Menü

Ínhüvelygyulladás kezelése természetes módszerekkel

Az ínhüvelygyulladás leggyakrabban a kéz, és a láb ujjait érinti, de gyakran előfordulhat az ujjak környéken: a sarkakon, a csuklón, és a vállon, ahogyan a könyökben is kialakulhat.

Bár egy igen zavaró kórról van szó –hiszen nem csak maga a gyulladással érintett terület válik fájdalmassá, hanem sok esetben sajgó duzzanat, vagy daganat alakulhat ki –, az ínhüvelygyulladás kezelése otthoni körülmények között is megoldható, fontos azonban, hogy minél előbb kezdjük el a terápiát. Ehhez ismernünk kell az ínhüvelygyulladás okait, és a betegség súlyosságát, valamint lefolyását befolyásoló egyéb tényezőket.

Az ínhüvelygyulladás kezelése: természetes megoldások

Pihentetés: bármelyik testrészünkön jelenik meg az ínhüvelygyulladás, nagyon fontos, hogy pihentessük a sérült területet, ezzel elkerülhetjük a további sérülések kialakulását, és ezáltal a panaszok rosszabbodását. Ha erre nincsen lehetőségünk, jó szolgálatot tesz a fáslizás, ami enyhíti az ínhüvelygyulladás tüneteit.

Jegelés: mérsékli a fájdalmat a jég, de csak akkor, ha a fájdalom jelentkezését követő első 24 órában, az akut fázisban készítünk belőle hűtő borogatást. Ezt követően viszont a jég alkalmazása már káros lehet, ezért az ínhüvelygyulladás kezelése hosszabb távon ezzel a módszerrel nem ajánlott.

Aloe vera: kiváló regeneráló, kifejezetten hatásos az ínhüvelygyulladás kezelése esetén. 2-3 friss leveléből kanalazzuk ki a nedves részt, és keverjük össze harmadpohárnyi forró vízzel, míg nem kapunk egy krémes „papit”. Kenjük be vele a beteg felületet, majd az egészet tekerjük át steril gézzel.

Sós, ecetes fürdő: egy kisebb műanyag edényt töltsünk meg meleg vízzel, amibe beledobunk egy kanálnyi sót, és egy pohár −lehetőleg− fehér borecetet. Mártóztassuk meg benne az ínhüvelygyulladás miatt fájdalmas területet nagyjából 15-20 percig. Naponta háromszor ismételhetjük.

Eukaliptusz: az ínhüvelygyulladás kezelése a gyulladás- és fájdalomcsillapító eukaliptusszal különösen hatékony. A legjobb, ha friss leveleket használunk, ám az eukaliptusz illóolaj is segítségünkre lehet. Még gyorsabb eredményt érhetünk el, ha egy kiskanálnyi kókuszolajjal összekeverjük (az illata is kellemesebb), és az ínhüvelygyulladás mérséklésére, pakolásként alkalmazzuk.

Ínhüvelygyulladás kezelése belsőleg

A C-vitamin nem csak erős antioxidáns, immunerősítő, hanem kiváló gyulladáscsökkentő is. Az ínhüvelygyulladás kezelése alatt fogyasszunk minél több C-vitamin tartalmú táplálékot, lehetőleg nyersen: citrusféléket, csipkebogyót, papayát, kivit, sütőtököt, erős paprikát, vöröshagymát. Ez utóbbi illata nem mindenki számára kellemes, de igazi C-vitamin bomba!

Szintén jó szolgálatot tesznek az ínhüvelygyulladás kezelésekor az omega-3 zsírsavakban bővelkedő olajos magvak, a dió, a mandula és a földimogyoró.

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?

Gyengeséget és légszomjat is okozhat az alacsony pulzus

A szívünk percenként átlagosan 60-70-szer ver, de 60 és 100 ütés közt minden normálisnak tekinthető. Ugyanakkor, ha 60 alá csökken a pulzus és nem egy edzett sportolóról van szó, az már utalhat bradycardiára, vagyis túl lassú szívverésre.