Menü

Fáradtság és energiahiány okai és kezelése természetes módszerekkel

Mai felpörgött és rohanó világunkban gyakran érezzük azt, hogy fáradtak és kimerültek vagyunk. Az energia és a motiváció hiánya gyakran nem csak kimerültséget és kiégést okoz, hanem komolyabb fizikai tünetekkel vagy akár betegségekkel is járhat.

A leggyakoribb okok között az életmódbeli szokások vannak, amelyek bizony rányomják bélyegüket az ember közérzetére. Az életvitelünk nagyban befolyásolja azt, hogy mennyire érezzük magunkat fáradtnak és mennyi energiával rendelkezünk. Még egészséges és kiegyensúlyozott életmód mellett is érezheti valaki magát állandóan fáradtnak, hát akkor, ha az állandó kimerültség oka pont ennek a minőségi életvitelnek a hiánya. Van azonban olyan helyzet mikor egy komolyabb betegség áll a fáradtság hátterében, ezért az állandó és hosszan tartó fáradtságérzet esetén, mindenképp ajánlott egy egészségügyi szakemberrel konzultálni.

Milyen okok állhatnak a fáradtság mögött?

Ha valaki megfelelő alvás, pihenés és táplálkozás mellett is állandóan fáradtnak érzi magát, akkor az már nem sima energiahiány, hanem ennél sokkal komolyabb okai lehetnek a fáradtságérzetnek.

Ha a lendület, az energia és a motiváció elmaradnak, akkor felborul érzelmi egyensúlyunk és bizony gyakran érezhetjük magunkat fáradtnak. Az energiahiány fáradtságérzetet okoz, aminek lelki vagy testi okai vannak.

A leggyakoribb okok a következőek lehetnek:

Mozgás hiánya

Tévesen sokan azt gondolják, hogy a rendszeres testmozgás és sportolás az energiaveszteséggel és ezáltal csak még több fáradtsággal jár, ami egyáltalán nem igaz. Ha valaki rendszeresen sétál, túrázik, edz vagy bármilyen más mozgási tevékenységet űz, az valójában még több energiával tölti fel a szervezetét. A rendszeres testmozgás nem csak a testet frissíti fel, hanem az elmére is jótékonyan hat. Tisztítja a gondolatokat és energiával, valamint életerővel tölti fel az elmét.

Alvási nehézségek

A rossz alvási szokások, valamint a pihentető alvás hiánya gyakran hosszan tartó fáradtságot tudnak okozni. Az egészséges és megfelelő alváshoz hozzátartozik egy pihentető és nyugalmas környezet kialakítása, valamint olyan alvási szokások, amelyek megtámogatják a pihenést. Legyen itt szó olyan rutinokról, mint pl. egy hűvös, csendes szoba, kényelmes párnák és ágyneműk, esetleg olyan kisebb szokások amelyek segítenek az elalvásban (pl. olvasás, zene hallgatás, meditáció, relaxáció, stb.).

Helytelen táplálkozás

Egy kalóriaszegény vagy vitaminokban, ásványi anyagokban szegény táplálkozás tud okozni olyan fizikai vagy lelki tüneteket, amelyektől állandóan fáradtnak érzi magát az ember. Ugyanolyan fontos arra is odafigyelni, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, ezáltal is elkerülve a kiszáradás tüneteit. Napi minimum 2 l víz fogyasztása és minimum 1200 kalória bevitele szükségesek az egészséges életmód fenntartásához.

Egészségügyi problémák

A fáradtság hátterében olyan komoly egészségügyi problémák is állhatnak, amelyek figyelmet és kellő orvoslást igényelnek. Gyakran a cukorbetegség, pajzsmirigyproblémák vagy vérszegénység lehet az oka a mindennapi fáradtság érzetének. Bármilyen betegségről is lenne szó, ezt mindenképp érdemes orvosolni és kezelni, mert egy ilyen betegség még többet tud generálni, megkezdve a fejfájástól, a szédüléstől egészen a hányingerig és a levertségig. Ha a szervezetünk nem termel elég hormont, a vörösvérsejtek nem szállítanak elegendő oxigént, vagy elmarad az energiatermelődés, akkor az állandó fáradtságérzet elkerülhetetlen.

Mentális betegségek

A depresszió, a szorongás, a pánik komoly pszichoszomatikus tüneteket tudnak produkálni, amelyek kimerültséghez és energiahiányhoz vezetnek. A mentális problémák gyakran kerülnek háttérbe, mivel ezek ritkán járnak fizikai fájdalommal, ezért nem gondoljuk őket komoly problémáknak. Az étvágytalanság, a félelem, a libidó elvesztése, a fogyás mind olyan tünetek lehetnek, amelyek egy mentális betegségre utalnak.

Gyógyszerfogyasztás

Bizonyos gyógyszerek tudnak kimerültséget és fáradtságot okozni. Főleg az altatók, a szorongásoldók és az antidepresszánsok okoznak ilyen állapotot, ezért is fontos odafigyelni arra, hogy amennyiben lehetséges olyan természetes módokhoz folyamodjunk, amelyek hosszú távon is támogatni tudják a szervezetet a gyógyulásban. A vitamin- vagy ásványhiány is okozhat kimerültséget, ezért fontos ezek rendszeres fogyasztása is.

Fáradtság és energiahiány kezelése esszenciális illóolajokkal

Az illóolajok aromatikus, vagy akár belső használatával rengeteget tudunk javítani nem csak a közérzetünkön vagy a mentális állapotunkon, de az általános egészségi állapot is javítható ezek által. Az illóolajokban levő vegyületek nem csak az idegrendszerre hatnak, hanem a szervezet kémiai és energetikai rendszereire is.

Nagyon fontos oda figyelni arra, hogy ezek az illóolajok teljesen tiszta, terápiás és tanúsított illóolajok legyenek, amelyek semmilyen szintetikus anyagot nem tartalmaznak.

Könnyen elkészíthető húsvéti dekorációk

Már csak néhány hét és itt a Húsvét, a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy más ünnepkor, úgy Húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat, ünnepivé varázsolják az étkezőasztalt, a nappalit, az előszobát, a teraszt. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen elkészíthetjük.

Rendetlenség otthon? Így hat ránk

Milyen hatással van ránk a rendetlenség? Nos sokkal többet számít, mint hinnénk. A rendetlen lakás közvetlenül hat ránk és kapcsolatban áll azzal, ahogy érezzük magunkat. Ha azt a mondást emlegetik nekünk, hogy rend a lelke mindennek, nos annak van alapja.

Március 20., a nemzetközi boldogságnap

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben előterjesztette és konszenzussal elfogadta, vagyis naptárba vette a boldogság világnapját, ami március 20-ra illesztett. Itt az idő ünnepelni!

A kevés alvás súlyos következménye

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Mellkasi fájdalom: mi okozhatja?

A mellkasi fájdalomról a legtöbb embernek a szívroham jut eszébe, azonban a mellkasi fájdalomnak nagyon sok oka lehet, néhány egészen banálistól az életveszélyesig.