Menü

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Nem ritka, hogy sokan este állnak neki elvégezni a napi edzésüket, mások meg reggel fittebbek és éberebbek, a hajnali kelésre és a munka előtti sportra esküsznek. Nem vagyunk egyformák, így ezzel nincs is baj, azonban mi arra vagyunk kíváncsiak, mikor a legjobb edzeni és mikor nem tanácsos.

Az esti órákban való edzés megnöveli a pulzust és a belső testhőmérsékletet, emiatt érveltek sokáig azzal, hogy az esti edzés nem segíti az elalvást, mivel stimulálja a testben bizonyos hormonok termelődését, mint például a kortizol (stresszhormon). Egy újabb kutatás azonban az ellenkezőjét állítja, eszerint – a közhiedelemmel tehát szöges ellentétben - a lefekvés előtti sportolás javíthat is az alvásunk minőségén, ezzel megdöntve az eddigi javaslatokat. Egyedül a HIIT-edzésekről bizonyították be, hogy röviddel lefekvés előtt végezve valóban ronthatnak az alvásminőségen, de minden más sportolás jótékonyan hat az alvásunkra, úgy, mint a torna, az erősítő-súlyzós edzés, vagy a pilates. Tehát, nem, hogy ártalmas az elalvásra, hanem még segíti is azt. Ráadásul akinek a stressz miatt vannak elalvási nehézségei, neki javasolt lehet az esti feszültséglevezetés hiszen így nyugodtabb, pihentebb testileg-lelkileg, mire ágyba kerül.

A legjobb erre a célra a jóga, nyugodtan végezhetjük lefekvés előtt, bizonyítottan enyhíti a stresszt, a szorongást és segít ellazulni.

Összességében a kérdésre a válasz: lehet este is edzeni, bizonyos sportfajták kivételével (HIIT), s minden esetben a hosszabb nyújtásra, esetleg-egy -két jógagyakorlat beiktatására kerüljön sor, majd egy könnyű vacsora elfogyasztása után, pihentetőbb alvásunk lesz az egész napos feszültség levezetésével. Természetesen, akik hozzám hasonlóan reggel szeretik elvégezni az edzésmunkát, nekik vidáman és fitten indulhat a reggelük, amely pedig az egész napjukra kihat.

A minőségi alvás kulcsa pedig a rendszeres sport. Akik - napszaktól függetlenül - rendszeresen edzenek, minőségibb alvással rendelkeznek, mint azok, akik nem edzenek.

Bármelyik verziót is válasszuk, bármely napszakban, egy biztos: mindenképp érdemes átütemezni a napot egy kis mozgás kedvéért és beiktatni valahová egy óra edzést és mellé minőségi étkezést, életmódváltást. Megéri!

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Hogyan kezdjünk hozzá egy könyv megírásához?

Adódik a kérdés, hogy mi a legnehezebb része egy könyv megírásának: az ötlet, a felépítés, vagy az, hogy minden nap számítógép, és papír előtt ülve írjunk a dolgokról? Az írás mindig egy procedúra, ami – mint minden folyamat – lebontható apróbb lépésekre. Bármilyen bonyolult is egy szöveg megszületése, végső soron szavakon, mondatokon keresztül történik, és felosztható bevezetésre, tárgyalásra, befejezésre. A dolog ennél persze kicsit bonyolultabb, de az alapvető lépések mindig ugyanazok, amelyekről az alábbi cikkben tudhatunk meg részleteket.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.