Menü

Néhány tévhit a PCOS-ról

A PCOS, vagy másnéven policisztás ovárium szindróma egy belgyógyászati-endokrinológiai kórkép, ami bár nőgyógyászati problémákat is okoz, nem ilyen eredetű: ez a hormonrendszer zavara.

Az egyik tévhit, hogy PCOS mellett nem lehet fogyni. Bár tény, hogy nehezebb, de nem lehetetlen dologról van szó, csak éppen nem a hagyományos fogyókúrás megoldások közül kell választanunk, mivel azok sok esetben nem működnek, hiszen nem veszik figyelembe a hormonális problémákat. A sors fintora, hogy a betegségben szenvedők sokszor hallják azt, hogy ha fogynának, a tüneteik is enyhülnének, ám sokszor ez egy ördögi kör, hiszen ahhoz, hogy fogyjanak, előbb a hormonrendszer szabályzására van szükség.

Szintén egy gyakori tévhit, ráadásul fontos területet is érint: a PCOS mellett nem lehetséges a természetes teherbeesés. Jó hírünk van a PCOS-el küzdő nők számára: bár a betegség megnehezíti a fogantatást, mégsem lehetetlen. Ahogy a fentebbi példában is, úgy itt is, ha sikerül a hormonális zavart megszüntetni és a hormonegyensúly visszaáll, a peteérés és a fogantatás esélye is megnő.

Sokan úgy tekintenek a PCOS-re, mint egy nőgyógyászati problémára. Igaz, a tünetek nagyrésze nőgyógyászati jellegű, a probléma eredendően hormonális. Ebből is adódik az a tévhit, miszerint, ha a méhet eltávolítják, vagyis hiszterektómiát végeznek, akkor megoldódik a probléma. Sajnos ez nincs így, mivel, ha a méhet el is távolítják, a hasnyálmirigy, valamint a mellékvese működése és az inzulin termelése érintett marad, ráadásul néhány kutatás azt feltételezi, valójában az agyból indul ki a folyamat. Mindenesetre semmiképp sem megoldás a méheltávolítás, legalábbis a tüneteink nem fognak enyhülni tőle.

Egy szintén gyakori tévhit, ami az előzővel összefügg, hogy a PCOS kizárólag nőgyógyászati tünetekkel jár. Először is, nincs két egyforma kórkép, főleg ennél a komplex betegségnél. Nagyon sokan máshogy élik meg, más tüneteket produkálnak és bár jellemzően sok a nőgyógyászati tünet, ez nem fedi a teljes valóságot. Gyakori a folytonos, tompa fájdalom, fáradtság és a súlygyarapodás is. Ezek mellett van, akinél hajhullás, vagy a haj fokozott zsírosodása jelentkezik, van, akinek bőrproblémákat okos, akár az arcon, a háton vagy a mellkason is. Előfordul fokozott szőrösödés is, de a levertség, depresszió és alvászavarok sem ritkák.

Bár a PCOS a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, viszont rendkívül hatékony módszerek érhetők el, amivel kordában tartható. Legyen szó akár gyógyszerek vagy természetes hatóanyagok alkalmazásáról, a kezelés mindenképpen hosszútávú kell, hogy legyen. Ebben az esetben teljes életet élhetnek azok a nők is, akik ezzel a betegséggel küzdenek.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.