Menü

Környezettudatosabban élni – tedd meg az első lépéseket!

Mondhatjuk, hogy már nemcsak a médiából, de a csapból is az folyik, hogy az unokáinknak valamiből nem lesz elég: a Föld víz-, illetve kőolajtartalékai végesek. Utóbbi nagy valószínűséggel néhány évtizeden belül elfogy. Mit tehetünk a hétköznapokban, hogy kicsit tehermentesítsük a környezetünket?

Gondolkodtál már azon, hogy amit Te nagytakarításként, illetve szelektálásként élsz meg, és egyszerűen kihajítod a kommunális hulladékba, az utána hová kerül? Te már nem látod többé, de a bolygónak még rengeteg idejébe kerül, hogy eltüntesse a felszínről.

Az ember sokszor hajlamos azt gondolni, hogy semmit nem ér azzal, ha ő egyedül tesz valamit a környezet megóvása érdekében, ezért bele sem kezd semmibe. Viszont ha már nemcsak egy, hanem tíz, ezer vagy több millió ember épít be a mindennapjaiba néhány apró lépést, jelentős környezetvédő hatásokat érhetünk el – együtt.

Nem tudod hogyan fogj neki? Most adunk néhány tippet – néhányat közülük biztosan ismersz már, esetleg alkalmazol is.

MINDIG vigyél magaddal bevásárlótáskát!

Legyen ez egy olyan alapfelszerelés a táskádban, mint a telefonod és a bejárati ajtó kulcsa. Igen, a boltban lehet venni papírból, talán újrahasznosított is, de a papír újrahasznosítása is rengeteg energiát és vizet igényel, ezért úgy leszel a leginkább hasznos, ha a saját táskádat használod bevásárláskor.

Zacskók helyett vászonzsákok

A nyugati, főként túlfogyasztó társadalmakban már alapvető, hogy az ember táskájában mindig lapul néhány vászonzsák is. Sok multi sem ad már műanyag zacskót ingyen, de a biológiailag lebomlókért is fizetni kell. Ezért, ha spórolni szeretnél, előre kell gondolkodnod.

Keress egy helyi vállalkozót, aki ilyen termékek varrásával foglalkozik. Legtöbbször megfizethető áron kínálják a termékeiket, és ezek a befektetések később megtérülnek.

Nem is muszáj nagyban kezdeni. Én évekkel ezelőtt egy darab vászonzsákkal kezdtem.

Tartsd meg a befőttes, illetve savanyúságos üvegeket!

Az üveghulladék – habár hatékonyan és többször újrahasznosítható – otthon a legjobban ismét felhasználható eszközök közé tartozik. Töltsd meg cukorral, liszttel, a kisebbeket fűszerekkel, magokkal. Esetleg kacérkodhatsz a befőzés gondolatával is.

Vásárolj tudatosabban, és így kerüld el, hogy étel kerüljön a kukába!

A rohanó hétköznapokban gyakran nehéz előre megtervezni, mikor mit főzz, mégis azt javaslom, a hétvége egyik napján ülj le, és szánj 10-15 percet arra, hogy átgondolod, milyen menü lesz a következő héten. Így nemcsak időt spórolhatsz a bevásárlásnál, de pénzt is, hiszen ésszel fogsz mindent a kosaradba tenni, és ezáltal kibiztosíthatod magad, hogy ne a hűtőben penészedjen rád egy-egy feleslegesen vásárolt termék.

Folpack és alufólia helyett

Nagymamáink öregesnek vélt szokásait idéztük fel a férjemmel, amikor az ételmaradékokat nem folpackkal vagy alufóliával fedtük le, hanem más tányérokkal, kávéscsésze alátétekkel. Sokszor helytakarékosabb megoldás is, mert így egy-egy edény tetejére biztonságosan kerülhet még egy a hűtőben.

Hulladékmentes üzletek felkeresése

Ez egy rendkívül újhullámos kifejezés. Mondanám, hogy keress egyet a környéken – és tedd is ezt! -, de sokan élnek vidéken, ahol nincsenek jelen efféle vállalkozások, vagy nem voltak hosszú életűek, mert kicsi volt a kereslet. Igyekezz háztól vásárolni: a szomszédtól, kisgazdáktól, ismerősöktől. Vidd a saját tojástartódat, edényedet!

Apróságok

Számos apróság van, amit megtehetsz annak érdekében, hogy csökkentsd a megtermelt szemét mennyiségét: elvitelre kérd a saját poharadba a kávét, ásványvíz helyett igyál csapvizet, és mindig vigyél is magaddal egy palackban, iratkozz be a könyvtárba a folyamatos könyvvásárlás helyett, igyekezz kerülni a felesleges műanyagárukat (elviteles dobozok, lufik stb.).

Sokaktól hallom, hogy a környezettudatos életmód drága. Véleményem szerint olyan sok apró, igenis sokat számító lépés van, amivel az ember segíthet magán és a környezetén, hogy ezek felett nem szabad csak úgy elsiklanunk, mert semmibe sem kerülnek! Minden más jöhet idővel: idővel lecserélhetjük a műanyag ételes dobozokat üvegből készültekre, a műanyag palackot üvegpalackra.

Sosem szabad úgy gondolkodnunk, hogy ha valamit nem tudunk ezer százalékosan teljesíteni, akkor bele sem kezdünk, mert minden kis lépés számít.

Fort Molnár Henriett

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.