Menü

Csatold be!

Nem okoskodónak akarok tűnni, de nehezen állom meg szó nélkül, mikor a közösségi oldalon azt látom, hogy a gyermekével utazó anyuka kiposztolja a gyermekei fényképét, énekelve, pózolva, mosolyogva – csak épp jól láthatóan a biztonsági öv használata nélkül.

Miért? Kérdezem ilyenkor magamban, mint anyuka, mint felelősségteljes ember, mint sokat hallott tűzoltófeleség. Az anyukának megemlítve természetes a sértődés, „mert ő pedig be szokta kötni”. Csak most nem. Meg akkor nem. Meg néha nem. Gondolom, meg úgy egyébként.

Azt mindenki tudja, hogy a biztonsági öv használata a jármű összes ülésében kötelező, teljesen mindegy, hogy lakott területen belül, vagy kívül utazunk.

Ha ezt elmulasztjuk, vagy helytelenül használjuk az övet, akkor sofőrként és utasként is pénzbírságot kaphatunk.

Nézzük a közlekedési szabályokat.

„Magyarországon (is) a biztonsági öv és a gyerekülés használata KÖTELEZŐ.”

Van néhány eset, amikor nem büntethetnek meg azért, ha nem vagyunk bekötve:

„Nem kötelező biztonsági övet használni:

a hátramenetben közlekedő gépkocsik vezetőinek

a szolgálatban lévő taxisofőröknek

a mentőben szállított betegeknek

a lakott területen közlekedő tömegközlekedési eszközök utasainak

azon távolsági autóbuszok utasainak, amelyek álló utasokat is szállíthatnak

az autóbuszban szállított, 3. életévüket be nem töltött gyermekeknek

az egészségügyi okból mentességet élvező személyeknek

Kötelező gyerekülést használni a 3 éven aluli és 150 cm-nél alacsonyabb gyermekeknek.

Nem kötelező gyerekülést használni:

a 3 éven felüli és 135 cm-nél magasabb gyermekeknek, ha a kocsiba szerelt biztonsági öv megfelel a testméretüknek

a taxiban, mentőben, rendőrségi járműben vagy olyan autóbuszban utazó gyermekek esetében, amely álló utasokat is szállíthat

az egészségügyi okból mentességet élvező gyermekeknek.”

Forrás: https://utazas.tanulmanyokeuropaban.eu/s/4108/78564-Biztonsagi-ov.htm

Nagyon sok baleset történik azért, mert nem kötik be magukat az emberek, s ezzel veszélybe sodorják magukat, utasaikat. Hiába jelez az autó, hogy a biztonsági öv bekapcsra vár, néha magam is figyelmeztetnem kell az utasomat, külön felhívni a figyelmét, hogy addig nem indulok el, amíg nem kötötte be magát. Hiszen sofőrként az én felelősségem, és most felnőttekről beszéltem, a gyerekeknél elképzelhetetlen számomra, hogy ne tegyem szülőként számukra biztonságossá az utazást.

Általában egy baleset tényleges kimenetelének súlyosságát jelentősen befolyásolja az, hogy a sértett nem volt övvel rögzítve. Az egész pedig, ha belegondolunk, mindössze egyetlen mozdulat.

Találó idézet és válasz arra vonatkozóan, hogy a biztonsági öv kényelmetlen, ami meglehet, de még mindig komfortosabb, mint a tolószék.

Kössük be magunkat és gyermekeinket! Az ő biztonságuk a mi kezünkben van, járjunk el jó példával és lássák a kicsik, hogy miután őket bekapcsoltuk az övvel, magunkat is a bekötjük, nemcsak mert a KRESZ szabályzata ezt írja elő, hanem mert így tudatos, ésszerű, bölcs, megfontolt és biztonságos.

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Aktuális autónk téliesítése!

Az autósok egy része nem veszi komolyan a tél beköszöntével járó autókarbantartási teendőket, s nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő téliesítésre, melynek bizony fájdalmas következményei lehetnek, hiszen akár a jármű meghibásodását is okozhatja.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

Ezért fontos a helyes légzés

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi.