Menü

Ínhüvelygyulladás kezelése természetes módszerekkel

Az ínhüvelygyulladás leggyakrabban a kéz, és a láb ujjait érinti, de gyakran előfordulhat az ujjak környéken: a sarkakon, a csuklón, és a vállon, ahogyan a könyökben is kialakulhat.

Bár egy igen zavaró kórról van szó –hiszen nem csak maga a gyulladással érintett terület válik fájdalmassá, hanem sok esetben sajgó duzzanat, vagy daganat alakulhat ki –, az ínhüvelygyulladás kezelése otthoni körülmények között is megoldható, fontos azonban, hogy minél előbb kezdjük el a terápiát. Ehhez ismernünk kell az ínhüvelygyulladás okait, és a betegség súlyosságát, valamint lefolyását befolyásoló egyéb tényezőket.

Az ínhüvelygyulladás kezelése: természetes megoldások

Pihentetés: bármelyik testrészünkön jelenik meg az ínhüvelygyulladás, nagyon fontos, hogy pihentessük a sérült területet, ezzel elkerülhetjük a további sérülések kialakulását, és ezáltal a panaszok rosszabbodását. Ha erre nincsen lehetőségünk, jó szolgálatot tesz a fáslizás, ami enyhíti az ínhüvelygyulladás tüneteit.

Jegelés: mérsékli a fájdalmat a jég, de csak akkor, ha a fájdalom jelentkezését követő első 24 órában, az akut fázisban készítünk belőle hűtő borogatást. Ezt követően viszont a jég alkalmazása már káros lehet, ezért az ínhüvelygyulladás kezelése hosszabb távon ezzel a módszerrel nem ajánlott.

Aloe vera: kiváló regeneráló, kifejezetten hatásos az ínhüvelygyulladás kezelése esetén. 2-3 friss leveléből kanalazzuk ki a nedves részt, és keverjük össze harmadpohárnyi forró vízzel, míg nem kapunk egy krémes „papit”. Kenjük be vele a beteg felületet, majd az egészet tekerjük át steril gézzel.

Sós, ecetes fürdő: egy kisebb műanyag edényt töltsünk meg meleg vízzel, amibe beledobunk egy kanálnyi sót, és egy pohár −lehetőleg− fehér borecetet. Mártóztassuk meg benne az ínhüvelygyulladás miatt fájdalmas területet nagyjából 15-20 percig. Naponta háromszor ismételhetjük.

Eukaliptusz: az ínhüvelygyulladás kezelése a gyulladás- és fájdalomcsillapító eukaliptusszal különösen hatékony. A legjobb, ha friss leveleket használunk, ám az eukaliptusz illóolaj is segítségünkre lehet. Még gyorsabb eredményt érhetünk el, ha egy kiskanálnyi kókuszolajjal összekeverjük (az illata is kellemesebb), és az ínhüvelygyulladás mérséklésére, pakolásként alkalmazzuk.

Ínhüvelygyulladás kezelése belsőleg

A C-vitamin nem csak erős antioxidáns, immunerősítő, hanem kiváló gyulladáscsökkentő is. Az ínhüvelygyulladás kezelése alatt fogyasszunk minél több C-vitamin tartalmú táplálékot, lehetőleg nyersen: citrusféléket, csipkebogyót, papayát, kivit, sütőtököt, erős paprikát, vöröshagymát. Ez utóbbi illata nem mindenki számára kellemes, de igazi C-vitamin bomba!

Szintén jó szolgálatot tesznek az ínhüvelygyulladás kezelésekor az omega-3 zsírsavakban bővelkedő olajos magvak, a dió, a mandula és a földimogyoró.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.