Menü

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A kérdés az, miként csökkenthetjük az úgynevezett ökológiai lábnyomunkat, erre a következő tanácsok és tudnivalók következnek, egy csokorba szedve:

Elsőként említendő az autózás. Ha kevesebbet autóznánk, többet járnánk gyalog, vagy biciklivel, rollerrel, futva, vagy sétálva, nemcsak egészségesebbek és fittebbek, karcsúbbak és edzettebbek lennénk, de tehetnénk a túlfogyasztás ellen és a szén-dioxid-kibocsátását is csökkentenénk. A tömegközlekedés is egyfajta megoldás lenne. Használjuk gyakrabban!

A kényelmes életünket nemcsak az állandó autóval járás (még a sarki ABC-be is) jelenti, hanem első helyeken említhetjük az élelmiszerpazarlást. Nem annyit eszünk, amennyire szükségünk van, hanem jóval többet, nem annyi kalóriát viszünk be, amennyit el is égetünk, hanem sokszorosát, ez túlfogyasztást is eredményez a földön és jómagunk egészségi állapotát is jelzi. Ha szó nélkül csak egyszerűen körülnézünk bármelyik magyar strandon nyáron, nagyon pontos képet kapunk a fizikai, fittségi és egészségi állapotunkról. Kommentár nélkül mondom, nézzünk körül. Idén már nyilván nem, de jövő nyáron tegyük meg.

Túlfogyasztunk behozott zöldségekből és gyümölcsökből, melyek kamionon érnek meg útközben melyek számos módon szennyezik a környezetet, s elősegítik a túlfogyasztást.

Legjobb lenne a piacon vásárolni szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, lehetőleg helyi termelőktől. Csak annyi élelmiszert vásároljunk, amennyit tényleg el is fogyasztunk.

Keressük a természetes alapanyagokból készült kozmetikumokat! Ezek a termékek a vízbe kerülve sem okoznak környezetkárosítást, arról nem is beszélve, hogy a bőrünknek is sokkal jobb.

Az otthonunk szigetelése sem olcsó dolog, anyagilag megterhelő, azonban megfelelő szigetelés híján a meleg 50%-a elszökhet.

Takarításhoz sem kell számtalan vegyszert felvásárolni, kiváló univerzális fertőtlenítőszer az ecet. A palackozott víz helyett fogyasszunk csapvizet. Magyarországon sok helyen kiváló minőségű az ivóvíz. Vásárláskor szerencsére már egyre nagyobb divat és népszerű új szokás saját vászonszatyrunkat használni, ahelyett, hogy folyton új műanyagszatyrokat vásárolnánk.

Nagyon megszívlelendő tanács, hogy kapcsoljuk le a villanyt a nem használt szobákban! Én folyton megyek a gyermekeim után és kapcsolom le, remélhetőleg előbb-utóbb ők is figyelni fognak erre. Az izzók élettartama is hosszabb lesz, és a pénztárcánk is meghálálja.

Háztartási berendezésekből az energiatakarékosakat válasszuk! Példát említve: a fagyasztók esetében egy A+++ -os készülék fele annyit fogyaszt, mint egy A+ -os, ez pedig meggondolandó.

Ne vásároljunk rengeteg új ruhát, variáljuk a régi darabokat, később ajándékozzuk/adjuk el, a szemetet pedig gyűjtsük szelektíven, az újra felhasználhatóság jegyében, csökkentve ezzel a túlfogyasztást.

A túlfogyasztás ellen számtalan megoldás létezik még, a felsorolás korántsem ért ezzel véget, a környezettudatos élet a legkézenfekvőbb, mely olcsóbb is, egészségesebb is, minden szempontból jobb váltás az életünkben, mégis sokszor el kell mondani, külön cikket kell szentelni neki, többször fel kell hívni rá a figyelmet, mert az emberek nagy része még mindig nem fogékony erre.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!