Fehércsokis finomságok
- Dátum: 2021.10.04., 16:44
- Udvari Fanni
- képek:pixabay.com
- csokoládé, desszert, édesség, fehércsokoládé, muffin
A fehércsokoládé egyáltalán nem olyan régi találmány, mint a többi. 1930-ban kezdte el forgalmazni a svájci Nestlé vállalat, de szélesebb körben csak az 1950-es évek második felétől kezdett elterjedni. Ekkorra már a világ több országában is gyártották. Mára az Európai Unióban jól meghatározott szabályok rögzítik az összetételét is.
Málnadzsemmel töltött fehér csokoládés muffin
Hozzávalók 12 muffinhoz:
25 dkg süteményliszt
2 csapott teáskanál sütőpor
10 dkg porcukor
1 csipet só
10 dkg olvasztott vaj
1 dl tej
1 db nagyméretű egész tojás
½ rúd vanília kikapart magjai
25 dkg fehér csokoládé (forgács vagy csokoládécsepp formájában)
6 evőkanál sűrű málnadzsem (bármilyen sűrű, bogyós gyümölcsből készült dzsemmel is helyettesíthető)
Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a muffintepsit kibéleljük papírkapszlikkal.
Az átszitált lisztet a sütőporral, a cukorral és a sóval keverőtálba mérjük, alaposan összekeverjük. A vajat felolvasztjuk, kissé hűlni hagyjuk, majd egy kisebb edénybe töltjük. Hozzáadjuk a tejet és a tojást, valamint a vaníliamagokat. A tál tartalmát alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a szárazanyagokhoz, és nagyvonalúan (nem szükséges túl alaposan) átkeverjük. Végül ebbe a keverékbe forgatjuk bele a fehér csokoládéforgácsot vagy cseppeket.
Ezután az előkészített muffinkapszlik mindegyikét félig töltjük tésztával, mindegyikre ½ evőkanál sűrű málnadzsemet teszünk, végül a maradék tésztát elosztjuk a muffinok tetején.
Az előmelegített sütőben nagyjából 20-25 perc alatt aranylóra sütjük.
Langyosan az igazi, egyszerű, mégis látványos és nagyon finom desszert.
Fehér csokoládé ganache
Hozzávalók nagyjából 3,5 dl krémhez:
30 dkg fehér csokoládé apróra tördelve
1,5 dl habtejszín (legalább 30 %-os zsírtartalommal)
½ rúd vanília kikapart magjai
Elkészítés: A vanília magjait éles késsel kikaparjuk. A csokoládét apróra tördeljük. A csokoládét, a vaníliát és a tejszínt kisebb lábosba öntjük, és nagyon lassan, folyamatos keverés mellett melegíteni kezdjük. Ha a csokoládé teljesen felolvadt, és sűrűsödni kezd a krém, levesszük a tűzről. Szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, hűtőszekrényben tovább dermeszthetjük.
A ganache a hőmérséklet csökkenésével egyre sűrűbb lesz. Ha süteménybe töltenénk, érdemes olyan állagúra hűteni, hogy könnyen dolgozhassunk vele, ha azonban bonbont készíthetnénk belőle, akár hosszabb időre (1-2 órára) is hagyhatjuk a frizsiderben. Nedves kézzel könnyedén bonbont formázhatunk belőle, amit aztán pirított mandula- vagy mogyoróforgácsba, kókuszreszelékbe is hempergethetünk.
Mivel a fehér csokoládé önmagában meglehetősen édes, érdemes olyan összetevőkhöz adagolni, amelyek kiegészítik az ízeit. A vanília szinte minden esetben tökéletes fűszere, de gyümölcsökkel is nagyon finom. Ha mondjuk olvasztott fehér csokoládéba mártogatunk kissé savanykás gyümölcsöket (eperrel a legmutatósabb), látványos desszertet kapunk. A narancs is tökéletes kiegészítője lehet a fehér csokoládénak, akár úgy is, hogy kandírozott narancshéjat és fehér csokoládédarabkákat keverünk piskótatésztába vagy muffinba, de úgy is, ha könnyű édességgé formáljuk.
A mousse au chocolat, vagyis a csokoládéhab fehércsokoládéból is finom, könnyű édesség. Sokféle recept szerint készíthető, akár kakaós kevert tésztára is simítható, és tortává is alakítható, de kis tálkából vagy kehelyből kanalazva is finom csemege.
Szerző: Udvari Fanni
A zöld tea jótékony hatásai

A zöld tea számos jótékony hatással rendelkezik, amelyek közül több tudományosan is alátámasztott. Nézzük a legfontosabbakat!
Minden feldolgozott élelmiszer káros?

A feldolgozott élelmiszerek hatásai sokrétűek, és lehetnek pozitívak is, de gyakran inkább negatív következményekkel járnak, különösen, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk őket. Vannak azonban feldolgozott élelmiszerek, melyek egészségesebbek, mint hinnénk.
Nem vehetnek energiaitalt a gyerekek

Április végén döntés született: megtiltották a 18 év alattiaknak az energiaitalok vásárlását. Tilos lesz 18 év alattiaknak energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A parlament 174 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a törvényjavaslatot.
Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja

Édesszájúak figyelem! Május 8-a a Magyar Fagylalt Napját ünnepeljük, ezen a napon sok helyen féláron fagyizhat az egész ország. Önök részt fognak venni ezen a napon? Milyen fagylaltokat kedvelnek?
A cukros víz egészségesebb, mint az energiaital?

A sima cukros víz, vagyis a fehér cukor (szacharóz) oldat, ugyanolyan hatékony lehet a sportteljesítmény fokozásában, mint a drágább energia- vagy sportitalok. Ez különösen akkor igaz, ha a sportoló a maximumra törekszik, például verseny közben.