Immunrendszer támogatása a bélflórán keresztül
- Dátum: 2021.10.28., 02:33
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- baktérium, bél, bélbaktérium, bélflóra, erjedés, erjesztés, immunitás, immunrendszer, joghurt, kalcium, kálium, kefír, kovászos uborka, probiotikum, savanyú káposzta, tejtermék, vitamin
Természetes, hogy próbálunk ősszel és télen fokozottabban odafigyelni az immunrendszerünkre. Van, aki a sok gyümölcs és zöldség híve, van, aki különböző étrendkiegészítőket és vitaminokat fogyaszt ilyenkor. Bár az egészséges táplálkozás és elegendő testmozgás majdnem tökéletes recept, van még egy dolog, amire nem árt odafigyelni. A bélflóránk egészsége épp olyan fontos, mint az, hogy elegendő vitamint juttatunk-e be a szervezetünkbe, hiszen, ha a bélflóra felborul, akkor a tápanyagok és vitaminok sem tudnak megfelelően felszívódni, hiába visszük be őket.
Biztosan mindenki ismeri a probiotikumokat. Általában akkor találkozunk velük, ha egy antibiotikum kúrát ír fel az orvos, mivel ez megviseli a bélflórát és elpusztítja a hasznos baktériumokat és mikroorganizmusokat is. Probiotikumot viszont nem csak a gyógyszertárak polcain találunk, vannak természetes probiotikum-források is, amikkel a hétköznapokban is segíthetjük bélflóránk egyensúlyban tartását.
Vannak olyan ételek – leginkább tejtermékek - amiket probiotikusnak nevezünk, vagyis amikben hasznos baktériumok vannak, leginkább lakto-, és bifidobacillusok. Ezek a vastagbélben telepednek meg és ott segítik az immunrendszer megfelelő működését.
Hogy néhány példát is hozzunk, probiotikus ételek a fermentált tejtermékek, például a kefír és a joghurt, vagy az erjesztett élelmiszerek, például a kovászos uborka vagy a savanyú káposzta. Ezek fogyasztása az egészséges táplálkozás része, mivel nem csak helyreállítják a bélflórát és segítenek a megfelelő immunitás kialakításában, de krónikus betegségek kezelésére is sokszor ajánlják.
A tejtermékek fogyasztását egyébként a benne található kalcium és D-vitamin miatt is szokták javasolni, de probiotikus élelmiszerként a bélflórára kifejtett pozitív hatása sem elhanyagolható.
Az erjesztéssel készült probiotikum-források, mint például a kovászos uborka nem csak hasznos baktériumokkal segíti a szervezetet. Magas K-vitamin tartalma mellett káliumot is tartalmaz, ami védi a szívet és az érrendszert is.
Az érlelt sajtokban található baktériumok – a thermophilus, bifidus, bulgaricus és acidophilus – mellett kiemelendő kalcium- és B-vitamin-források is, valamint az emésztésre is jó hatással vannak.
Az élőflórás natúr joghurtok talán a legismertebb probiotikumok. Baktériumkultúrájuk mellett tartalmaznak A- és B-vitamint, valamint kalciumot és káliumot is, így a csontoknak is jót tesz, ha rendszeresen fogyasztjuk.
Lépésről lépésre az egészség felé

Az emberek napi 7 órát görgetnek telefonon, de 30 perc séta már „nincs időm rá” kategória, pedig erre lenne nagy szükség mobilozás, görgetés, kütyüzés helyett: egy sétára. 30 perc, telefon nélkül, friss levegőn, a gondolatainkkal.
Apiterápia, a méhek egyik gyógyító ereje

A méhekről általában a méz jut eszünkbe, mint gyógyír sokféle betegségünkre, pedig máshogy is jótékony hatással lehetnek egészségünkre.
Séta, hogy egészséges maradj

Az egyik legegyszerűbb mozgásforma, amit szinte mindenki be tud iktatni az életébe, az a séta. Nem is gondolnánk, hogy milyen remek egészségügyi hatásai lehetnek.
Narancsbőr? Nem kell vele együtt élned! Tippek a simább bőrért

A narancsbőr (szakszóval: cellulit) a bőrön megjelenő egyenetlen, gödröcskés felszín, amely leggyakrabban a combokon, fenéken, csípőn és a hason alakul ki. Nevét onnan kapta, hogy a bőr felszíne hasonlít a narancshéjához.
HPV – sokat beszélünk róla, de talán nem eleget

A HPV-t már nem kell mindenkinek bemutatni, mégis sokan túl kevés figyelmet fordítanak ennek elkerülésére.