A reishi gomba jótékony hatásai
- Dátum: 2021.11.25., 04:56
- Udvari Fanni
- antioxidáns, egészség, immunrendszer, kimerültség, koleszterin, reishi gomba, sejt, szervezet, táplálékkiegészítő, vércukorszint
A keleti gyógyászatban számos különböző növény- és gombafajtát használnak. Érdekes módon viszont, a reishi gomba különösen népszerűnek számít, mivel jó hatással van az egészségre: többek között megerősíti az immunrendszert és képes felvenni a harcot a rákos megbetegedésekkel is.
A reishi egy olyan gombafajta, amelyet más néven Ganoderma lucidum és lingzhi néven ismernek, és amely Ázsia forró és párás területein található. A reishi hosszú ideje a keleti gyógyászat egyik legkeresetebb hozzávalója. A gombában olyan molekulák találhatóak, mint a triterpenoidok, poliszacharidok és peptidoglikánok, amelyeknek a gomba jótékony egészségügyi hatásait köszönheti. Habár a gombákat általában frissen fogyasztjuk, az sem ritka, hogy a belőlük készült port vagy kivonatot vásároljuk meg, amely esetleg könnyebben elérhető a boltokban és ugyanúgy tartalmazza ezeket a speciális molekulákat. Mind a por, mind a kivonat biztonsággal fogyasztható, mivel korábban már mindkettőt vizsgálták a sejteken, állatokon és embereken végzett kutatások során.
Erősíti az immunrendszert
A reishi egyik legfontosabb jótékony hatása, hogy erősíti az immunrendszert. Habár a kutatók még mindig nem értik teljesen a működését, az in vitro (azaz kémcsőben végzett) kutatások során kimutatták, hogy a reishi jó hatással van a fehérvérsejtekben lévő génekre, amelyek kulcsszerepet játszanak az immunrendszer működésében. Mi több, a kutatások során azt is megállapították, hogy a reishi bizonyos formában fogyasztva megváltoztathatja a gyulladást továbbító pályák működését a fehérvérsejtekben. A daganatos betegeken végzett kutatások során bebizonyították, hogy a gombában lévő molekulák növelhetik a fehérvérsejtek egy típusának aktivitását, amelyeket természetes ölősejteknek nevezünk. A természetes ölősejtek a szervezetben képesek felvenni a harcot a különböző fertőzésekkel és a rákkal is.
Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik
Sokan fogyasztják a reishi gombát potenciális rákölő tulajdonságai miatt. Sőt, az egyik, több mint 4000 mellrák-túlélő bevonásával készült tanulmány elkészítése során a kutatók azt állapították meg, hogy a résztvevők körülbelül 59 százaléka fogyasztott reishi gombát. Ezen kívül számos in vitro (kémcsőben végzett) vizsgálat során bebizonyították azt is, hogy a reishi fogyasztása elősegítheti a rákos sejtek pusztulását. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezen kutatások eredményei még nem feltétlenül jelentik azt, hogy a gomba ugyanolyan fokú hatékonysággal hat az emberi vagy az állati szervezetre is. A reishi gomba szerepét a végbélrákkal kapcsolatban is vizsgálták, méghozzá hogy képes-e megakadályozni annak kialakulását, vagy képes-e a már meglévő rákos megbetegedéssel felvenni a harcot.
Stabilizálja a vércukorszintet
Számos, állatokon történt vizsgálat során kiderült, hogy a reishi gombában található molekulák csökkentik a vércukorszintet. Továbbá, néhány embereken végzett előzetes kutatás hasonló eredményekről számolt be. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kutatások többsége nem támasztotta alá a reishi ezen jótékony hatását. Miután több száz résztvevő adatait értékelték ki, a kutatók nem találtak egyértelmű kapcsolatot a reishi gomba és az éhgyomri vércukorszint között. Vegyes eredmények születtek ugyanis az étkezés után mért vércukorszint alapján. Míg néhány esetben a reishi csökkentette a vércukorszintet, máskor még a placebónál is rosszabbul hatott. Emiatt ebben a témában is további kutatásra van szükség.
Antioxidáns hatású
Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek segítenek megakadályozni a sejtkárosodást. Mivel ez igen fontos funkció, elég jelentős az érdeklődés az olyan táplálékok és táplálék-kiegészítők iránt, amelyek növelik az antioxidánsok mennyiségét a szervezetben. Sokan azt állítják, hogy a reishi gomba ilyen célra is nyugodtan felhasználható. Ugyanakkor számos olyan kutatás van, amely során nem regisztráltak jelentős változást a vérben lévő két fontos antioxidáns enzim szintjében, a reishi gomba 4-12 hétig való fogyasztása után sem. A reishi csökkentheti a bizonyos típusúba tartozó rákos daganatok méretét és számát, valamint néhány rákos betegnél az életminőséget is javíthatja.
A legtöbb embereken végzett kutatás szerint a gomba nem javítja a koleszterin-, a vércukor- és az antioxidáns-szintet a szervezetben, de számos esetben hatékonyan javítható vele a kimerültségben vagy depresszióban szenvedő beteg állapota.
Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.
Mikortól számít valaki alkoholistának?

Az alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadott része sok kultúrának – egy pohár bor vacsora mellé, sör a barátokkal, pezsgő ünnepléskor. De mikortól válik ez a szokás problémává? Mikortól számít valaki alkoholistának?
Mi az a vasfelszívódási zavar?

A vas többsége a vékonybél első területein szívódik fel. Ha valami akadályozza ezeket a szakaszokat – például gyulladás, cöliákia, Crohn-betegség vagy gyomor-bypass műtét –, akkor kialakulhat felszívódási zavar, még akkor is, ha a táplálékkal elegendő vas jut be a szervezetbe. Mi az a vasfelszívódási zavar?
Mit rejt egy energiaital? A koffein hatása a fiatal szervezetre

Egyre inkább köztudott, hogy az üdítők világa vonzza a kamaszokat. A 2024-es magyarországi korhatárosítás, amely nemrégiben lépett életbe megtiltotta az energiaitalok árusítását 18 év alattiaknak, bizonyos feltételek mellett. A döntést sokan felesleges szabályozásnak, mások bölcs lépésnek tartják. Azonban az biztos, hogy a koffeinen túl más adalékanyagok is veszélyt jelentenek. Ugyanis a serkentő löttyök tömkelege nem csak tömény erő dobozba zárva, hanem komplexebb termékek sokasága.
Kiszáradás – figyelj oda!

A nagy nyári melegben könnyű elfeledkezni arról, hogy eleget igyunk, mert elvonja figyelmünket például a strandolás, pedig a kiszáradás veszélyes sokszor fennáll.