Menü

Néhány tévhit a PCOS-ról

A PCOS, vagy másnéven policisztás ovárium szindróma egy belgyógyászati-endokrinológiai kórkép, ami bár nőgyógyászati problémákat is okoz, nem ilyen eredetű: ez a hormonrendszer zavara.

Az egyik tévhit, hogy PCOS mellett nem lehet fogyni. Bár tény, hogy nehezebb, de nem lehetetlen dologról van szó, csak éppen nem a hagyományos fogyókúrás megoldások közül kell választanunk, mivel azok sok esetben nem működnek, hiszen nem veszik figyelembe a hormonális problémákat. A sors fintora, hogy a betegségben szenvedők sokszor hallják azt, hogy ha fogynának, a tüneteik is enyhülnének, ám sokszor ez egy ördögi kör, hiszen ahhoz, hogy fogyjanak, előbb a hormonrendszer szabályzására van szükség.

Szintén egy gyakori tévhit, ráadásul fontos területet is érint: a PCOS mellett nem lehetséges a természetes teherbeesés. Jó hírünk van a PCOS-el küzdő nők számára: bár a betegség megnehezíti a fogantatást, mégsem lehetetlen. Ahogy a fentebbi példában is, úgy itt is, ha sikerül a hormonális zavart megszüntetni és a hormonegyensúly visszaáll, a peteérés és a fogantatás esélye is megnő.

Sokan úgy tekintenek a PCOS-re, mint egy nőgyógyászati problémára. Igaz, a tünetek nagyrésze nőgyógyászati jellegű, a probléma eredendően hormonális. Ebből is adódik az a tévhit, miszerint, ha a méhet eltávolítják, vagyis hiszterektómiát végeznek, akkor megoldódik a probléma. Sajnos ez nincs így, mivel, ha a méhet el is távolítják, a hasnyálmirigy, valamint a mellékvese működése és az inzulin termelése érintett marad, ráadásul néhány kutatás azt feltételezi, valójában az agyból indul ki a folyamat. Mindenesetre semmiképp sem megoldás a méheltávolítás, legalábbis a tüneteink nem fognak enyhülni tőle.

Egy szintén gyakori tévhit, ami az előzővel összefügg, hogy a PCOS kizárólag nőgyógyászati tünetekkel jár. Először is, nincs két egyforma kórkép, főleg ennél a komplex betegségnél. Nagyon sokan máshogy élik meg, más tüneteket produkálnak és bár jellemzően sok a nőgyógyászati tünet, ez nem fedi a teljes valóságot. Gyakori a folytonos, tompa fájdalom, fáradtság és a súlygyarapodás is. Ezek mellett van, akinél hajhullás, vagy a haj fokozott zsírosodása jelentkezik, van, akinek bőrproblémákat okos, akár az arcon, a háton vagy a mellkason is. Előfordul fokozott szőrösödés is, de a levertség, depresszió és alvászavarok sem ritkák.

Bár a PCOS a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, viszont rendkívül hatékony módszerek érhetők el, amivel kordában tartható. Legyen szó akár gyógyszerek vagy természetes hatóanyagok alkalmazásáról, a kezelés mindenképpen hosszútávú kell, hogy legyen. Ebben az esetben teljes életet élhetnek azok a nők is, akik ezzel a betegséggel küzdenek.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

A fogszuvasodás következményei

A fogainkat leggyakrabban érintő probléma a fogszuvasodás, nem véletlen, hogy tulajdonképpen népbetegségről beszélhetünk. Nem is csoda, hogy az idősebb korosztály mintegy fele teljesen fogatlan, de sok gyermek esetében is, már több maradó fog hiánya figyelhető meg.

Talpfájdalom lehetséges okai

Egy átlagos napon hozzávetőleg 8.000-10.000 lépést teszünk meg. Nem csoda, hogy életünk során (szinte) valamennyien megtapasztaljuk, mit is jelent a lábfájás.

Az étkezési kovaföld egészségügyi előnyei

Mi az, ami elsőre eszedbe jut a mentáról? Talán az édes illata és hűvös íze. A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. Levelét frissen vagy szárítva teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják.