Menü

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Nem ritka, hogy sokan este állnak neki elvégezni a napi edzésüket, mások meg reggel fittebbek és éberebbek, a hajnali kelésre és a munka előtti sportra esküsznek. Nem vagyunk egyformák, így ezzel nincs is baj, azonban mi arra vagyunk kíváncsiak, mikor a legjobb edzeni és mikor nem tanácsos.

Az esti órákban való edzés megnöveli a pulzust és a belső testhőmérsékletet, emiatt érveltek sokáig azzal, hogy az esti edzés nem segíti az elalvást, mivel stimulálja a testben bizonyos hormonok termelődését, mint például a kortizol (stresszhormon). Egy újabb kutatás azonban az ellenkezőjét állítja, eszerint – a közhiedelemmel tehát szöges ellentétben - a lefekvés előtti sportolás javíthat is az alvásunk minőségén, ezzel megdöntve az eddigi javaslatokat. Egyedül a HIIT-edzésekről bizonyították be, hogy röviddel lefekvés előtt végezve valóban ronthatnak az alvásminőségen, de minden más sportolás jótékonyan hat az alvásunkra, úgy, mint a torna, az erősítő-súlyzós edzés, vagy a pilates. Tehát, nem, hogy ártalmas az elalvásra, hanem még segíti is azt. Ráadásul akinek a stressz miatt vannak elalvási nehézségei, neki javasolt lehet az esti feszültséglevezetés hiszen így nyugodtabb, pihentebb testileg-lelkileg, mire ágyba kerül.

A legjobb erre a célra a jóga, nyugodtan végezhetjük lefekvés előtt, bizonyítottan enyhíti a stresszt, a szorongást és segít ellazulni.

Összességében a kérdésre a válasz: lehet este is edzeni, bizonyos sportfajták kivételével (HIIT), s minden esetben a hosszabb nyújtásra, esetleg-egy -két jógagyakorlat beiktatására kerüljön sor, majd egy könnyű vacsora elfogyasztása után, pihentetőbb alvásunk lesz az egész napos feszültség levezetésével. Természetesen, akik hozzám hasonlóan reggel szeretik elvégezni az edzésmunkát, nekik vidáman és fitten indulhat a reggelük, amely pedig az egész napjukra kihat.

A minőségi alvás kulcsa pedig a rendszeres sport. Akik - napszaktól függetlenül - rendszeresen edzenek, minőségibb alvással rendelkeznek, mint azok, akik nem edzenek.

Bármelyik verziót is válasszuk, bármely napszakban, egy biztos: mindenképp érdemes átütemezni a napot egy kis mozgás kedvéért és beiktatni valahová egy óra edzést és mellé minőségi étkezést, életmódváltást. Megéri!

Légy önmagad legjobb barátja!

A legjobb barátaink elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk, és így szeretnek. Cserébe elmondhatjuk a problémáinkat, miközben a legjobbat kívánjuk a másik számára.

A hastánc, mint életstílus

A hastánc a testnek-léleknek egy különleges kifejezőeszköze, melyben fontos szerepet játszik a kreativitás, az önkifejezés, a spiritualitás. A hastánc, több, mint tánc. Életstílus. Bartha Rékával, a Lunotis Tribal Academy fellépőcsoportjának tagjával beszélgettem.

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mindenki tudja, hogy nem érdemes éhgyomorra bevenni a napi vitaminokat, de ha már ettünk, mikor érdemes? Nézzük meg, mikor a legjobb a vitaminpótlás.

Értelmes és hasznos hobbik

Ki mivel tölti a szabadidejét? kinek mi a hobbija? A következő téma eköré épül fel, igyekeztünk hasznos, tartalmas szabadidős tevékenységeket összegyűjteni, melyek között van olyan is, amellyel az intelligencia is növelhető. Remélhetőleg kedvet kaptak a cikk elolvasásához!

Mediterrán étrend a fogyásért

Sokféle diéta létezik, ám az egyik legközkedveltebb a fogyni vágyók közt a mediterrán étrend. Nézzük, miért ez a legjobb választás.