Menü

Légy önmagad legjobb barátja!

A legjobb barátaink elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk, és így szeretnek. Cserébe elmondhatjuk a problémáinkat, miközben a legjobbat kívánjuk a másik számára.

Van valami, ami mindannyiunkban közös: képesek vagyunk jó tanácsokat adni a barátainknak:

„Jobbat érdemelsz.”

„Jelentkezz az állásra, a legrosszabb, ami történhet, hogy nemet mondanak.”

„Engedd el!”

Észrevetted már, mennyivel nehezebb saját magadhoz ennyire szeretettelien beszélni?

A baj ott kezdődik, hogy az agy előnyben részesíti a negatív nézőpontot. Ez elsőre talán elbaltázott dolognak hangzik, de a lényege, hogy az agyad igyekszik téged megóvni a csalódástól: „Miért idegesítenéd magad? Úgysem téged fognak felvenni, szóval ne is jelentkezz!” Így nem kell szomorkodnod amiatt, hogy nem kaptad meg az állást. Természetesen végül úgyis rosszul érzed magad, és esetleg még új lehetőségeket is elszalasztasz.

Mit mondana a legjobb barátod ebben a szituációban? Talán emlékeztetne, mennyire alkalmas vagy a pozícióra, mit hagyna ki a cég, ha nem téged vennének fel, és ha ezt nem értik, egy másik helyen örülni fognak, hogy alkalmazhatnak. Miért olyan könnyű ezt valaki másnak mondani? Nos, nem lenne túl sok barátunk, ha úgy beszélnénk velük, mint ahogy azt önmagunkkal tesszük. Ehelyett megtanuljuk hogyan legyünk támogatóak, törődőek, és hogyan ösztönözzünk másokat. Így tudjuk fenntartani a kapcsolatainkat.

Lentebb öt módot olvashattok, amelyek alkalmazásával könnyebb lehet magatokat a legjobb barátotokként kezelni.

A negatív gondolkodás tudatosságának fejlesztése

A legfontosabb lépés, hogy különbséget tudj tenni, vajon, amit magadnak mondasz, megegyezik-e azzal, amit a barátod mondana neked. Természetesen vannak barátok, akik azt mondhatják: „Ez a ruha nem áll jól rajtad.” Legtöbbször azonban nincsenek barátaink, akik azt mondanák: „Miért öltözöl egyáltalán fel ennyire csinosan? Senki nem fog veled beszélgetni a bulin.”

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a negatív gondolatok gátolnak és akadályoznak minket, szegényes önértékeléshez és korlátozó viselkedéshez vezetnek. Egy igaz barát úgy szól hozzád, hogy közben meghagyja neked a reményt, és nem értéktelenít el.

Képzeld el, mit válaszolna a legjobb barátod!

Ha nem megy olyan jól, hogy eldöntsd, vajon az önmagaddal való kommunikáció hasznos vagy sem, képzeld el a legjobb barátodat, mit mondana ő. Forgatná a szemeit vagy örülne?

Halld a belső legjobb barátodat, ahogyan téged inspirál, és találj ki magadnak ösztönző mondásokat, amelyek azonnali támogatást nyújthatnak.

Koncentrálj a kapcsolatra, amire vágysz!

Azt szeretnéd, hogy a belső éneddel hamis barátok legyetek? Kérdezd meg magadtól, hogy az önkommunikációd vajon tényleg egy jó kapcsolatot támogat-e. Mind szeretnénk szeretni önmagunkat a belső romboló monológok ellenére, amelyek törést okozhatnak a kapcsolaton. Ha félemlítettek már meg, vagy bántalmaztak, ismered az érzést. Ezért kérlek, ne bántsd önmagadat is! Inkább légy a barátod!

Harcolj, és utána állj talpra!

Engedj meg magadnak időszakokat, amikor leeresztesz, esetleg kicsit összetörsz, és aztán szedd össze magad, mint ahogy a legjobb barátod tenné. Néha a negatív hangok túl hangosak vagy a szomorúság túl intenzív, de ez rendben van. Ismerd fel, és mondd azt magadnak: „Ó, nagyon szemét voltam magammal. Nem szeretném újra ezt tenni.” A legjobb barátok mindig megbocsájtanak. Lépj tovább azzal az elhatározással, hogy legközelebb más módon próbálkozol.

Ha kétségeid vannak, emeld fel a telefont!

Ha bármikor egy kis frissítőre van szükséged azzal kapcsolatban, hogy mit mondana a legjobb barátod arra vonatkozóan, mit gondolsz vagy érzel, egyszerűen kérdezd meg őt! Próbálj meg nem megragadni a negatív gondolathalmazban. Hívd fel vagy írj neki, és biztosan megadják neked a szavakat vagy ösztönzést, amire éppen szükséged van. Remélhetőleg következő alkalommal pedig már emlékezni fogsz, mit mondtak, és ezáltal tudni fogod, mit mondj saját magadnak.

Ahhoz, hogy saját magad legjobb barátja legyél, idő és gyakorlás kell. Pont úgy, mint ahhoz, hogy barátokat szerezz. Fel kell hívnod őket, tervezned kell, és mindig megvan az „egyszer fent, máskor lent” jelensége, mielőtt valaki a legjobb barátoddá válik. Ha a fentebb felsorolt tippeket alkalmazod, könnyen ápolhatod a jó kapcsolataidat. Az összes közül legfontosabb viszont az, amelyiket saját magaddal alakítod ki.

Felhasznált forrás: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-adjustment-adjunct/202110/5-ways-be-your-own-best-friend

Fort Molnár Henriett

A mérgező kapcsolat jelei

Természetesen nincs ilyen. Mindenkiben vannak hibák, és olyan viselkedésformái, amivel kiborítja a másikat. Ennek ellenére jó párkapcsolatban élni azt jelenti, hogy biztonságban vagy, önmagad lehetsz, boldognak érzed magad, a párod tisztel, törődik veled, és vigyáz rád. Ha azonban mérgező párkapcsolatban élsz, akkor ehelyett sokszor érzed magad kimerültnek, kihasználnak, értéktelennek.

Kommunikációs problémák fajtái

Az önérvényesítés mindenkiben ott van: van, aki erőszakosan nyomul, van, aki érzelmi zsarolást alkalmaz, vagy manipulatív eszközökkel él, hogy elérje célját.

Az énerő miértje és fejlesztése

Az életben számos olyan kérdés van miszerint: milyen tulajdonságokat szeretünk leginkább magunkban? Mely képességeinkre támaszkodhatunk a nehéz helyzetekben? Úgymond mindenki életében vannak krízisek, mélypontok, amelyekkel akkor is meg kell küzdeni, ha az számunkra nem komfortos. Ehhez a küzdéshez énerőre van szükség, amelyet leggyakrabban a múltbéli helyzetekből, és tapasztalatokból merítünk. Ebben a cikkben arra kaphatunk választ, hogy miből táplálkozhat a belső énünk, vagyis miből meríthetünk erőt a mindennapi stresszhelyzetekkel való megküzdéshez.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.