Menü

Feszültségoldó fűszerek, amik minden háztartásban ott vannak

Bizonyára mindenki emlékszik a mesében szereplő boszorkányra és javasasszonyra, de említhetném a füves embert is, aki különböző hatást gyakorolt az emberekre bizonyos növények segítségével.

Ki hinné, hogy e csoda nemcsak a mesében létezik? Napjainkban, amikor minden az információáramlás körül forog, bárki utánanézhet bármelyik növény hatásának. Mégis talán nem vagyunk teljesen tisztában vele, milyen széleskörűen hasznosíthatjuk a természet ajándékait, a növényeket. Bár vannak kifejezetten gyógynövények, de sok fűszerként használatos növényünknek is jótékony hatása van szervezetünkre. Célunk, hogy párat bemutassunk közülük, hangsúlyt fektetve a stresszre ható fűszerekre:

Kurkuma: Indiában, Kínában és Indonéziában található meg leggyakrabban, indiai sáfrányként és emlegetik. Fő alkotó eleme a curry fűszernek és a Worcester szósznak. Fűszerként különböző zöldséges ételekhez, levesekhez, húsokhoz használják leginkább. Jó hatással van a májra, epére, lázra, ízületi panaszokra, fájdalom csillapításra, vesepanaszokra. Legújabban még az Alzheimer kór gyógyításában is igyekeznek hasznosítani.
Gyömbér: A kínai és az indiai ételek alapfűszere. Forrázata vértisztító hatású, véd a megfázás, gyomorbántalmak, étvágytalanság és gyengeség ellen, visszerekre, ízületi és reumás panaszok enyhítésére is kiváló. A gyömbér nemcsak a testet, hanem a lelket is gyógyítja, hatásos stressz oldására, határozottabbá tesz és nyugtató hatása igen jelentős.
Ánizs: népies nevén édeskömény. Már az Ókori-Egyiptomban is népszerű volt. Fűszerként az egész világon használják, főzelékek, vadak, mártások ízesítésére. Az ánizs adja a görögök nemzeti italának, az ouzonak is jellegzetes aromáját. Gyógyító hatása ismeretes étvágyjavításra, emésztés segítésére, gyomor-, bél- és epebántalmak enyhítésére, valamint hurutos megbetegedések kezelésére és az idegek erősítésére.

Fahéj: már az Ókorban is keresett volt, Sri Lankáról és Indiából exportálták és a mai napig nagyon népszerű fűszer. Magellán egyetlen visszatérő hajója több száz mázsa fűszerrel a fedélzetén tért vissza, többek között fahéjjal. A hajó kapitányát elismerésül nemesi ranggal és címerhasználattal jutalmazták, mely címeren két fahéj rúd, 3 szerecsendió és 12 szegfűszeg volt látható. A fahéjat leginkább édességek, sütemények, forralt borok ízesítésére használjuk, de egyik összetevője a híres kínai öt fűszer keveréknek is. A fahéj kiválóan hat az emésztőrendszerre, a szív és érrendszerre, a cukorszintre, a vérnyomásra és a stressz okozta tünetek enyhítésére is.
Szegfűszeg: napjainkban, Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik. hasonlóan a fahéjhoz, inkább édességekben, forralt borban, gyümölcslevesekben használjuk. Nagyon erős gomba és baktériumölő tulajdonsága miatt torok, és bőr fertőtlenítésére is alkalmas. Nyugtató hatása abban rejlik, hogy megöli az idegrendszert irritáló mérgeket, valamint erős aromája szinte lezsibbasztja a megterhelt idegeket.

Kömény: Délnyugat-Ázsia területéről származó, ma már világszerte elterjedt fűszernövény. Levesekben, gulyásban, de még a káposztasalátában is nélkülözhetetlen. Nagyon finom sós, sajtos pogácsákhoz is. Jó emésztéskönnyítő, görcsoldó és szélhajtó hatása, már a népi gyógyászatban is előszeretettel használták leves vagy tea formájában.
Oregánó: ma már az olasz konyha jut eszünkbe róla, tészták, pizzák, olasz szószok elengedhetetlen ízesítője. Kevesen tudják, hogy szurokfű vagy vad majoránna néven már nagyanyáink is ismerték és használták, húsokhoz, mártásokhoz egyaránt. Nagyon jó gyulladáscsökkentő és étvágygerjesztő hatása a népi gyógyászatban már ismeretes volt. Hippokratész az idegek nyugtatójának tartotta, de bevetették sérülések kezelésénél és különböző fertőzések ellen egyaránt.

Szerecsendió: őshazája a Maluku szigetek, de ma már sok trópusi tájon megterem. Kiváló vagdaltak, főzelékek, töltelékek, húsgombócok és sajtos ételek ízesítésére. Frissen őrölt formában inhaláláshoz, légcsőhurut okozta köhögésnél jól használható. Étvágyjavító, élénkíti a vérkeringést és a szívet, valamint ellazulást és szellemi tisztaságot hoz. Nagyon jó élettani hatásai miatt, méltó tagja a stressz oldó fűszerek csapatának.

A természet tárháza kimeríthetetlen, csak meg kell ismernünk és meg kell tanulnunk élni a korlátlan lehetőséggel.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.