Menü

Őszi sporttippek

Javában benne vagyunk az őszben, a ködös reggelekben, az esősebb délutánokban, a capuccinos délelőttökben, de a hétvégi biciklizésekben, a napsütötte, erdei túrákban is tarkabarka levelek között. A szabadtéri sportolás legjobb időszaka, mert nincs már sem túl meleg, sem még fagyos, hideg. A rendszeres sport a kedélyállapotunkra is pozitívan hat.

Mindegy, hogy ősszel milyen sportot választunk, az időjárás lehetővé teszi a kocogást, a futást, a gyaloglást, túrázást, biciklizést vagy a görkorcsolyázást, remek alkalom nyílik a szabadtéri mozgásra, azonban vannak a korábbi nyári kint léthez képest változások, melyeket figyelembe kell venni.

Az öltözet ilyenkor már ugyan melegebb, rétegesebb, mint nyáron, de nem kell elkövetni azt a hibát, hogy nagyon beöltözünk, felesleges és ha megizzadunk, könnyen megfázhatunk. A sportolók számára készített funkcióruházat ideális az őszi sportoláshoz, mely elvezeti az izzadtságot, légáteresztő anyaguknak köszönhetően megakadályozza a fokozott kiizzadást.

Már hidegebbek a napok, nehezebben melegednek át az izmaink, legalább 10-15 percet szükséges szánni a megfelelő bemelegítésre. Nekem például van erre egy állandó bemelegítőgyakorlatsorom, azt szoktam végig csinálni.

Gyakran indulok futni 5-6 óra felé, s bizony hamar rám sötétedik, ilyenkor már elengedhetetlen kelléke a szabadtéri edzésnek a fejlámpa, fényvisszaverő öltözet, mindenféle villogó használata. A korai sötétedés miatt nagyon fontos, hogy a járműforgalom számára mindig láthatóak legyünk.

A hűvös és borongós őszi időszakban gyakoriak a köhögéssel és náthával járó felsőlégúti betegségek, fertőzések. Ha a hőmérséklet 5 fok alá csökken, akkor már törekedni kell arra, hogy orron át lélegezzünk.

Nemcsak nyáron, a hideg időben is fontos odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra. Nyilván nem iszunk annyit, mint kánikulában, de azért egy-egy korty vizet, izotóniás italt, esetleg meleg teát fogyasszunk el sportolás közben és után.

Nagyon szeretek a futócsoportommal edzeni, csapatban mindig jobb, mert egyszerűbb megőrizni motivációnkat.

Említettem a betegségeket, vírusokat. A futók körében ismert a nyakszabály. Mely azt jelenti, hogy „nyak feletti” enyhe náthával, kisebb torokfájással még lehet kocogni, de ha az egész testet érinti a betegség, pl. láz vagy hőemelkedés, tüdőgyulladás, akkor az egészségét teszi kockára, aki sportol. Előbb gyógyuljon meg mindenki, utána sportoljon.

A balesetveszély ősszel is fennáll, például azoknak, akik erdőben, terepen futnak, fontos odafigyelni arra, hogy helyenként csúsznak a falevelek, a sáros földút, a kiálló csúszós gyökerek. Futást közben ügyeljünk a biztonságra!

Ahogy a bemelegítés, úgy a nyújtás is fontos, tartson legalább 15 percig, lehet hengert is használni, izomlazító krémeket. Aki nem idegenkedik tőle, ihat egy fehérjeturmixot, egy magnéziumot, vagy használthat egyéb étrendkiegészítőket. Aki nem szeretne proteinturmixot fogyasztani, készíthet magának a hűvös őszi kocogás utána egy csésze jó forró gyümölcsteát.

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

Ezért fontos a helyes légzés

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi.

A halogatás megelőzhető mellékhatásai

Halogatunk, mert nincs kedvünk valamihez. Halogatunk, mert unalmas vagy idegőrlő valamit elkezdeni, befejezni. Mindannyian halogatunk, de vajon milyen hatása van ennek az életünkre?