Menü

Cukkinis finomságok recepttel

A hetvenes évek végén a cukkini még ritkaságnak számított hazánkban. Szorgos kertészeknek és a természet sokoldalúságának köszönhetően ma már kerekded, hajlított alakban, sárgán-zölden-feketén, csíkosan, egyszínűen és foltosan egyaránt megtalálhatjuk. A cukkini virágát is használja a francia és az olasz konyha. Kecskesajttal, paradicsommal és fűszerekkel megtöltve, zsiradékban kisütve fogyasztják.

Fokhagymás cukkinipuffancs

Hozzávalók:

1 nagyobb cukkini (tisztítva mérve 65 dkg)
1 púpos kk só
1 nagy csipet őrölt bors
1 tk házi fokhagymakrém (vagy 3 nagy gerezd fokhagyma)
1 nagy tojás
4 jó púpos ek liszt
1 csapott tk sütőpor
8-9 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:

A cukkinit megtisztítjuk, ha van benne keményebb magot tartalmazó rész, azt kivágjuk.

A reszelő nagy lyukán lereszeljük, meghintjük sóval, és jól összeforgatjuk. Kb. 25 percre félretesszük, míg levet ereszt. Egy magasabb falú edényben bő olajat forrósítunk. A cukkinit kicsavarjuk, majd ízesítjük borssal, fokhagymakrémmel (esetleg zúzott fokhagymával), elkeverjük a tojással. (Itt én már nem adtam hozzá sót.) A lisztbe szórjuk a sütőport, majd a cukkinis masszához adjuk, és jól elkeverjük. Ha forró az olaj, akkor két evőkanál segítségével csinos kis adagokat engedünk az olajba. Közepesnél kisebb lángon szép barnára sütjük, közben érdemes többször megforgatni. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

Tipp: Sajnos idén a nagy melegnek köszönhetően a locsolás ellenére hamar tönkrementek a cukkinik a kertben. Ami használható volt, abból az első számú kedvenc, rántott cukkini készült. Most, hogy mérséklődött a hőség, mintha feléledtek volna a növények, és új termést hoztak. A cukkini puffancs egy roppant egyszerű, könnyen asztalra varázsolható fogás. Kínálhatjuk főzelék feltétjeként, vagy egyszerű tejfölös mártogatós társaságában (ahogy én is tettem). Kívül ropogós, belül pedig szaftos, puha. A sütéskor érdemes figyelni, mert ha túl forró az olaj, akkor előfordulhat, hogy a külseje már szép barna, de a belseje még nyers marad.

Sajtos cukkinigolyók

Hozzávalók:

kb 60-70 dkg cukkini
1 kávéskanál só
2 csipet bors
1 közepes fej fokhagyma
kis csokor petrezselyem
1 tojás
15 dkg sajt (reszelve)
kb 3 marék zsemlemorzsa

Elkészítése:

A megtisztított, meghámozott cukkini magvas belsejét kivágjuk. Kisebb darabokra vágjuk. Aprítóba rakjuk a megpucolt fokhagyma gerezdeket és a petrezselymet is, majd a cukkinivel együtt felaprítjuk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a sót, borsot és kb 3 maréknyi zsemlemorzsát (amennyit felvesz), hogy jól összeálljon, és formázható massza legyen. Alaposan összedolgozzuk. Diónyi golyókat formázunk a két tenyerünk között. Zsemlemorzsába hempergetjük a golyókat, majd forró olajban, közepes lángon világos barnára sütjük. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni. Melegen tálaljuk.

Parmezános rántott cukkini sütőben sütve

Hozzávalók:

1 nagyobb cukkini
1 tk só
10 dkg liszt
3 kisebb tojás
15 dkg zsemlemorzsa
5 dkg reszelt parmezán
1 tk morzsolt petrezselyemlevél
0,5 kk fokhagyma granulátum
Pár ek olaj

Elkészítése:

A megtisztított cukkinit meghámozzuk, kb. 4 mm vastag szeletekre vágjuk. A magvas részt kivágjuk. A karikákat meghintjük sóval és hagyjuk, hogy levet eresszenek. Addig előkészítünk három tálkát. Az elsőbe mérjük a lisztet. A másodikba ütjük a tojásokat, amit kicsit felverünk. A harmadikba szórjuk a zsemlemorzsát, a reszelt sajtot, a morzsolt zöldlevelet, a fokhagyma granulátumot. Jól összekeverjük. A cukkini levét leöntjük és a fenti sorrendben bepanírozzuk. A sütőt előmelegítjük. 2 nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, kikenjük 2-3 ek olajjal. Belefektetjük a szeleteket és lespricceljük kevéske olajjal.

Ha nincs ilyen eszközünk, akkor egy ecsettel szép vékonyan lekenhetjük a tetejüket. 180 fokon 30 perc alatt hőlégkeverésses fokozaton szép barnára sütjük. Kínálhatjuk párolt rizzsel egy kis fokhagymás tejfölös mártogatós kíséretében.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.