Menü

A túlzott rostfogyasztás jelei

Biztosan tisztában vagy vele, a rostos ételek fogyasztása nagyon egészséges. Jótékony hatású a szív- és érrendszerre, a megfelelő anyagcsere működésre, a gyomor egészségére és a vér glükóz szintjének stabilizálására. Bár általában nem fogyasztunk eleget, ennek ellenkezője is megtörténhet, amikor is túl sokat fogyasztunk egyszerre, ráadásul rövid idő leforgása alatt, ami szintén problémákat okozhat.

Amikor rostot fogyasztasz, akkor azt általában sok folyadékkal, vagy nedvdús ételekkel együtt teszed, így a bélcsatornákon könnyedén halad végig a salakanyag. A probléma akkor keletkezik, amikor túl sok a rost, és kevés hozzá a folyadék. A folyadékhiány ugyanis kemény és csomós széklet kialakulásához vezet, ami az egész anyagcsere folyamatot megnehezíti. Íme, néhány jele és tünete annak, hogy túl sok rostot eszel, és túl gyorsan.

Változás a bélműködésben

A túl sok rost székrekedést és hasmenést egyaránt okozhat. Ne feledd, a rost egy olyan köteggé alakul a bélrendszerben, amely magába szívja a vizet. Ha nem ittál elég folyadékot, akkor könnyen kiszáradhat a bélrendszered, ami kemény és száraz széklethez vezethet. Ez különösen akkor jellemző, amikor feloldódó rostot fogyasztasz. Ilyenek például a zab, bab, alma, eper és az áfonya. Ennek ellenkezője, vagyis a hasmenés akkor következik be, amikor nem feloldódó rostot fogyasztasz. Ilyen például a búza, a korpa, a leveles zöldségek, a brokkoli és a paradicsom. Bár a nem feloldódó rostok fogyasztása segíthet a székrekedés természetes kezelésében, a túl sok és hirtelen fogyasztása hasmenéshez vezethet, hiszen szó szerint átmossa a bélcsatornákat.

Puffadás és gázok

A túl sok rost fogyasztása olyan kellemetlen tüneteket is előidézhet, mint a puffadás és a túlzott gázképződés. Ez főleg akkor következik be, amikor túl gyorsan eszel túl sok rostot, hiszen így nincs ideje lebomlani a tápanyagnak a gyomorban. Ennek következtében a bélben lévő baktériumok felszívják a maradék rostokat, és melléktermékként gázt termelnek.

Hasi fájdalmak

A bélműködés változása, a puffadás és a gázképződés mellett hasi görcsöket is okozhat a túl sok rost. Ez amiatt következik be, hogy a rost egyszerűen lelassítja vagy teljesen le is állítja az emésztést.

Ásványi anyaghiány

A rost egy kötőanyag, ami azt jelenti, hogy képes megkötni és felszívni a tápanyagokat, mielőtt a szervezet hasznosíthatná azokat. Ez elsősorban a vas, króm, réz, cink és kálcium felszívódását érinti. Bizonyos kutatások alapján lehetséges ezt megelőzni azáltal, hogy elég C-vitamint, halat és állati fehérjét fogyasztunk.

Mit tegyél, ha problémát okoznak a rostok

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalod, előfordulhat, hogy probléma van a rostbeviteleddel. Lehet, hogy túl gyorsan és túl sok rostot fogyasztasz, a nem megfelelő változatát eszed, vagy szükséged van némi plusz C-vitaminra és fehérjére. Azt tanácsoljuk, hogy próbáld ki a következőket:

1. Kísérletezz

Próbálj ki különböző fajtájú rostokat, de lassan és kis adagokban. Ha valamelyik problémát okoz, akkor próbálj ki egy másikat és figyeld, hogy annál is megjelennek-e a tünetek.

2. Lassan növeld az adagot

Ha kis adagokban képes vagy megemészteni a rostot, akkor próbáld meg hetente vagy kéthetente növelni az adagot. Ha észreveszel valamilyen tünetet, térj vissza néhány hétig a kisebb adagokra. Amint hetekig megint tünetmentes vagy, ismét kezd el növelni az adagot egészen addig, amíg el nem éred a napi tanácsolt mennyiséget.

3. Válts másik forrásra

Ha székrekedésed van, válts nem feloldódó rostra. Ha hasmenésed van, egyél több felszívódó rostot.

Ahogy azt már korábban megtanultuk, a legfontosabb a megfelelő bélműködéshez, hogy a rost és a folyadék egyensúlyban legyen. Mindenképpen igyál elegendő vizet a rostbevitel mellé, különösen, ha gyakran van székrekedésed.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.