Menü

Immunrendszer támogatása a bélflórán keresztül

Természetes, hogy próbálunk ősszel és télen fokozottabban odafigyelni az immunrendszerünkre. Van, aki a sok gyümölcs és zöldség híve, van, aki különböző étrendkiegészítőket és vitaminokat fogyaszt ilyenkor. Bár az egészséges táplálkozás és elegendő testmozgás majdnem tökéletes recept, van még egy dolog, amire nem árt odafigyelni. A bélflóránk egészsége épp olyan fontos, mint az, hogy elegendő vitamint juttatunk-e be a szervezetünkbe, hiszen, ha a bélflóra felborul, akkor a tápanyagok és vitaminok sem tudnak megfelelően felszívódni, hiába visszük be őket.

Biztosan mindenki ismeri a probiotikumokat. Általában akkor találkozunk velük, ha egy antibiotikum kúrát ír fel az orvos, mivel ez megviseli a bélflórát és elpusztítja a hasznos baktériumokat és mikroorganizmusokat is. Probiotikumot viszont nem csak a gyógyszertárak polcain találunk, vannak természetes probiotikum-források is, amikkel a hétköznapokban is segíthetjük bélflóránk egyensúlyban tartását.

Vannak olyan ételek – leginkább tejtermékek - amiket probiotikusnak nevezünk, vagyis amikben hasznos baktériumok vannak, leginkább lakto-, és bifidobacillusok. Ezek a vastagbélben telepednek meg és ott segítik az immunrendszer megfelelő működését.

Hogy néhány példát is hozzunk, probiotikus ételek a fermentált tejtermékek, például a kefír és a joghurt, vagy az erjesztett élelmiszerek, például a kovászos uborka vagy a savanyú káposzta. Ezek fogyasztása az egészséges táplálkozás része, mivel nem csak helyreállítják a bélflórát és segítenek a megfelelő immunitás kialakításában, de krónikus betegségek kezelésére is sokszor ajánlják.

A tejtermékek fogyasztását egyébként a benne található kalcium és D-vitamin miatt is szokták javasolni, de probiotikus élelmiszerként a bélflórára kifejtett pozitív hatása sem elhanyagolható.

Az erjesztéssel készült probiotikum-források, mint például a kovászos uborka nem csak hasznos baktériumokkal segíti a szervezetet. Magas K-vitamin tartalma mellett káliumot is tartalmaz, ami védi a szívet és az érrendszert is.

Az érlelt sajtokban található baktériumok – a thermophilus, bifidus, bulgaricus és acidophilus – mellett kiemelendő kalcium- és B-vitamin-források is, valamint az emésztésre is jó hatással vannak.

Az élőflórás natúr joghurtok talán a legismertebb probiotikumok. Baktériumkultúrájuk mellett tartalmaznak A- és B-vitamint, valamint kalciumot és káliumot is, így a csontoknak is jót tesz, ha rendszeresen fogyasztjuk.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.