Menü

Tested jelzései, hogy nem eszel eleget

A szervezet az élelmiszerekből jut hozzá a szükséges energiához és azokhoz a tápanyagokhoz, amelyek a felépítéséhez és a zavartalan, egészséges élettani funkcióihoz szükségesek. Azoknak, akik fizikailag aktívabbak, még többre van szükségük.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy azok is szenvedhetnek tápanyaghiányban, akik sokat esznek, ugyanis az egyoldalú étkezés sem vezet jóra. Ha a következő jeleket tapasztalod, akkor lehetséges, hogy te is tápanyaghiányban szenvedsz.

KIMERÜLTSÉG
Ha túl kevés kalóriát fogyasztasz a fáradtság elkerülhetetlen. Az energiahiány nemcsak akkor jelentkezik, ha sportolsz, hanem napközben a mindennapi rutinban is. Sokan koffeines itallal próbálnak ilyenkor úrrá lenni a fáradtságunkon, de ezek sosem helyettesítik azt az energiát, amit kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással érsz el.

LELASSUL AZ ANYAGCSERE
Ha a tested nem kap elég kalóriát, akkor a saját tartalékaihoz nyúl és nemcsak a zsírból, hanem az izomból is veszítesz. Az izomveszteség hatására lelassul az anyagcsere.

LEESIK A VÉRCUKORSZINT
Az, ha keveset eszel befolyásolja a vércukorszintet is. Ha nem jut a szervezet elegendő tápanyaghoz, akkor a vércukorszint leeshet. A hipoglikémia súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, amivel okvetlenül orvoshoz kell fordulni.

GYENGÜL AZ IMMUNRENDSZER
Köhögsz, folyik az orrod, állandóan megfázol? Az immunrendszerünknek szüksége van szénhidrátokból, a fehérjéből és a zsírból származó makro-tápanyagokra. Ha nem adsz ezekből elegendőt a szervezetednek, az immunrendszered nem lesz elég erős ahhoz, hogy leküzdd a betegségeket.

FELBORUL A HORMONHÁZTARTÁS
Több tanulmány is kimutatta, hogy a drasztikusan alacsony kalóriatartalmú étrend növeli a szervezet kortizol szintjét. A kortizolt stressz vagy túlélési hormonnak is nevezik. Ha a kortizolszint magas, megzavarhatja a hormonháztartás egyensúlyát. Alacsonyabban működik a pajzsmirigy, ami lassabb anyagcseréhez vezethet. A kevés kalóriabevitel a nőknél menstruációs zavarokhoz is vezethet.

Az elégtelen táplálkozás folyománya idővel valamilyen mikrotápanyag-hiány lesz, aminek tünetei között megtalálható a fáradtság, az immunitás csökkenése, a koncentráció hiánya, memóriazavarok és a hangulati ingadozások. Mindez több szempontból is befolyásolja az edzéseket. Amikor a test úgy érzi, hogy elsőbbséget kell élveznie az alapvető funkcióknak (például a légzés, a testhőmérséklet és a vérnyomás szabályozásának), akkor nem képes biztonságos erőforrásokat fordítani olyan dolgokra, mint például az izomszövet újjáépítése.

Ez az a folyamat, amely lehetővé teszi, hogy egy nehéz edzést követően folytathasd az edzésmunkát, sőt pár napon belül, ismét futhass egy hosszút vagy egy tempófutást, vagy bármit, ami után komoly regenerációs tevékenységbe kell kezdenie a szervezetednek. Nyilvánvaló, hogy alultápláltság esetén az edzések idővel egyre nehezebbé válnak, hiszen súlyos energiahátrányban kell komoly erőket mozgósítanod.

Energiahiányos állapotban nem képes a szervezet támogatni a magas szintű sportteljesítmény leadását.

Varázsitalnak számít a maté tea

A yerba maté egy Dél-Amerika szubtrópusi területéről származó növény, amelyet a helyi indán törzsek már akkor fogyasztottak, amikor az európai felfedezők rátaláltak a földrészre. Egy italban tartalmazza a kávé erősségét, a teák egészségre gyakorolt jótékony hatásait és a csokoládé nyújtotta eufória érzését.

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?