Menü

A feszültség káros következményei

A mindennapi, normális stresszhelyzetre is válaszol a szervezetünk, a vegetatív idegrendszer aktívabban kezd működni, az izmok megfeszülnek, a szívverésünk gyorsul, a légzésünk szaporábbá válik. Amint a stressz elmúlik, a szervezetünk működése visszaáll a normális helyzetbe, ismét egyensúlyi állapotba kerül. Baj akkor van, ha a stressz nem múlik, nem megoldható, vagy rövid időn belül nem feldolgozható, és ezért a szervezetben a felfokozott állapot állandósul. Ekkor jelentkeznek a kóros tünetek.

Az endokrin rendszer is üzen

Amikor a test érzi a stresszt, a hypotalamus jelet küld a vegetatív idegrendszernek és az agyalapi mirigynek, elkezdődik a stresszhormonok termelése.

Mellékvesék

Stressz jeleire a hypothalamus kiváltja a mellékvese kéregben a kortizol és a mellékvese velőállományában az adrenalin termelését. Ez elindítja a folyamatot, amely lehetővé teszi a szervezet számára a maximális energiafelhasználást a veszély kivédésére.

Máj

Amikor a kortizol és az adrenalin szabadul fel, a máj több glükózt állít elő, hogy megfelelő mennyiségű energiahordozó jusson el az izmokba a "küzdj vagy menekülj" helyzetben. Sokak szervezete képes a vércukorszintet visszaállítani a normális állapotra, de azoknak, akik hajlamosak a 2. típusú diabéteszre a stressz cukorbetegség előszobáját jelentheti.

Az emésztőrendszer így reagál a stresszre

Nyelőcső

A stressz miatti feszültség oldására sokan dohányoznak vagy alkoholt fogyasztanak, s emiatt kialakulhat a gyomorégés vagy a savas reflux. A stressz vagy kimerültség is növeli a súlyos gyomorégéses fájdalmat.

Gyomor

A stressz hatására bizsergés jelenhet meg a gyomorban, ami hányingerhez vagy fájdalomhoz vezethet. A komoly stressz hatására a hányás is bekövetkezhet, s a hatás krónikussá válása miatt kialakulhat fekély, vagy fekély nélküli súlyos hasi fájdalom.

Belek

A stressz befolyásolhatja az emésztést, hogy milyen táplálékot képesek a belek felvenni. Azt is befolyásolja, hogy milyen gyorsan halad át az élelmiszer a tápcsatornán. Előfordulhat miatta mind hasmenés, mind pedig székrekedés.

Melyek a stresszhelyzetek?

Mindenkinek más jelent stresszhelyzetet, és mindenki másként reagál ezekre. Van, akinek egy nyilvánosság előtt elmondott beszéd olyan nyugtalanságot okoz, hogy napokkal előtte már nem alszik, fáj a gyomra, remeg, hány. Egy másik embert ugyanez a helyzet felvillanyoz, boldogan készül rá. Egy dologban azonban nem különbözünk: azok a problémák, amelyeket nem tudunk megoldani, tartós stresszt jelentenek számunkra. Ilyen lehet a munkahely elvesztése, a válás, egy műtét, egy komoly veszekedés, illetve az állandó érzelmi vagy anyagi bizonytalanság. Ezek általában hosszabban elhúzódó helyzetek, és szinte mindenkinél jelentkeznek az állandósult nyomás, azaz a stressz tünetei is.

Melyek az állandó feszültség tünetei?

Rengeteg tünete lehet a stressznek, most csak a teljesség igénye nélkül soroljuk fel a legjellemzőbbeket. Ha hosszabb ideje áll fenn a stresszes állapot, akkor a legtöbben nem tudnak aludni, ezáltal ingerlékenyek, idegesek lesznek. Türelmetlenül reagálnak olyan helyzetekre, amelyet máskor zökkenőmentesen oldottak meg, szoronganak, gyakran táplálkozási problémákkal küszködnek, gyomorfájdalmaik vannak. Kialakulhat makacs, migrénes fejfájás, izomfájdalmak, köztük a csuklyásizom feszülése.

Legtöbbször a beteg maga is felismeri, hogy a tüneteit a stressz okozza, mégsem kezdi megfelelően kezelni, pedig nagyon fontos lenne, hiszen, ha elhanyagoljuk, akkor az komolyabb betegségekhez is vezethet. Ha a stressztényezőt nem áll módunkban kiiktatni, legjobb szakemberhez fordulni, és felkeresni egy pszichológust.

A zsarolás négy arca, azaz az érzelmi zsarnokokról bővebben

Sok kínzó azonban inkább érzelmi húrokat penget, pl, szerelemmel teli légvárakat, elfogadást, családi meghittséget, vagy begyógyított sebeket ígér.

Szívelégtelenség kisokos - sajtóközlemény

A szívelégtelenség, mint kifejezés bizonyára mindenki számára ismerősen hangzik, elvégre, sajnos elég gyakran találkozhatunk vele a mindennapok során. De vajon tudjuk is mi rejlik valójában a tragikus halált, vagy legalábbis halálos betegséget sejtető elnevezés mögött, vagy csak valami ingatag elképzelésünk van a rettegett kórról? Egyáltalán mik a tünetei? Ha enyhén szúró érzést érzünk a mellkasunkban, rögtön a sürgősségire kellene rohannunk? Most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat

Mire figyeljünk vérvétel előtt?

Időnként pusztán betegségmegelőzés, egészségmegőrzés szempontjából, máskor konkrét betegség miatt szükséges laborvizsgálat. A vérvétel bizonyos időközönként fontos, ám sokszor elbizonytalanodik az ember, mi mindent tehet és mit nem a laborvizsgálat előtt, ezért csokorba gyűjtjük, mi mindenre kell figyelni vérvételre készülve.

Mit kell tudni az ekcémáról?

Talán az egyik leggyakoribb bőrbetegség az ekcéma, azonban több fajtája is van, ami akár felnőtt korban is jelentkezhet. Mutatjuk, mit kell róla tudni.

Csodákra képes az arctorna

Milyen jó lenne, ha vegyszerek nélküli ránckezelés is létezne, nem igaz? Tulajdonképpen már létezik, ez pedig az arctorna.