Menü

Szépüljünk belülről!

Kamaszkoromban borzasztó pattanásos bőröm volt, sajnos hiába tettem ellene, nem javult a helyzet egészen addig, amíg el nem múltak a kamaszéveim. Ma már rendben van a bőröm, de sosem felejtem el a gátlásos, aknés arcbőr miatt elkeseredett éveim és lassan 15-20 éve nagyon odafigyelek és vigyázok a bőröm állapotára.

Nemcsak kívülről használok megfelelő és jól bevált kencéket, de arra is ügyelek, mit viszek a szervezetembe, mit eszem, mit iszom, mennyit mozgok, mennyit alszom, milyen vitaminokat, étrend-kiegészítőket szedem.

Talán kevésbé hirdetett vagy ritkábban emlegetett dolog, hogy belülről legalább annyit tehetünk a bőrünk épségért és szépségéért, mint külsőleg, a drága kozmetikumokkal. A márkás holmik mit sem érnek, a belső támogatás nélkül. A vitaminok és táplálékkiegészítők mind segítik egészségünket és szépségünket, azonban a megfelelő alap dolgok hiányában, - mint például elegendő folyadékfogyasztás, alvás, egészséges étrend, rendszeres sport – ez mit sem ér.

Mit jelentenek az antioxidánsok? Miért fontosak?

Egyszerűen elmagyarázva az antioxidánsok megvédik szervezetünket - így bőrünket is - az az öregedéstől. Lényegében ennyiben segítenek és hasznosak. Az emberi test termeli ugyan őket, de nem elegendő mennyiségben.

Nagyon erős antioxidáns a C-vitamin: citrusfélék, bogyós gyümölcsök, paradicsom, paprika a legjobb forrása.

A bőrnek nagyon kell az E-vitamin: csökkenti az öregedési folyamatokat. Növényi olajok, magvak, gabonacsíra, máj, tojás tartalmazza.

Az A-vitamin felelős a faggyútermelés szabályozásáért, zsírban oldódik, körültekintően kell szedni, mert túladagolása májkárosodással járhat. A májban, halakban, répában, spenótban és a sárgabarackban található.

A reklámok jól hangzó marketingszövege nem felejtheti ki a Q10 koenzim kifejezést: a fény és az UV sugárzás okozta bőrkárosodásokra nagyszerű segítség és öregedésgátló. Halak, szárnyasok, spenót, brokkoli, magvak, olívaolaj tartalmazza.

A szelén a pajzsmirigybetegek alap étrend-kiegészítője, az antioxidánsok termeléséhez és felszívódásához szükséges.

A cink a sejtnövekedést segíti, hiányában hullik a hajunk és aknés lehet a bőrünk, az Omega3 zsírsav pedig többek közt megvéd a méreganyagoktól. A lazacból nyerhetjük ki.

Kollagén és hylauronsav tartalmú táplálékkiegészítőket 35-37 éves kor fölött mindenképp szedni kell, akár tabletta, folyadék, vagy por formájában. A bőr feszességének, rugalmasságának és nedvességtartalmának megőrzésében segítenek.

Nem tartozik talán a belső szépüléshez, de a napi arcmasszázs rutinja is sokat számít, ha az arcbőrünk öregedéséről beszélünk. A természetes szépségápolás része, mindössze pár percet vesz igénybe, számtalan videófelvétel található erről az interneten.

Mindenki szeretne csinos lenni, jól kinézni. Bár a szépség relatív, az alapja nem más, mint a megfelelő ápoltság, és természetesen némi önbizalom.

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.

Miért hálás az agyad, ha nyelveket tanulsz?

Sokan azt hiszik, hogy új nyelvet tanulni csak gyerekkorban érdemes, pedig az agyunk felnőttként is elképesztően rugalmas. A nyelvtanulás nemcsak új szavakat és kifejezéseket ad, hanem valódi agytornát is jelent – javítja a memóriát, fejleszti a koncentrációt, sőt, még boldogabbá is tehet.

Lelki egészség: ne csak testben, lélekben is fitten!

Október 10-e nem csak egy nap a naptárban, hanem a Lelki Egészség Világnapja, amikor kicsit megállhatunk, és átértékelhetjük, mennyire figyelünk a saját mentális jólétünkre.

Hogyan győzhetjük le a nyilvános beszédtől való félelmet?

A legtöbben nem vagyunk született szónokok. A prezentálás gondolata gyakran már önmagában is szorongást vált ki – remegő hang, kiszáradt torok és zakatoló szív jellemző ilyenkor. A magabiztos megszólalás nem veleszületett adottság, de gyakorlással és önismerettel fejleszthető képesség.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.