Menü

Függőséget okoz a sportóra?

A nagy kérdés az, elvehetik-e a modern kütyük és csúcsmodern okosórák a futás csodálatos élményét és örömét? Függőséget okoz a sportóra használata, vagy hasznos eszköz teljesítményünk fejlesztésére, sportolásaink megfigyelésére? A legújabb kutatások szerint a 21. század futója egyre inkább az okosórája rabjává válik.

Az okosórák valóban sok mindent tudnak ma már, régóta futok és használok sportórát, de magam is elképedek milyen csúcsmodern eszközök kaphatóak ma virtuális edzőpartnerként, melyek már térképpel, alvásfunkciók figyelésével, edzéstervekkel és még sorolhatnám mi mindennel segítik a sportolást.

Az okosórák szinte mindent mutatnak: a kilométert, az időt, a pulzust, teljesítményt, ez azonban könnyen visszaüt akkor, ha ennek függőségében indulunk el futni, s nem belső motivációból tesszük. Helyén kezelve segíti a munkát, de ha már csak ez számít, akkor jobb, ha inkább levesszük az eszközt.

A futást élvezni kell, örömből futni, lehetőleg szabadban, a legjobb, ha még a nap is süt közben, de esőben vagy szükség esetén egy futópadon is termel boldogsághormont, mint minden sport, csak meg kell találjuk benne az örömöt és a belső motivációt.

A kérdésre, hogy vajon okozhat-e függőséget a sportóra, a válasz: igen. Okozhat!

Ha egy futás számunkra csak akkor ér valamit, ha egy kütyüvel is mértük és kiposztolhatjuk a közösségi oldalakon és/vagy az alkalmazásokban, akkor igen, okozhat.

Hasznos a tudományt a mozgás mellé állítani, hiszen rengeteg pozitív oldala lehet, de ha arra a kérdésre, hogy mi volt a legjobb a futásunkban azt válaszoljuk, hogy amit az óránkkal mértünk és kielemeztünk, akkor nem vettük észre a tájat, a napsütést, a szabad levegő frissességét, a futótársaink küzdelmes-boldog arcát, s akkor az okosórák rabjai vagyunk.

A sporthoz használt okosóra, hasonlóan a többi okos eszközhöz, elsősorban segít abban, hogy okosabb módon sportoljunk, például kifejezetten jó funkció, hogy emlékeztet a mozgásra, de alakíthat ki függőséget azoknál, akik e köré építik fel edzéseiket, napjaikat.

Ha azt érezzük, mindenáron hozzá kell tenni a napunkhoz még 128 lépést vagy még 223 elégetendő kalóriát, - mert különben az okosóránk nem fog megdicsérni -, akkor túlzásba estünk. Használata negatív irányba sodor minket, hiszen a kütyünek akarunk megfelelni, s ha nem tudjuk teljesíteni az adott célt, ingerlékenyek és idegesek leszünk.

A folyamatos ingerültség, a megfelelési kényszer pedig előbb-utóbb fáradékonysággal, teljesítményromlással párosul, esetleg depresszióval, amiért nem tudtunk fejlődni, s ebben az esetben jobb felhagyni – legalábbis egy időre – az eszköz használatával.

Aki úgy érzi ilyen cipőben jár, teljesítménykényszertől szenved, az mielőbb kérjen segítséget és keressen fel egy sportpszichológust.

Egy okosóra kiváló edzőtárs ez vitathatatlan, de bármilyen modern sporteszközt is vásárolunk, a saját céljainkat csak mi magunk érhetjük el kitartó és következetes munkával. Ezt még az okosóra sem teszi meg helyettünk. Mindenkinek jó egészséget és jó közérzetet kívánok!

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.