Menü

Környezettudatosabban élni – tedd meg az első lépéseket!

Mondhatjuk, hogy már nemcsak a médiából, de a csapból is az folyik, hogy az unokáinknak valamiből nem lesz elég: a Föld víz-, illetve kőolajtartalékai végesek. Utóbbi nagy valószínűséggel néhány évtizeden belül elfogy. Mit tehetünk a hétköznapokban, hogy kicsit tehermentesítsük a környezetünket?

Gondolkodtál már azon, hogy amit Te nagytakarításként, illetve szelektálásként élsz meg, és egyszerűen kihajítod a kommunális hulladékba, az utána hová kerül? Te már nem látod többé, de a bolygónak még rengeteg idejébe kerül, hogy eltüntesse a felszínről.

Az ember sokszor hajlamos azt gondolni, hogy semmit nem ér azzal, ha ő egyedül tesz valamit a környezet megóvása érdekében, ezért bele sem kezd semmibe. Viszont ha már nemcsak egy, hanem tíz, ezer vagy több millió ember épít be a mindennapjaiba néhány apró lépést, jelentős környezetvédő hatásokat érhetünk el – együtt.

Nem tudod hogyan fogj neki? Most adunk néhány tippet – néhányat közülük biztosan ismersz már, esetleg alkalmazol is.

MINDIG vigyél magaddal bevásárlótáskát!

Legyen ez egy olyan alapfelszerelés a táskádban, mint a telefonod és a bejárati ajtó kulcsa. Igen, a boltban lehet venni papírból, talán újrahasznosított is, de a papír újrahasznosítása is rengeteg energiát és vizet igényel, ezért úgy leszel a leginkább hasznos, ha a saját táskádat használod bevásárláskor.

Zacskók helyett vászonzsákok

A nyugati, főként túlfogyasztó társadalmakban már alapvető, hogy az ember táskájában mindig lapul néhány vászonzsák is. Sok multi sem ad már műanyag zacskót ingyen, de a biológiailag lebomlókért is fizetni kell. Ezért, ha spórolni szeretnél, előre kell gondolkodnod.

Keress egy helyi vállalkozót, aki ilyen termékek varrásával foglalkozik. Legtöbbször megfizethető áron kínálják a termékeiket, és ezek a befektetések később megtérülnek.

Nem is muszáj nagyban kezdeni. Én évekkel ezelőtt egy darab vászonzsákkal kezdtem.

Tartsd meg a befőttes, illetve savanyúságos üvegeket!

Az üveghulladék – habár hatékonyan és többször újrahasznosítható – otthon a legjobban ismét felhasználható eszközök közé tartozik. Töltsd meg cukorral, liszttel, a kisebbeket fűszerekkel, magokkal. Esetleg kacérkodhatsz a befőzés gondolatával is.

Vásárolj tudatosabban, és így kerüld el, hogy étel kerüljön a kukába!

A rohanó hétköznapokban gyakran nehéz előre megtervezni, mikor mit főzz, mégis azt javaslom, a hétvége egyik napján ülj le, és szánj 10-15 percet arra, hogy átgondolod, milyen menü lesz a következő héten. Így nemcsak időt spórolhatsz a bevásárlásnál, de pénzt is, hiszen ésszel fogsz mindent a kosaradba tenni, és ezáltal kibiztosíthatod magad, hogy ne a hűtőben penészedjen rád egy-egy feleslegesen vásárolt termék.

Folpack és alufólia helyett

Nagymamáink öregesnek vélt szokásait idéztük fel a férjemmel, amikor az ételmaradékokat nem folpackkal vagy alufóliával fedtük le, hanem más tányérokkal, kávéscsésze alátétekkel. Sokszor helytakarékosabb megoldás is, mert így egy-egy edény tetejére biztonságosan kerülhet még egy a hűtőben.

Hulladékmentes üzletek felkeresése

Ez egy rendkívül újhullámos kifejezés. Mondanám, hogy keress egyet a környéken – és tedd is ezt! -, de sokan élnek vidéken, ahol nincsenek jelen efféle vállalkozások, vagy nem voltak hosszú életűek, mert kicsi volt a kereslet. Igyekezz háztól vásárolni: a szomszédtól, kisgazdáktól, ismerősöktől. Vidd a saját tojástartódat, edényedet!

Apróságok

Számos apróság van, amit megtehetsz annak érdekében, hogy csökkentsd a megtermelt szemét mennyiségét: elvitelre kérd a saját poharadba a kávét, ásványvíz helyett igyál csapvizet, és mindig vigyél is magaddal egy palackban, iratkozz be a könyvtárba a folyamatos könyvvásárlás helyett, igyekezz kerülni a felesleges műanyagárukat (elviteles dobozok, lufik stb.).

Sokaktól hallom, hogy a környezettudatos életmód drága. Véleményem szerint olyan sok apró, igenis sokat számító lépés van, amivel az ember segíthet magán és a környezetén, hogy ezek felett nem szabad csak úgy elsiklanunk, mert semmibe sem kerülnek! Minden más jöhet idővel: idővel lecserélhetjük a műanyag ételes dobozokat üvegből készültekre, a műanyag palackot üvegpalackra.

Sosem szabad úgy gondolkodnunk, hogy ha valamit nem tudunk ezer százalékosan teljesíteni, akkor bele sem kezdünk, mert minden kis lépés számít.

Fort Molnár Henriett

Mik a teendők kullancscsípés esetén?

A kullancsszezon minden év egyik kellemetlen, senki számára sem vágyott időszaka, amely jellemzően a tavaszi időjárás közepétől egészen ősz végéig tart, ez az időszak pedig a klímaváltozásnak köszönhetően egyre hosszabb. Az atkafélék rendjébe tartozó kullancsok számos betegséget terjeszthetnek, ezek közül a legismertebb és legveszélyesebb a Lyme-kór, amelyről ebben az írásban írok részletesebben, valamint írok annak megelőzéséről, felismeréséről, tüneteiről és a kullancseltávolítás helyes technikájáról is

Közeledik a parlagfű szezon

Sajnos azért fontos erről írni, mert aki még sosem volt allergiás a parlagfűre, az sem lehet bizonyos abban, hogy nem válik ráérzékennyé. Mutatjuk milyen tünetekkel kezdődik a parlagfűallergia.

A legjobb természetes szúnyogriasztók

Nyáron mindig meg kell küzdjünk a rovarokkal, különösen a szúnyogok okoznak sok kellemetlenséget.

A citromsav és az aszkorbinsav közötti különbség

Míg a citromsav és az aszkorbinsav hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, két teljesen különböző vegyületről van szó, melyeket teljesen eltérő célokra használunk.

8 dolog, amit saját kezűleg is elkészíthetsz

Évtizedekkel, századokkal ezelőtt teljesen természetes volt, hogy a mindennapi élethez szükséges „termékeket” otthon készítették el a családok tagjai. Ma már egyszerűen csak levesszük őket a boltok polcairól. De vajon melyek azok a dolgok, ahol „megéri” a bolti verziót lecserélni az otthonira?