Menü

Természetes módszerek nátha ellen

Sajnos a nátha, megfázás, légúti megbetegedések időszakát éljük, a gyerekek mindent „is” hazahoznak a közösségből. Mit tehetünk, hogy megelőzzük a megbetegedéseket, erősebb legyen az immunrendszerünk, vagy ha már beleesetünk a nyavalyákba, mielőbb meggyógyulhassunk. Jómagam mindig is érdeklődtem a népi gyógymódok iránt, természetesen mindezek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, diagnózist és orvosi kezelést, de kiegészítő megoldásként érdemes tenni egy próbát a népi gyógyászattal.

Nagyon sok olyan növényünk, fűszerünk, élelmiszerünk van, melyek felveszik a harcot a betegségekkel.

A kakukkfű, a retek, a gyömbér és a fokhagyma mind óriási csapást tud mérni a náthára. Nem leszek álszent: a házi pálinka is remek gyógyhatású szer, nyilván mértékkel. A legjobb, ha felmelegítve, egy kis mézet hozzákeverve fogyasztjuk.

Sok gyógyszer sajnos a tüneteket kezeli és nem az okot, így érdemes holisztikus szemlélettel az egész testet, lelket kezelni.

Az izzadás az egyik leghatásosabb természetes gyógymód, legyen az egy bögre gyógytea, mellyel beülünk egy kád forró vízbe, vagy kamillás gőzölés, inhalálás, esetleg szauna, sokat segít a tisztulásban, természetesen a szokásosnál bőségesebb folyadékbevitel mellett.

A gyógyfüvek közül nagyon jó influenza esetén a kamilla, kakukkfű, hársfa kiemelten ajánlott.

Kisfiamnak most a napokban a mézes hársfateát kínálom, érdemes volt leszedni és kiszárítani.

A fokhagyma előnyeit nem kell ecsetelni, az egyik tuti recept az egy evőkanál méz és egy gerezd fokhagyma (felaprítva) keveréke.

A reszelt torma, fokhagymával keverve ütős fegyver a betegség ellen!

A gyömbér remek immunerősítő, fertőtlenítő szer, kivételes gyógyító ereje van.

Sokan nem gondolnák, de az illóolajak is hatékonyak lehetnek, akik értik az aromaterápiát, már bólogatnak is, hogy bizonyos olajok tisztító és vírusölő hatásúak, az aromalámpában és fürdővízben egyaránt. Az eukaliptusz és a menta tisztítják a légutakat, a gyömbér, a grapefruit, a rozmaring pedig energetizál.

Amikor várandós voltak az orrcseppeket, orrsprayket nem használhattam, ekkor került elő a sóoldatos orröblítés. A só - forró vízben elkeverve, majd fölé hajolva - kiváló inhaláló szer. Tengeri vagy Himalája sóval érdemes inhalálni.

A savanyú káposztát gyakran fogyasszuk megfázásos időszakban, ahogy a frissen préselt almalevet, narancslevet is.

Azt gondolom a népi gyógymódok sorát még hosszan lehetne folytatni, érdemes megkérdezni az időseket erről. Én a kisfiam mellkasát és hátát éjjel disznózsírral kentem be, először szkeptikus voltam, de a hatását tapasztaltam és lehet, hogy a mai „modern” anyukáknak ez furcsa módszer, de én kaptam egy nyugodt éjszakát és a gyerekem is jobban lett másnapra.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.