Menü

A macskagyökér gyógyhatásai

A macskagyökeret a népgyógyászatban gyakran alkalmazzák más nyugtató hatású drogokkal, például komlóval, citromfűvel, orbáncfűvel együttesen, melyek klinikailag is bizonyítottan hatásos kombinációk nyugtalanság enyhítésére, elalvás segítésére.

Galagonyaterméssel, vagy gyöngyajak feletti részével társítva idegi eredetű gyomor- és szívpanaszokra is alkalmazzák. A valeriána nagy előnye a szintetikus gyógyszerekkel szemben, hogy nem okoz függőséget. Tartósan, hosszabb ideig is használhatóak, adagolásuk biztonságos. Egyedüli hátránya a nem túl kellemes illata.

Hatékony nyugtatószer, alvási zavaroknál segít (enyhe altató), a túlterhelt szívet nyugtatja, de idegesség esetén is alkalmazzák. Álmatlanság ellen is nagyra becsült gyógyszer, különösen, ha ideges kimerültség és szellemi túlterhelés a rossz alvás oka. A macskagyökér alkalmazási területe kiterjed még a gyomor- és béltraktus idegi eredetű bántalmaira is. A természetgyógyászok szerint jó hatással szervezetünkre ideges eredetű szív- és érrendszeri zavarok esetén is. A szintetikus gyógyszerek közt még a legenyhébb nyugtató is tompítja a központi idegrendszert. A macskagyökér amellett, hogy nyugtat, fokozza a koncentrálóképességet is. A macskagyökér gyógyító hatását az idegrendszer működésének rendezésén, erősítésén keresztül fejti ki.

Csökkenti az ingerelhetőséget és ezzel együtt visszafogja a fokozott idegi tevékenységet. Ezért az idegi problémából fakadó ritmuszavarokat, mozgásbéli defekteket pozitívan befolyásolni, esetleg szünteti képes. Hatékonyan gyógyítja az epilepsziát, alkattól függően más növényekkel kombinálva tartósan is fogyasztható. Az érző és mozgató idegek sérülésénél, bénulásánál, szélütés kezelésénél javallt főzetének rendszeres fogyasztása, de használata a rehabilitáció időszakában is szinte elengedhetetlen. Idegrendszert tompító hatása kálmos gyökérrel és édesgyökérrel ellensúlyozható. Az idegi eredetű fulladásos asztma tüneteit visszaszorítja. Enyhe izzasztó és vízhajtó hatása a vér melegítésével és a vese tónusának csökkentésével magyarázható. Vérnyomáscsökkentő hatása is egyrészt ebből adódik, másrészt az érfal simaizmainak nyugtatásából, lazításából.

Állandóan, folytonosan használni, valamint nagyobb adagokat bevenni a macskagyökérből nem szabad, mert rontja az emésztést, sőt állandó émelygést, fejfájást, de a látóidegek meggyengülését is okozhatja. A macskagyökér az orvos kezében igen értékes szer. A várandós, illetve a szoptató kismamáknak azonban nem ajánlott, és két év alatti kisgyermek se kapjon ilyen készítményt.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.