Menü

Kollagén kisokos

A kollagén az egyik leggyakrabban emlegetett szó a kozmetikai iparban. Gyakorlatilag minden nőnek ajánlják 30 fölött, de akár már 25 éves kortól is szembejönnek az emberrel ezek a hirdetések. A kollagén a szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható fehérje, ami 30 éves korunktól már nem termelődik akkora mennyiségben, mint mondjuk 25 éves korunk előtt. A kollagén fontos alkotója egyébként a bőrnek, hajhagymáknak, csontoknak, szalagoknak és inaknak, de még a porcoknak is. Szinte mindenhol megtalálható és nagyjából 40 különböző kollagéntípust különítünk el.

Az I-es típusú kollagén nagyobb mennyiségben megtalálható a bőrben, hajhagymákban, csontokban, szalagokban és inakban. Ezt halból és marhából tudják előállítani. Egyébként forrás szerint összesen három csoportra osztjuk a kollagéneket; marha, csirke, hal.

A fentebb említett marhából származó kollagén tartalmaz II-es típusút is, ami az ízületek és porcok alkotóeleme, forrása pedig általában csirke, nem pedig marha; abban csak kisebb mennyiségben van jelen.

A III-as típusú kollagén az I-eshez hasonlóan a bőr és haj egyik legfontosabb alkotóeleme, emellett pedig az artériák falaiban is megtalálható: feladatuk a szövetek rugalmasságának biztosítása, ezzel nem csak a külsőt fiatalítva, de a szív-és érrendszer egészségét is biztosítva.

A kollagén szedése 25-30 éves kor körül már minden nő életében előkerül, ha csak ötlet szintjén is. Hiszen nem csak a kor, de az életmód is nagyban befolyásolja a szervezet kollagéntermelését.

A szájon át szedhető kollagén készítmények teszteredményei azt mutatják, hogy pár hét után láthatóan finomodik a bőr felülete, persze nem várhatunk egyből 10 év mínuszt, de az eredmény egyértelmű. A meglévő ráncokon bár azt ígérik segít a kollagén szedése, ezek általában nem tűnnek el, legjobb esetben is csak halványodnak kicsit.

Alapvetően a bőrünk hidratáltságát hivatott a kollagén fenntartani, ami miatt pedig üdébbnek, kipihentebbnek tűnik az arc és elmondható az is, hogy lelassítja az öregedés folyamatát és a ráncok kialakulását.

Kiszerelését tekintve általában a hidrolizált kollagént ajánlják, mert ez egyfajta előemésztett formája a kollagénnek és a gyomor is könnyebben, jobb hatásfokkal dolgozza fel. Persze lehet natúr kollagént is vásárolni, azonban ez könnyebben hasznosul. A hidrolizált kollagént kapszulában, vagy por formában is lehet kapni.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.