez egyfajta előemésztett formája a kollagénnek és a gyomor is könnyebben, jobb hatásfokkal dolgozza fel. Persze lehet natúr kollagént is vásárolni, azonban ez könnyebben hasznosul. A hidrolizált kollagént kapszulában, vagy por formában is lehet kapni.

Mit kell tudni az ekcémáról?

Talán az egyik leggyakoribb bőrbetegség az ekcéma, azonban több fajtája is van, ami akár felnőtt korban is jelentkezhet. Mutatjuk, mit kell róla tudni.

Csodákra képes az arctorna

Milyen jó lenne, ha vegyszerek nélküli ránckezelés is létezne, nem igaz? Tulajdonképpen már létezik, ez pedig az arctorna.

A pajzsmirigy megnagyobbodásának okai

A pajzsmirigy méretének, tapintásának a megváltozása az egyik legbiztosabb jele a pajzsmirigy rendellenes működésének. Az, hogy pontosan mi okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását és milyen kezelés szükséges, csak alapos orvosi vizsgálattal állapítható meg.

B-vitamin: ezért érdemes szednie, ha szorongásra, depresszióra hajlamos

Egy friss kutatás alapján a B6-és B12-vitaminok segíthetnek a szorongásos tünetek enyhítésében.

Mik a teendők kullancscsípés esetén?

A kullancsszezon minden év egyik kellemetlen, senki számára sem vágyott időszaka, amely jellemzően a tavaszi időjárás közepétől egészen ősz végéig tart, ez az időszak pedig a klímaváltozásnak köszönhetően egyre hosszabb. Az atkafélék rendjébe tartozó kullancsok számos betegséget terjeszthetnek, ezek közül a legismertebb és legveszélyesebb a Lyme-kór, amelyről ebben az írásban írok részletesebben, valamint írok annak megelőzéséről, felismeréséről, tüneteiről és a kullancseltávolítás helyes technikájáról is