Menü

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Nem ritka, hogy sokan este állnak neki elvégezni a napi edzésüket, mások meg reggel fittebbek és éberebbek, a hajnali kelésre és a munka előtti sportra esküsznek. Nem vagyunk egyformák, így ezzel nincs is baj, azonban mi arra vagyunk kíváncsiak, mikor a legjobb edzeni és mikor nem tanácsos.

Az esti órákban való edzés megnöveli a pulzust és a belső testhőmérsékletet, emiatt érveltek sokáig azzal, hogy az esti edzés nem segíti az elalvást, mivel stimulálja a testben bizonyos hormonok termelődését, mint például a kortizol (stresszhormon). Egy újabb kutatás azonban az ellenkezőjét állítja, eszerint – a közhiedelemmel tehát szöges ellentétben - a lefekvés előtti sportolás javíthat is az alvásunk minőségén, ezzel megdöntve az eddigi javaslatokat. Egyedül a HIIT-edzésekről bizonyították be, hogy röviddel lefekvés előtt végezve valóban ronthatnak az alvásminőségen, de minden más sportolás jótékonyan hat az alvásunkra, úgy, mint a torna, az erősítő-súlyzós edzés, vagy a pilates. Tehát, nem, hogy ártalmas az elalvásra, hanem még segíti is azt. Ráadásul akinek a stressz miatt vannak elalvási nehézségei, neki javasolt lehet az esti feszültséglevezetés hiszen így nyugodtabb, pihentebb testileg-lelkileg, mire ágyba kerül.

A legjobb erre a célra a jóga, nyugodtan végezhetjük lefekvés előtt, bizonyítottan enyhíti a stresszt, a szorongást és segít ellazulni.

Összességében a kérdésre a válasz: lehet este is edzeni, bizonyos sportfajták kivételével (HIIT), s minden esetben a hosszabb nyújtásra, esetleg-egy -két jógagyakorlat beiktatására kerüljön sor, majd egy könnyű vacsora elfogyasztása után, pihentetőbb alvásunk lesz az egész napos feszültség levezetésével. Természetesen, akik hozzám hasonlóan reggel szeretik elvégezni az edzésmunkát, nekik vidáman és fitten indulhat a reggelük, amely pedig az egész napjukra kihat.

A minőségi alvás kulcsa pedig a rendszeres sport. Akik - napszaktól függetlenül - rendszeresen edzenek, minőségibb alvással rendelkeznek, mint azok, akik nem edzenek.

Bármelyik verziót is válasszuk, bármely napszakban, egy biztos: mindenképp érdemes átütemezni a napot egy kis mozgás kedvéért és beiktatni valahová egy óra edzést és mellé minőségi étkezést, életmódváltást. Megéri!

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Egyre több az internetes csaló!

Mindig fontos felhívni a figyelmet az online csalásokra, de most különösen aktuális téma, hogy miért vigyázzanak a netes vásárlásokkal, hogyan ismerhetők fel az internetes csalók!

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?