Menü

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A kérdés az, miként csökkenthetjük az úgynevezett ökológiai lábnyomunkat, erre a következő tanácsok és tudnivalók következnek, egy csokorba szedve:

Elsőként említendő az autózás. Ha kevesebbet autóznánk, többet járnánk gyalog, vagy biciklivel, rollerrel, futva, vagy sétálva, nemcsak egészségesebbek és fittebbek, karcsúbbak és edzettebbek lennénk, de tehetnénk a túlfogyasztás ellen és a szén-dioxid-kibocsátását is csökkentenénk. A tömegközlekedés is egyfajta megoldás lenne. Használjuk gyakrabban!

A kényelmes életünket nemcsak az állandó autóval járás (még a sarki ABC-be is) jelenti, hanem első helyeken említhetjük az élelmiszerpazarlást. Nem annyit eszünk, amennyire szükségünk van, hanem jóval többet, nem annyi kalóriát viszünk be, amennyit el is égetünk, hanem sokszorosát, ez túlfogyasztást is eredményez a földön és jómagunk egészségi állapotát is jelzi. Ha szó nélkül csak egyszerűen körülnézünk bármelyik magyar strandon nyáron, nagyon pontos képet kapunk a fizikai, fittségi és egészségi állapotunkról. Kommentár nélkül mondom, nézzünk körül. Idén már nyilván nem, de jövő nyáron tegyük meg.

Túlfogyasztunk behozott zöldségekből és gyümölcsökből, melyek kamionon érnek meg útközben melyek számos módon szennyezik a környezetet, s elősegítik a túlfogyasztást.

Legjobb lenne a piacon vásárolni szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, lehetőleg helyi termelőktől. Csak annyi élelmiszert vásároljunk, amennyit tényleg el is fogyasztunk.

Keressük a természetes alapanyagokból készült kozmetikumokat! Ezek a termékek a vízbe kerülve sem okoznak környezetkárosítást, arról nem is beszélve, hogy a bőrünknek is sokkal jobb.

Az otthonunk szigetelése sem olcsó dolog, anyagilag megterhelő, azonban megfelelő szigetelés híján a meleg 50%-a elszökhet.

Takarításhoz sem kell számtalan vegyszert felvásárolni, kiváló univerzális fertőtlenítőszer az ecet. A palackozott víz helyett fogyasszunk csapvizet. Magyarországon sok helyen kiváló minőségű az ivóvíz. Vásárláskor szerencsére már egyre nagyobb divat és népszerű új szokás saját vászonszatyrunkat használni, ahelyett, hogy folyton új műanyagszatyrokat vásárolnánk.

Nagyon megszívlelendő tanács, hogy kapcsoljuk le a villanyt a nem használt szobákban! Én folyton megyek a gyermekeim után és kapcsolom le, remélhetőleg előbb-utóbb ők is figyelni fognak erre. Az izzók élettartama is hosszabb lesz, és a pénztárcánk is meghálálja.

Háztartási berendezésekből az energiatakarékosakat válasszuk! Példát említve: a fagyasztók esetében egy A+++ -os készülék fele annyit fogyaszt, mint egy A+ -os, ez pedig meggondolandó.

Ne vásároljunk rengeteg új ruhát, variáljuk a régi darabokat, később ajándékozzuk/adjuk el, a szemetet pedig gyűjtsük szelektíven, az újra felhasználhatóság jegyében, csökkentve ezzel a túlfogyasztást.

A túlfogyasztás ellen számtalan megoldás létezik még, a felsorolás korántsem ért ezzel véget, a környezettudatos élet a legkézenfekvőbb, mely olcsóbb is, egészségesebb is, minden szempontból jobb váltás az életünkben, mégis sokszor el kell mondani, külön cikket kell szentelni neki, többször fel kell hívni rá a figyelmet, mert az emberek nagy része még mindig nem fogékony erre.

Légy önmagad legjobb barátja!

A legjobb barátaink elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk, és így szeretnek. Cserébe elmondhatjuk a problémáinkat, miközben a legjobbat kívánjuk a másik számára.

A hastánc, mint életstílus

A hastánc a testnek-léleknek egy különleges kifejezőeszköze, melyben fontos szerepet játszik a kreativitás, az önkifejezés, a spiritualitás. A hastánc, több, mint tánc. Életstílus. Bartha Rékával, a Lunotis Tribal Academy fellépőcsoportjának tagjával beszélgettem.

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mindenki tudja, hogy nem érdemes éhgyomorra bevenni a napi vitaminokat, de ha már ettünk, mikor érdemes? Nézzük meg, mikor a legjobb a vitaminpótlás.

Értelmes és hasznos hobbik

Ki mivel tölti a szabadidejét? kinek mi a hobbija? A következő téma eköré épül fel, igyekeztünk hasznos, tartalmas szabadidős tevékenységeket összegyűjteni, melyek között van olyan is, amellyel az intelligencia is növelhető. Remélhetőleg kedvet kaptak a cikk elolvasásához!

Mediterrán étrend a fogyásért

Sokféle diéta létezik, ám az egyik legközkedveltebb a fogyni vágyók közt a mediterrán étrend. Nézzük, miért ez a legjobb választás.